Overweeg je te starten met een universitaire studie, ben je (bijna) afgestudeerd aan de universiteit of gewoon benieuwd naar de bestbetaalde WO banen? Lees dan snel verder.
In dit overzicht vind je de top 15 bestbetaalde banen voor mensen met een universitair diploma, inclusief mogelijke opleidingspaden, toekomstperspectieven en gemiddelde salarissen. Of je nu een passie hebt voor gezondheidszorg, economie, technologie of recht, ontdek welke studierichtingen kunnen leiden tot financieel succes in Nederland.
Het verschil tussen een hbo- en een wo studie
Eerder keken we al naar de best betaalde hbo beroepen. Hbo (Hoger Beroepsonderwijs) richt zich op praktische vaardigheden en toepassing in de beroepspraktijk, met stages en projecten. WO (Wetenschappelijk Onderwijs) is meer theoretisch en onderzoekgericht, met diepgaande academische kennis en de mogelijkheid tot specialisatie. WO leidt vaak tot een bachelor, master en/of doctoraat, terwijl HBO vooral een bachelorsdiploma oplevert.
De 15 bestbetaalde wo banen
Dit zijn op dit moment de WO beroepen die je het meeste inkomen opleveren:
1. Tandheelkundige beroepen
Gemiddelde salaris: Net afgestudeerde tandartsen starten al snel met een salaris van 3.200 euro per maand. Terwijl een ervaren of specialistisch tandarts moet denken aan een bedrag van 7.400 euro per maand.
De tandheelkundige sector kent een ontzettend krappe arbeidsmarkt. Door vergijzing en beperkte opleidingsplaatsen voor nieuwe tandartsen is de vraag naar tandheelkundige professionals, nu en in de toekomst groot. Zowel in loondienst als zelfstandig ondernemerschap biedt de tandheelkundige sector aantrekkelijke carrièremogelijkheden. Dit is dan ook de reden dat een baan in deze sector goed beloond wordt.
Na het succesvol afronden van een drie jaar durende bachelor, een drie jaar durende master en het vastleggen van de benodigde registraties kun je aan de slag als tandarts. Er zijn diverse mogelijkheden om je als tandarts te differentiëren of specialiseren, bijvoorbeeld als kaakchirurg of implantoloog. Je bent, naast je baan, gemiddeld vier jaar bezig om tandarts-specialist te worden.
2. Geneeskundige beroepen
Gemiddelde salaris: Na zes jaar hard werken als geneeskundige student, kunnen basisartsen na het afstuderen rekenen op een startsalaris 3.026 euro per maand. Als je doorstudeert en arts-specialist wordt kunnen salarissen oplopen tot wel 20.834 euro per maand.
Geïnteresseerd in verschillende aspecten van de gezondheidszorg? Dan is een geneeskundig beroep wellicht wel wat voor jou. Wederom door vergrijzing van de bevolking en de constante behoefte aan medische zorg is er een blijvende en stijgende vraag naar medische professionals.
Je mag jezelf na het volgen van een drie jaar durende bachelor en een drie jaar durende master basisarts noemen. Hierna kun je jezelf specialiseren tot bijvoorbeeld medisch specialist in een ziekenhuis of kun je jezelf ontwikkelen binnen het medisch onderwijs.
3. Econometrie
Gemiddelde salaris: In deze sector start je met een salaris van 2.800 euro per maand en dit kan snel oplopen tot 4.000 euro per maand.
Een econometrist is een professional op het gebied van econometrie. Econometrie is een tak van de economie die gebruikmaakt van wiskundige en statistische methoden om oplossingen te bedenken voor maatschappelijke en zakelijke problemen. De groeiende ingewikkeldheid van maatschappelijke en economische kwesties creëert een stijgende vraag naar econometristen. De brede toepasbaarheid van dit beroep leidt ertoe dat je waardevol kunt zijn in verschillende sectoren.
Voor het halen van je bachelor ben je drie studiejaren bezig, daarna heb je de mogelijkheid om je verder te specialiseren door het volgen van een master gedurende een jaar.
4. International Business
Gemiddelde salaris: Startende professionals kunnen rekenen op een beloning van 3.520 euro per maand. Dit is afhankelijk van de gekozen richting, zoals internationale sales, account-, product-, of exportmanagement.
Voor avontuurlijke personen die graag in het buitenland of voor een internationaal bedrijf werken, biedt de studie international business perspectief. Door de globaliserende economie is er een groeiende behoefte aan professionals met expertise in international business. De kansen liggen vooral bij multinationals en internationale handel.
