Home » Hoe zet je buitenlandse ervaring op je cv?
buitenlandervaring-cv

Het hebben van buitenlandse ervaring is tegenwoordig van grote waarde op de arbeidsmarkt. Maar hoe zet je deze ervaring op de juiste manier op je cv? Daar gaan we je bij helpen in dit blogartikel.

Wat is de waarde van buitenlandse ervaring?

Tegenwoordig hebben kandidaten met buitenlandse ervaring zeker een streepje voor op andere kandidaten. Werkgevers gaan ervan uit dat deze kandidaten zich comfortabel voelen in de omgang met andere culturen. Het laat zien dat je in staat bent om met mensen met verschillende achtergronden op een juiste en effectieve manier te communiceren.

Leven, wonen, werken of studeren in het buitenland laat zien dat je dapper en leergierig bent. Je kunt jezelf staande houden in een vreemd land en vindt voor jezelf een weg om met situaties om te gaan die misschien wel heel erg verschillen met situaties hier in Nederland. En dat niet alleen, je mensenkennis groeit hier ook behoorlijk door en dat is zowel privé als zakelijk erg handig.

Het leven in het buitenland zorgt voor persoonlijke groei, maar ook vaak voor zakelijke groei. We zouden kunnen zeggen dat buitenlandse ervaring je voor een deel vormt en dit zal je terug kunnen zien aan je vaardigheden. En dan met name je ‘soft skills’. Buiten deze persoonlijke groei heb je ook veel kennis opgedaan over het land zelf.

Ervaringen in het buitenland laten zien, dat je bereid bent om uit je comfortzone te komen. Je bent immers aan een onbekend avontuur begonnen, hebt in het buitenland een leven opgebouwd en, naar alle waarschijnlijkheid, nieuwe contacten opgedaan en veel geleerd.

Uiteraard ligt het aan de functie of en welke buitenlandse ervaring belangrijk is. Dit zal per functie verschillend zijn. Daarom is het belangrijk om altijd je cv aan te passen aan de functie waar je op solliciteert.

Hoe zet je jouw buitenlandse ervaring op je cv?

Oké, je bent er klaar voor om je cv te gaan schrijven, maar hoe en waar zet je jouw buitenlandse ervaring nu precies neer?

Wees selectief

Voordat we alle mogelijkheden gaan benoemen waar je jouw ervaringen in het buitenland kan plaatsen, is het eerst belangrijk selectief te zijn. Daarmee bedoelen we dat als je een halfjaar alleen hebt gefeest en aan je kleur hebt gewerkt in het buitenland, het handig is om je af te vragen of dit wat zal toevoegen op je cv.

Bij het opstellen van je cv zul je dus moeten bedenken of jouw ervaringen in het buitenland relevant zijn voor de functie waar jij op solliciteert. Als dit het geval is, zet je deze ervaring erop. Hieronder zullen we de verschillende mogelijkheden benoemen.

1. Persoonlijk profiel

Als jouw ervaringen in het buitenland een groot gedeelte van jouw leven zijn, is het goed om dit op te nemen in je persoonlijk profiel. Dit kan zijn doordat je bijvoorbeeld lang in het buitenland hebt gewoond als kind omdat je ouders daar aan het werk waren.

Ook als de functie heel expliciet bepaalde buitenlandse ervaring vereist, is het goed om dit op te nemen in je persoonlijk profiel. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de organisatie een manager zoekt die internationaal onderlegt is.

Voorbeeld:

Gepassioneerd marketeer met 2 jaar ervaring in de Verenigde Staten. Expertise in internationale marktstrategieën en multiculturele communicatie. Ik ben op zoek naar een uitdagende marketingrol waar mijn internationale ervaring en innovatieve benadering waarde kunnen toevoegen.

2. Werkervaring

Onder werkervaring kun je jouw internationale werkervaring plaatsen op de manier waarop je dat normaal ook zou doen. Bij de meeste cv’s is sprake van de omgekeerde chronologische volgorde. Dit betekent dat je meest recente baan bovenaan staat. Het is wel verstandig om achter de naam van de organisatie ook de naam van het land te zetten.

