Home » Hoe vermeld je bijbanen op je cv?
Bijbanen op je cv

Horen bijbanen op je cv thuis? Op jouw cv laat je zien waar je hebt gewerkt en welke functie je daar had. Dit kunnen meerdere bedrijven en meerdere functies zijn. Natuurlijk heeft je cv een limiet aan plek en kan je niet je gehele loopbaan kwijt op één of twee pagina’s. Daarom moet je goed nadenken wat je wel en niet neerzet op je cv. Dit verschilt natuurlijk per persoon, de ene persoon heeft meerdere banen gehad dan de andere persoon.

Denk goed na over de inhoud van je cv

Zoals bijna iedereen weet is een cv een beknopte weergave van jouw werkprestaties en functies. Dit document is vaak één tot twee A4tjes lang. Een potentiële werkgever scant jouw cv namelijk in enkele seconde om te bekijken of jouw ervaring past bij de organisatie. Is jouw cv erg lang (en vol met irrelevante informatie), dan zal de werkgever wellicht over belangrijke prestaties heen lezen en jouw sollicitatie niet meenemen naar de volgende sollicitatieronde.

Moet je bijbanen überhaupt wel vermelden op je cv?

Als je aan het begin staat van je carrière, zal je cv niet heel lang zijn. Wellicht heb je ook geen relevante werkervaring voor de functie waarop je solliciteert, maar heb je wel een relevante studie afgerond. In deze situatie is het dan ook belangrijk om juist wel de bijbanen die je hebt gehad te vermelden. Dit geeft als eerste aan dat je wel hebt gewerkt hebt en gemotiveerd bent om te werken. Ook laat het zien dat je weet hoe een werkomgeving werkt en welke regels daaraan verbonden zijn. Daarnaast vult het ook je cv wat op voor als deze aan de lege kant is. Want naast het risico van een te lang cv, maakt een veel te kort cv natuurlijk ook niet echt indruk.

Dus, kort samengevat hebben we hieronder de situaties opgesomd wanneer je wél en juist niet bijbanen op je cv moet vermelden:

Wel een bijbaan op je cv zetten:

  • Wanneer je solliciteert voor je eerste baan.
  • Als je nog weinig tot geen werkervaring hebt.
  • Als je aan het begin staat van je carrière en bepaalde bijbanen zijn relevant voor de gezochte functie.
  • Wanneer je een carrièreswich maakt en de opgedane vaardigheden bij je bijbanen komen goed van pas in de nieuwe functie.

Wanneer geen bijbaan op je cv zetten:

  • Als je al 3 tot 5 jaar aan werkervaring hebt.
  • Als het geen relevante bijbanen zijn voor de betreffende functie.

Tip:

Als je al verder in je carrière bent en meerdere banen hebt gehad, of promotietjes binnen hetzelfde bedrijf hebt gekregen, is het minder relevant om bijbanen te weergeven op je cv. In deze situatie kan het vermelden van al je bijbanen juist negatief gezien worden. Je geeft dan te veel informatie, wat ten koste gaat van de focus en relevantie van je huidige professionele vaardigheden en ervaringen.

Hoe vermeld je een bijbaan op je cv?

Als je aan het begin van je carrière staat is het vermelden van je bijbanen belangrijk. Hoe zet je dit nou effectief neer op je cv? In de volgende stappen laat ik zien hoe je een bijbaan goed neerzet op je cv.

  • Stap 1: zet de meest relevante informatie bovenaan. Begin met de belangrijkste (of meest recente) functie die je had en benoem bij welk bedrijf je deze functie hebt uitgevoerd. Vermeld ook een begin- en einddatum.
  • Stap 2: beschrijf je verantwoordelijkheden met actiegerichte werkwoorden.
  • Stap 3: weergeef je prestaties als dit mogelijk is zoals “ik verhoogde de sales met 20% per maand”. Bij bijbanen is dit vaak lastig, maar kan je wel helpen op te vallen.
  • Stap 4: Houd de uitleg beknopt. Werkgevers scannen door een cv, zorg ervoor dat de belangrijkste informatie naar voren komt.

Laten we als voorbeeld een bijbaan nemen als verkoopmedewerker, relevant voor een startersfunctie in bijvoorbeeld marketing of sales:

Verkoopmedewerker – Kledingwinkel ‘Mode Express’

juni 2021 – augustus 2023

  • Actief betrokken bij klantenservice, waardoor de klanttevredenheid steeg met 15% toenamen.
  • Efficiënt beheer van de voorraad waardoor de beschikbaarheid van populaire producten met 20% verbeterde.
  • Samenwerken in een team om verkoopdoelstellingen te halen, wat leidde tot een omzetstijging van 10% in het eerste kwartaal.

Dit voorbeeld toont toch aardig wat belangrijke vaardigheden. Denk aan:

  • Klantinteractie/Klanttevredenheid
  • Voorraadbeheer
  • Teamwork & communicatie

Probeer vaardigheden van je bijbaan te koppelen aan de gezochte functie

Hierboven hebben we al een goed voorbeeld gegeven hoe je belangrijke vaardigheden terug laat komen in je cv. Zeker als je nog weinig relevante ervaring hebt, is het goed toespitsen van je cv op de specifieke vacature waarop je wil solliciteren erg belangrijk. Maak je cv zo relevant mogelijk. Kijk wat belangrijk is in de gezochte functie en schrijf hier naartoe met jouw kennis en ervaring.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen is het alleen verstandig om bijbanen op je cv te zetten als je weinig tot geen ervaring hebt. Daarnaast is het altijd belangrijk om goed na te denken over de inhoud van je cv en deze af te stemmen op de functie en vacature waarop je solliciteert.

 

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.