Je kunt in deze sector aan de slag na het volgen van een bachelor en master in International Business. Vaak wordt deze opleiding in het Engels aangeboden vanwege het internationale karakter.
5. Rechten
Gemiddelde salaris: Het startsalaris ligt rond de 2.600 euro per maand. Bij bepaalde specialisaties of afhankelijk van het rechtsgebied dat je kiest, kan het gemiddelde salaris significant hoger liggen.
Een functie na je rechtenstudie mag zeker niet in deze lijst ontbreken. Vooral een functie op het gebied van notarieel en fiscaal recht wordt goed beloont. Fiscale en notariële vraagstukken blijven complex en de behoefte aan specialisten op dit gebied blijft bestaan. Werkgelegenheid is te vinden bij onder andere internationale bedrijven, de Belastingdienst of andere overheidsinstellingen.
Tijdens je studie volg je een drie jaar durende bachelor, gevolgd door een master in notarieel of fiscaal recht. Verdere specialisatie kan plaatsvinden door relevante cursussen en trainingen te volgen.
6. Informatica
Gemiddelde salaris: Het gemiddelde salaris in deze sector ligt op 3.102 per maand.
Studeren in informatica kenmerkt het begrijpen en toepassen van alle onderdelen die betrekking hebben op computerwetenschappen en informatietechnologie. Met de voortdurende digitalisering van de samenleving is de vraag naar informatici hoog. Innovaties en technologie zorgen continue voor kansen in diverse sectoren.
Door middel van de drie jaar durende bachelor Informatica leg je een brede basis die je verder kunt ontwikkelen met diverse (Engelstalige) masters.
7. Economie
Gemiddelde salaris: Het startsalaris van een econoom begint bij 2.800 euro per maand.
Voor wie bredere werkzaamheden ambieert dan binnen econometrie, biedt de studie economie uitkomst. Tijdens je werkzaamheden denk je na over relevante en actuele economische vraagstukken. Economische uitdagingen veranderen voortdurend en blijven relevant in allerlei sectoren. Door de groeiende complexiteit van economische systemen bieden overheidsinstanties en consultancybureaus kansen voor economen.
De bachelor studie duurt drie jaar en de studie wordt vaak verlengd door het volgen van een (specialistische) master, bijvoorbeeld bedrijfseconomie.
8. Techniek
Gemiddelde salaris: Het beroep biedt mogelijkheden in verschillende industrieën, waaronder innovatieve sectoren. Het startsalaris ligt rond de 3.000 euro per maand.
Als afgestudeerde in constructiestudies, waaronder werktuigbouwkundige of constructeur, word je voorzien van aanzienlijke technische kennis. Die kennis pas je toe door zelf te ontwerpen, testen en bouwen. De aanhoudende technologische vooruitgang zorgt voor een groeiende vraag naar specialisten in constructie of werktuigbouwkunde.
Na het volgen van een bachelor en master in werktuigbouwkunde of een gerelateerde technische studie kun je in deze sector aan de slag. Een sterke affiniteit met bètavakken is vereist.
9. Informatiekunde
Gemiddelde salaris: Het gemiddelde salaris ligt op 3.650 euro per maand.
Heb je interesse in hoe technologie het dagelijks leven van mensen beïnvloedt en het werk van organisaties vereenvoudigt? De opleiding informatiekunde gaat over het begrijpen en gebruiken van informatiesystemen in organisaties en de rol die ICT daarbij kan spelen. Met de doorlopende integratie van technologie in bedrijven blijft de vraag naar informatiekundigen hoog. Carrièremogelijkheden zijn onder andere te vinden in sociale media, datawetenschap en ondernemerschap.
De meeste studenten kiezen ervoor om na de driejarige bachelor informatiekunde nog een masteropleiding te volgen. Vaak duurt de master één studiejaar.
10. Fiscale economie
Gemiddelde salaris: Het startsalaris van deze beroepsgroep ligt op 3.000 euro per maand.
Een ander economisch beroep dat niet in deze lijst mag ontbreken is een fiscaal econoom. Deze sector houdt zich bezig met fiscale wetgeving gecombineerd met economische vraagstukken. Fiscale economen adviseren vaak bedrijven en particulieren. Een baan in de fiscale economie biedt goede vooruitzichten, vooral door de veranderende belastingwetten en internationale economische ontwikkelingen.
Je bent pas een volwaardig fiscaal econoom als je zowel de bachelor als master fiscale economie hebt afgerond.
11. Farmacie
Gemiddelde salaris: Het salaris van een apotheker ligt tussen de 3.450 en 4.600 euro per maand. De salarisverwachting bij ziekenhuisapothekers ligt hoger.
