Home » Cv voorbeelden » Cv-voorbeeld Acteur

Cv-voorbeeld Acteur

Om je droomrol als acteur of actrice te bemachtigen, zal je een sterk en overtuigend cv nodig hebben. Het is belangrijk dat je in je cv jouw unieke talenten en eerdere acteerervaringen benoemt. In dit artikel delen we een cv-voorbeeld van een acteur, waarbij we kijken welke aspecten belangrijk zijn om in je cv te benoemen. Daarnaast geven we een aantal handige tips die je kan implementeren om je cv verder te versterken.

creatief-cv-voorbeeld

Belangrijke aspecten in je cv als acteur

Als acteur ben je in de eerste plaats een verhalenverteller. Je leest scripts, geeft leven aan personages en brengt emoties over op een publiek. Hierbij zijn vaardigheden zoals expressie, improvisatie en stembeheersing enorm belangrijk. Zorg ervoor dat dergelijke vaardigheden goed in je acteurs cv naar voren komen. Daarnaast moet je cv goed laten zien dat je teksten, bewegingen en andere interacties met verschillende personages kan uitvoeren en onthouden.

Wat moet er in een cv als acteur staan?

Neem de volgende secties op in je cv als acteur:

  1. Persoonlijke gegevens
  2. Persoonlijk profiel
  3. Werkervaring
  4. Opleiding
  5. Cursussen, Workshops & trainingen
  6. Vaardigheden
  7. Referenties

Dit wijkt iets af van structuur bij een standaard cv. Zo zal je doorgaans geen workshops, trainingen of referenties in je cv hoeven te vermelden. In een cv als acteur zijn dit echter waardevolle toevoegingen die het verschil kunnen maken om een bepaalde rol te krijgen.

1. Vermeld je persoonlijke gegevens

Als acteur zijn er een aantal bijzondere gegevens die je moet vermelden die afwijken van een standaard cv. Je begint uiteraard met het vermelden van de standaard contactgegevens, zoals je naam (+ eventuele artiestennaam), telefoonnummer, e-mailadres, adres en je geboortedatum.

Daarnaast zijn er aanvullende gegevens die je kan vermelden waarmee jij je kan onderscheiden van andere acteurs en actrices. Enkele voorbeelden zijn:

  • Fysieke kenmerken: Geef informatie over je fysieke kenmerken. Aan de hand hiervan kan een werkgever direct zien of je geschikt bent voor een bepaalde rol of niet. Vermeld de volgende gegevens: lengte, gewicht, haar- en oogkleur, kleding- en schoenmaat. Benoem ook of je piercings en tattoos hebt.
  • Links naar audities: Heb je videomateriaal van eerdere audities of opnames? Zet een link hiervan in je cv, zodat ze gelijk kunnen zien hoe je acteerwerk is.
  • Website of portfolio: Dit kan een sterk punt zijn waarmee je je kan onderscheiden. Deel (of maak) je website. Zet hier al jouw relevante gegevens op, zoals je eerdere rollen, links naar video’s of films die je hebt opgenomen en andere relevante informatie.
  • Contactgegevens van je manager: Als je een agent of manager hebt, noteer dan ook zijn gegevens. Geef aan of je wil dat er direct met jou of juist met je manager contact wordt opgenomen.
  • Foto: Je cv als actrice/acteur zal ook een goede cv-foto moeten hebben, omdat jouw uitstraling natuurlijk een grote rol speelt in je werk. Ga voor een professionele foto die gemaakt is door een fotograaf. Hiermee laat je zien dat je serieus bent en kun je je van je beste kan laten zien.

Een compleet voorbeeld kan er dus als volgt uit zien:

Naam: Eva van Beek

Functie: Actrice

Adres: Lijsterbesweg 17, 6823 NH, Arnhem

Telefoon: 06 – 58 73 42 61

E-mailadres: eva_vanbeek@gmail.com

Geboortedatum: 19 april 1999

LinkedIn: /in/evavanbeek

 

Lengte: 1,65 m

Gewicht: 61 kilo

Haar- en oogkleur: Bruin

Website: www.evavanbeek.nl

2. Schrijf een uniek persoonlijk profiel

In je persoonlijk profiel moet je in een aantal regels vertellen wie je bent, wat je kunt en wat voor type acteur of actrice je bent. Het is een belangrijk onderdeel, omdat dit vaak een soort ‘inleiding’ is tot de rest van je cv. Als je indruk maakt, zal de rest van je cv ook aandachtig worden doorgelezen. Val je niet op of ben je niet uniek genoeg? Dan word je gelijk afgewezen.