Ook stages die je in het buitenland hebt gevolgd voor je studie, kun je onder werkervaring zetten. Dit wordt namelijk gezien als onbetaald werk. Laat met opsommingstekens zien wat de belangrijkste taken waren die je tijdens je stage hebt uitgevoerd. Indien je inmiddels veel werkervaring hebt opgedaan, moet je jezelf wel afvragen of deze stage nog steeds relevant is om te vermelden. Is dit wel het geval, maar is je lijst met werkervaring nu heel lang, dan zou je ervoor kunnen kiezen om een apart kopje met stages te maken.

Een sabbatical in het buitenland kun je ook benoemen op je cv. Het is transparant om dit te doen en voorkomt gaten in je cv. Laat zien welke kennis en vaardigheden je hebt opgedaan tijdens je sabbatical.

Voorbeeld:

Marketing Coördinator – Bedrijf X, New York, VS
januari 2021 – december 2022

  • Ontwikkelde en implementeerde internationale marketingstrategieën.
  • Leidde een team van 5 in cross-culturele marketingcampagnes.

3. Opleidingen

Studeren in het buitenland is heel erg leuk en ontzettend goed voor je ontwikkeling. Je bent niet alleen bezig met een studie, maar je doet dit ook nog in een andere taal en een vreemd land. Je bent dus dubbelop aan het leren. Alle studies (hele studies, masters en minors) zet je op je cv onder het kopje opleidingen.

Benoem welke opleiding je hebt gevolgd, aan welk instituut en welke periode je deze hebt gevolgd. Indien het relevant is voor de functie waar je op solliciteert, kun je onder deze gegevens nog met opsommingstekens laten zien wat de belangrijkste kennis is die je daar hebt opgedaan.

Voorbeeld:

Master in Business Administration, Universiteit van Californië, Los Angeles, VS
september 2018 – juni 2020

  • Specialisatie in Internationale Marketing
  • Thesis over consumentengedrag in verschillende culturen.

4. Vaardigheden

Door het wonen, werken, studeren en leven in het buitenland heb je zeker een aantal vaardigheden opgedaan die goed op je cv staan en die relevant kunnen zijn voor de functie waar je op solliciteert.

Daarom is het een goed idee om die op te nemen onder het kopje vaardigheden. Wellicht heb je wel leren werken met software die voorheen alleen in Amerika was of misschien heb je geleerd op een andere manier in het leven te staan en heb je bepaalde ‘soft skills’ ontwikkeld. Denk hierbij aan backpacken in het buitenland en elke avond een slaapplek voor jezelf vinden tegen de beste prijs. Dit vereist onderhandelen, organiseren en budgetteren.

5. Talen

Zorg ervoor dat je alle talen die je spreekt op je cv zet. Dit kan je doen onder het kopje talen. Koppel ook een niveau aan de talen, zodat de werkgever weet wat hij kan verwachten. Wees altijd eerlijk en overdrijf je niveau niet, dat kan zorgen voor vervelende en gênante momenten in de toekomst.

6. Vrijwilligerswerk

Misschien heb je niet gestudeerd of via een betaalde baan gewerkt in het buitenland, maar heb je vrijwilligerswerk gedaan. Dit kan door werkgevers ook zeker als een pluspunt worden gezien. Zet dit onder het kopje vrijwilligerswerk op je cv.

Benoem je ‘functie’, de vrijwilligersorganisatie, welk land, welke periode en wat je taken waren.

Voorbeeld:

Vrijwilliger – Teach for America, New Orleans, VS
juni 2019 – augustus 2019

  • Gaf Engelse les aan studenten in achtergestelde wijken.
  • Ontwikkelde innovatieve lesplannen die culturele diversiteit benadrukten.

Tot slot

Zoals je kunt lezen zijn er veel mogelijkheden om jouw buitenlandse ervaring op je cv te zetten. Indien jouw ervaring in het buitenland heel erg relevant is voor de functie, adviseren wij om in je sollicitatiebrief hier nog dieper op in te gaan. Heel veel succes met het schrijven van jouw cv! Maak een vliegende start met een van onze bewezen cv-templates.

Miranda Adriaanse
Miranda Adriaanse

Deze blog is geschreven door Miranda van Groen. Miranda heeft meer dan 20 jaar ervaring als (senior) HR adviseur bij verschillende organisaties.