Spreekt een combinatie van biologie, scheikunde en geneeskunde jou aan? Als apotheker ben je geneesmiddelendeskundige en verantwoordelijk voor de medicijnverstrekking, en geef je advies aan patiënten over het veilig en effectief gebruik ervan. De combinatie van de drie studierichtingen komt samen in dit beroep. De vergrijzende bevolking en de toenemende behoefte aan gezondheidszorg zorgen voor een stabiele vraag naar apothekers. Innovaties in de farmaceutische sector creëren ook kansen.
Je kunt jezelf pas apotheker noemen na het volgen van een drie jaar durende bachelor farmacie, gevolgd door een master die even lang duurt.
12. Bedrijfskunde
Gemiddelde salaris: Het startsalaris van een bedrijfskundige ligt op 3.000 euro per maand.
Als bedrijfskundige ben je verantwoordelijk voor het analyseren en optimaliseren van bedrijfsprocessen. Je levert een bijdrage aan het efficiënter laten verlopen van diverse processen binnen allerlei disciplines van de organisatie. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als kwaliteitsmanager, inkoper of projectleider. Door de constant veranderingen in het bedrijfslandschap blijven bedrijfskundigen essentieel voor het efficiënt laten opereren van organisaties.
Na je drie jaar durende bachelor kun je al aan de slag bij diverse organisaties, de meeste bedrijfskunde studenten kiezen ervoor om zich verder te richten op een specifieke bedrijfsdiscipline.
13. Psychologie
Gemiddelde salaris: Een startende psycholoog moet denken aan een salaris van 3.026 euro per maand, een zeer ervaren specialistisch psycholoog verdient rond 8.101 euro per maand.
Wat gaat er om in de gedachten en gevoelens van mensen? Want zijn hun verlangens en welke acties ondernemen ze? De universitaire studie psychologie richt zich op het menselijk gedrag. Studenten leren om persoonlijke en omgevingsfactoren te analyseren, met als doel het gedrag te begrijpen, verklaren en voorspellen. De groeiende bewustwording van geestelijke gezondheid en welzijn vergroot de vraag naar psychologen. Zowel in klinische als bedrijfspsychologie zijn er goede vooruitzichten, vooral met het toenemende belang van mentale gezondheid op de werkplek.
Met een drie jaar durende bachelor ben je basispsycholoog en door middel van diverse masters kun je jezelf verder specialiseren.
14. Technische Natuurkunde
Gemiddelde salaris: Het salaris van een afgestudeerde in deze branche ligt op 3.100 euro per maand.
Technische natuurkundigen ontwikkelen nieuwe technologieën, zoals meettechnieken en technische apparatuur en de toepassing hiervan in de wetenschap en de samenleving. Afgestudeerden werken vaak in onderzoekslaboratoria of bij technologiebedrijven. De technologische vooruitgang opent deuren voor technisch natuurkundigen. Onderzoek en ontwikkeling blijven groeigebieden met baankansen in verschillende technologie gerelateerde sectoren.
Je volgt een drie jaar durende bachelor en vervolgens een (optionele) master om je verder te specialiseren.
15. Milieukunde
Gemiddelde salaris: Een milieukundige krijgt gemiddeld 3.100 euro salaris per maand.
Milieukundigen dragen bij aan het analyseren, begrijpen, voorkomen en oplossen van milieuproblemen. Je zorgt voor een veilige en gezonde leefomgeving. Met de groeiende aandacht voor duurzaamheid zal de vraag naar milieukundigen blijven toenemen. Door een strenger overheidsbeleid en bedrijven die streven naar milieuvriendelijkere praktijken ontstaan er kansen voor experts op dit gebied.
Je kunt in deze sector aan de slag met een bachelor en/of master in milieukunde, milieuwetenschappen of een vergelijkbare studie.
Conclusie
In het overzicht van de top 15 bestbetaalde banen op WO-niveau wordt duidelijk dat een universitaire opleiding de poort opent naar diverse lucratieve carrières. Of het nu gaat om de stabiliteit van de medische sector, de dynamiek van internationale zaken, of de groeiende vraag naar technologie expertise, er zijn veel mogelijkheden voor afgestudeerde om een bevredigende en goedbetaalde loopbaan te volgen.
Belangrijk is ook het toekomstperspectief dat deze beroepen bieden. De continue vraag naar gezondheidszorg, de globalisering van de economie, de toenemende digitalisering, en de groeiende aandacht voor duurzaamheid creëren stabiele en evoluerende werkgebieden. Dit benadrukt niet alleen de financiële voordelen van deze banen, maar ook de mogelijkheden op lange termijn.
Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.