Vermeld hier bijvoorbeeld welke rollen je hebt gespeeld, in welke acteertechnieken je uitblinkt en wat voor soort rollen op jouw lijf geschreven zijn. Om de casting director te overtuigen zal je dus een uniek en overtuigend profiel moeten opstellen. Het kan helpen om dit onderdeel daarom pas als laatste te schrijven. Zo heb je een helder beeld van de vereisten van de rol. Als je dan klaar bent met de rest van je cv, kun je gemakkelijker een samenvatting geven van hoe jouw kwaliteiten hierop aansluiten.

Als een energieke en gepassioneerde acteur, heb ik mij door de jaren heen gespecialiseerd in uiteenlopende rollen. Zo heb ik ervaring met rollen in komedie tot diepgaand drama en alles daar tussenin. Mijn vermogen om me diep in te leven in verschillende personages in combinatie met mijn sterke verbeeldingskracht en creativiteit, hebben ertoe geleid dat ik personages tot leven kan brengen. Of het nu gaat om het spelen in een theater of het acteren voor de camera in grote filmproducties, ik breng een berg aan enthousiasme, creativiteit en professionaliteit mee naar elke rol.

3. Werkervaring: de cliffhanger van je cv

Je rollen als acteur kunnen heel divers zijn. Zo kun je spelen in korte films, onafhankelijke producties, speelfilms, toneelstukken, liveshows of reclames. Uit al jouw eerdere werkervaring, zal je jouw meest relevante rollen moeten vermelden in je cv voor de specifieke vacature/rol waar je nu op solliciteert. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om bepaalde rollen samen te voegen om ruimte te besparen op je cv.

Naast het beschrijven van je rol, kun je ook ingaan op behaalde successen. Hoe zijn jouw rollen ontvangen door het publiek? Heb je prijzen gewonnen of zijn ze bovengemiddeld beoordeeld? Dit soort prestaties laten duidelijk zien dat je een goede acteur bent.

Als je nog weinig relevante werkervaring hebt, moet je je toch op de een of andere manier zien te onderscheiden. Wees creatief. Vermeld bijvoorbeeld je rollen bij schooltoneelstukken. Ook dat soort rollen kunnen waardevol zijn.

Acteur, GlowBright Film Productie
mei 2021 – Heden

  • Gespeeld in meer dan 5 hoogwaardige producties, variërend van film tot televisie en theater.
  • Ontving de prijs “Beste Vrouwelijke Bijrol” bij de Film Critics Awards in 2022 voor mijn bijrol in de film “De Nachtmerrie”.
  • Nauw samengewerkt met de regisseur om personageachtergronden en motivaties intensief te onderzoeken, waardoor de diepte en authenticiteit van mijn optredens toenamen.

Acteur, Baretti Media
maart 2020 – april 2021

  • Werkte samen met de regisseur en andere acteurs tijdens repetities om de best mogelijke prestaties te leveren.
  • Hielp bij het promoten van toneelvoorstellingen door mee te doen aan verschillende publiciteitsinspanningen.

Acteur, onafhankelijke filmproductie
januari 2020 – maart 2020

Samen met een aspirerende regisseur gewerkt aan een productie van een onafhankelijke film “On The Run”. Hierin speelde ik een ontsnapte gevangene die onterecht vastzat voor moord op zijn vriend. Deze korte film kun je hier bekijken: [link]

4. Beschrijf je opleidingen

Ondanks dat er geen specifieke opleiding vereist is om acteur te worden, zijn er verschillende relevante opleidingen die je kunnen helpen bij het ontwikkelen van je vaardigheden.

Als je een relevante theater- of acteursopleiding hebt gevolgd om je acteervaardigheden te ontwikkelen, benoem deze dan in je cv. Vermeld in je cv de opleidingen die je hebt gevolgd om je acteervaardigheden te ontwikkelen.

Acteursopleiding, Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht
september 2015 – juni 2019

5. Cursussen en certificaten en workshops/trainingen

Vooral als je beginnend acteur bent of geen formele opleiding hebt gevolgd, is het belangrijk dat je jezelf en je acteervaardigheden blijft ontwikkelen en versterken. Er zijn enorm veel cursussen die je kunt volgen om je expertises als acteur te verbreden. Als je relevante certificaten hebt gehaald of workshops en trainingen hebt gevolgd, voeg ze dan toe aan je cv. Dit geeft aan dat je constant bezig bent om jezelf te ontwikkelen en een betere acteur te worden.

