Home » Bezit van een auto op je cv: wanneer wel en niet?
bezit auto op cv

Moet je op je cv vermelden dat je in het bezit bent van een auto? Dat is een telkens terugkerende vraag onder vele sollicitanten. In dit blogartikel geven we hier een uitgebreid antwoord op. Tevens laten we zien waar je het bezit van een auto (indien nodig) het beste kan vermelden op je cv.

Is het verplicht om je auto te vermelden op je cv?

Het is zeker niet verplicht om te vermelden dat je in het bezit bent van een auto op je cv. Behalve je contactgegevens, werkervaring en opleidingen is de rest optioneel. Je zal moeten bedenken of de overige zaken relevant genoeg zijn om op je cv te zetten.

Het is in veel gevallen niet belangrijk om op je cv te vermelden dat je een auto hebt. De meeste werkgevers maakt het niet uit of jij met de fiets, auto of openbaar vervoer naar je werk komt. Als je er maar op tijd bent en kan beginnen aan je werkdag.

In het meest gunstige geval krijg je je cv netjes en overzichtelijk op 1 pagina (maximaal 2 pagina’s). Om dit te bereiken laat je onnodige informatie achterwege. Aangezien het bezit van een auto in de meeste gevallen niet relevant is, gebruik je de beperkte ruimte op je cv liever voor informatie die je helpen de baan te bemachtigen.

Wanneer vermeld je je auto wel op je cv?

In enkele gevallen is het wel handig om te vermelden dat je in het bezit bent van een auto. Het hebben van een auto kan er dan voor zorgen dat je eerder in aanmerking zal komen voor de baan die jij graag wilt hebben. Dan is het uiteraard wel verstandig om je auto te vermelden. Maar in welke situaties is dat? Hieronder zetten we deze voor je op een rijtje.

1. Je solliciteert op een functie als chauffeur

Indien je solliciteert op een functie als chauffeur, zoals vrachtwagenchauffeur, bezorger, taxichauffeur etc. is het goed om te vermelden dat je in het bezit bent van een eigen auto. In bijna alle gevallen zul je een auto van de organisatie krijgen om je functie te kunnen vervullen, maar voor een potentiële werkgever is het goed om te weten dat je naast je werkervaring en de vereiste rijbewijzen, ook beschikt over ervaring in het verkeer. Dit geldt zeker als je solliciteert met weinig werkervaring.

2. In de vacaturetekst staat dat het een pré is als je over een auto beschikt.

Als in de vacaturetekst staat dat het een pré is als je over een auto beschikt, moet je dit zeker vermelden in je cv. Een potentiële werkgever zet dit niet zomaar in de vacature, ze hebben hier goed over nagedacht.

De zin ‘Het is een pré als je over een auto beschikt’ is een zin met zogenaamde sleutelwoorden. Een cv wordt op sleutelwoorden gescand. Bij het opstellen van je cv is het dus heel verstandig om de vacaturetekst goed door te lezen en voor jezelf duidelijk te krijgen waar een organisatie nu precies naar op zoek is. En dit vervolgens terug te laten komen in je cv.

3. Het is noodzakelijk om een eigen auto te hebben om de functie te kunnen uitvoeren.

Soms is het noodzakelijk om een auto tot je beschikking te hebben om je functie te kunnen uitvoeren. Denk hierbij aan een verloskundige die op elk moment van de dag of nacht naar cliënten moet kunnen rijden. Ze kan moeilijk tegen een vrouw met weeën zeggen dat ze nog even op de trein moet wachten, die 30 minuten vertraging heeft. Een persoon met oproepdienst moet snel ter plekke zijn en daardoor moeten beschikken over een auto om zijn of haar werk te kunnen uitvoeren.

Maar niet alleen bij oproepdienst is het noodzakelijk om een auto te hebben, ook als je in ploegendiensten werkt kan het zo zijn dat je niet goed met het openbaar vervoer op je werk kunt komen. Denk hierbij aan verpleegkundigen, portiers etc. die dagen, avonden en nachten werken. Wellicht woon je naast je werk en kun je het lopend of fietsend af, maar als dit niet het geval is, is het raadzaam om te vermelden dat je in het bezit bent van een auto.

4. De organisatie waar je solliciteert ligt afgelegen.

Het kan zijn dat de organisatie waar je solliciteert afgelegen ligt en er geen goede OV-verbinding is. Dan is het handig voor je potentiële werkgever om te weten dat je in het bezit bent een auto en je dus zonder problemen naar je werk kunt komen.

 5. In de vacaturetekst staat dat er sprake is van een leaseauto.

Ik hoor je denken: huh? Er staat toch in de vacaturetekst dat je een leaseauto krijgt? Dus dan hoef ik toch geen eigen auto te gebruiken? Dat klopt inderdaad. Maar er is vaak alleen sprake van een leaseauto als je voor je functie veel met de auto onderweg bent en klanten bezoekt. De organisatie wil graag dat je representatief voor de dag komt, waardoor je in aanmerking komt voor een mooie auto van de zaak. Een potentiële werkgever vindt het dan wel fijn om te horen dat jij enige ervaring in het verkeer hebt. Dit kan je laten zien met het vermelden van jouw rijbewijs en het feit dat je in het bezit bent van een auto.

Wat als je niet beschikt over een auto?

Het kan natuurlijk zo zijn dat jij je droombaan hebt gevonden en dat één van de bovenstaande situaties van toepassing is, maar jij niet in het bezit bent van een auto. Dat kan en hoeft ook nog helemaal geen probleem te zijn. We raden je dan aan om niks te vermelden over een auto op je cv. Dat kan eventueel later een onderwerp van gesprek zijn als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Waar plaats je in je cv dat je in bezit bent van een auto?

Het hebben van een auto plaats je achter je rijbewijs bij je persoonlijke gegevens. Dus onder je naam, adres, telefoonnummer, emailadres, geboortedatum en eventuele link naar je LinkedIn-pagina.

Voorbeeld:

Rijbewijs: B (in het bezit van een auto)

Tot slot

In de meeste gevallen is het dus niet nodig om het bezit van een auto te vermelden op je cv, maar in sommige gevallen is het dus juist wel verstandig. Bekijk voor je eigen situatie wat handig is.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.