Een aantal relevante cursussen voor de functie van acteur zijn:

  • Emotionele Expressie
  • Improvisatie en Spontaniteit
  • Stemtraining
  • Accenten en Dialecten beheersen

6. Benoem relevante vaardigheden en competenties

Zeker als je solliciteert voor een functie als acteur, mogen je vaardigheden niet ontbreken op je cv. Hier kun je een overzichtelijke opsomming geven van je meest belangrijke en relevante vaardigheden voor de specifieke rol waar je op solliciteert. Selecteer je vaardigheden dus zorgvuldig op basis van de rol die je wil gaan vervullen.

Hier zijn enkele voorbeelden van vaardigheden die relevant zijn voor acteurs en actrices:

Harde vaardigheden:

  • Tekstinterpretatie en tekstanalyse
  • Stemtraining en vocale technieken
  • Beweging en fysieke expressie
  • Improvisatie
  • Camera- en podiumtechnieken
  • Dialecten en accenten
  • Zangvaardigheden
  • Choreografie en dans

Zachte vaardigheden:

  • Emotionele intelligentie
  • Creativiteit en verbeeldingskracht
  • Samenwerken
  • Aanpassingsvermogen en flexibiliteit
  • Zelfdiscipline
  • Doorzettingsvermogen
  • Openheid voor feedback en kritiek
  • Empathie
  • Inlevingsvermogen

7. Geef je referenties op

In een standaard cv, hoor je eigenlijk geen referenties op te nemen. Toch kan dit in een cv als acteur juist wel van toegevoegde waarde zijn. Vermeldt bijvoorbeeld regisseurs of casting directors waar je fijn mee hebt samengewerkt. Zorg wel dat je hen van tevoren inlicht voordat je dit op je cv vermeldt. Zij kunnen vervolgens ‘een goed woordje’ voor je doen en je helpen om een nieuwe rol te bemachtigen.

8. Vermeld de talen die je spreekt

Aangezien je op de set met veel verschillende mensen (soms met uiteenlopende culturen) moet samenwerken, is het altijd van toegevoegde waarde om te vermelden welke talen je spreekt. Soms kan het spreken van een tweede taal ook een voordeel zijn voor de specifieke rol die je speelt.

Talen

  • Nederlands (C2)
  • Engels (C1)
  • Duits (B1)
  • Spaans (B1)

Kies een goede opmaak

Een goede cv-opmaak is het begin van een effectief cv. Zorg dat je de volgende tips allemaal verwerkt:

  • Maximaal twee pagina’s.
  • Een professioneel lettertype (Arial, Calibri).
  • Leesbare lettergrootte (11-12pt voor de tekst en 14-16pt voor de sectie-titels).
  • Zorg dat tussen elke sectie een witregel zit.
  • Maximaal twee cv-kleuren.

Hoe laat je jouw cv als acteur opvallen?

Geen enkele rol is hetzelfde. De een is meer gericht op dans en choreografie, terwijl bij een andere rol de focus juist meer ligt op dialogen en emotionele diepgang. Hierdoor is het enorm belangrijk om je cv telkens af te stemmen op elke specifieke rol of vacature waarop je solliciteert. Solliciteert dus niet telkens met hetzelfde cv. Bij een film met veel actie, wil je misschien jouw vechttechnieken vermelden. Bij een romantische film moet je juist je vaardigheden in emotionele expressie benadrukken. Op die manier maak je de meeste kans om uitgenodigd te worden voor het doen van een auditie.

Lay-out van je cv als acteur

In dit voorbeeld cv heb je kunnen zien hoe je een overtuigend cv als acteur / actrice opstelt. Niet alleen de inhoud van je cv is van groot belang, maar ook de vormgeving speelt een steeds belangrijkere rol. Zorg dus dat je naast de inhoud, ook tijd en aandacht besteed aan het ontwerp en de lay-out van je cv. Gebruik hiervoor eventueel een cv-template. Deze zijn al professioneel ontworpen en bevatten vaak de belangrijkste onderdelen. Dit zal je tijd en moeite besparen, die je goed kan gebruiken voor het schrijven van je cv.