Home » Een cv-website voor meer baankans: zó doe je dat
cv-website

Soms is een goed en overtuigend cv niet voldoende om de aandacht van recruiters en potentiële werkgevers te trekken. Sommige sollicitanten willen nét dat streepje extra zetten om er zeker van te zijn dat ze zich onderscheiden ten opzichte van andere kandidaten. Uiteindelijk heeft dat als doel dat je meer kans maakt om uitgenodigd te worden op sollicitatiegesprek. Een van de middelen die je daarvoor kan inzetten is het maken van een ‘cv website’. Op deze website kun je op een leuke, interactieve manier wat meer vertellen over jezelf en je carrière tot nu toe. In dit artikel laten we zien hoe je zelf een cv-website kan maken om indruk te maken op werkgevers.

Wat wordt bedoeld met een cv website?

Een cv website is een website die je speciaal ontwikkeld waar je dezelfde informatie op deelt als op je cv, alleen dan wat uitgebreider en tevens iets interactiever. Zo kun je wat dieper ingaan op bepaalde onderdelen of behaalde successen. Het lijkt veel op een cv portfolio, maar er zijn wel een aantal belangrijke verschillen. Zo wordt een portfolio vaak gebruikt door grafisch vormgevers om hun werk te tonen, terwijl een cv website in principe opgezet kan worden met elke functie.

Hieronder zie je een cv-website voorbeeld:

Waarom een cv website maken?

Wellicht dat je je afvraagt wat het nut is van een cv website, als er in feite dezelfde informatie op wordt vermeld als op het cv. Een van de voordelen van het opzetten van een website, is dat je bepaalde informatie wat verder kan uitdiepen. Zo mag een cv doorgaans niet langer zijn dan 2 pagina’s, terwijl je helemaal zelf mag bepalen hoeveel informatie je op je eigen website zet.

Daarnaast krijgen recruiters en potentiële werkgevers vaak tientallen (of soms zelfs honderden cv’s). Wanneer ze zien dat je de tijd en moeite hebt genomen om een speciale website te maken, zal dit je ongetwijfeld een streepje voor geven op andere kandidaten. Ook zullen ze geïnteresseerder zijn in jou als persoon en je website waarschijnlijk aandachtig doornemen, waardoor je weer beter wordt onthouden.

Zo maak je een cv website

Stap 1: Kies een goede domeinnaam

De eerste stap in het maken van een cv website is het kiezen van een goede domeinnaam. Vaak zie je dat sollicitanten een naam kiezen op basis van hun naam. Dit is natuurlijk het meest persoonlijk en herkenbaar.

Op de website van SIDN kun je controleren of de domeinnaam die je in gedachten hebt nog beschikbaar is. Als je geen domeinnaam wil op basis van je naam, zorg dan in ieder geval dat deze goed herkenbaar en gemakkelijk te schrijven is.

Stap 2: Installeer WordPress en kies een thema

Als je eenmaal een domeinnaam hebt gekozen, zal je deze moeten aanschaffen. Om een website daadwerkelijk online te kunnen zetten, heb je daarnaast ook een ‘webhosting’ nodig. Wij gebruiken Vimexx en zijn hier altijd uiterst tevreden over.

De volgende stap is om WordPress op je domein te installeren. Een goede tutorial vind je hier. Let op dat het even kan duren voordat je jouw domein daadwerkelijk kan bezoeken.

Tot slot zal je een goed WordPress thema moeten kiezen. Het thema bepaalt in grote lijnen de stijl en vormgeving van je website. Wanneer je inlogt op jouw website, kom je in de ‘achterkant’ terecht. Vervolgens kun je in de zij-navigatie klikken op “weergave” en vervolgens op “thema’s”. Hier vind je een bibliotheek met gratis thema’s die je kan gebruiken voor jouw website.

Eventueel kun je specifiek zoeken naar thema’s die speciaal ontwikkeld zijn voor het maken van een cv website. In dat geval doe je er verstandig aan om rechtsboven in de zoekbalk te zoeken naar “cv” of “resume”.

Stap 3: Voeg goede pagina’s toe aan je website

Wanneer je eenmaal een thema hebt gekozen en geïnstalleerd, zal je pagina’s aan je cv website moeten toevoegen. Enkele suggesties zijn:

  • Homepagina
  • Over mij
  • Contactpagina
  • Cv
  • Referenties
  • Portfolio

Daarnaast kun je natuurlijk nog meer pagina’s toevoegen op basis van jouw individuele wensen en behoeften.

Stap 4: Schrijf content

Wanneer je de pagina’s hebt aangemaakt moet je ze vullen met content. Bedenk goed welke informatie je op de verschillende pagina’s wil vermelden. Uiteraard kun je op de cv pagina vertellen over je werkervaring, opleidingen en wat meer over jezelf vertellen.

Op je homepagina kun je een korte introductie geven en vervolgens links opnemen naar de verschillende pagina’s van je website. Op die manier kun je de gebruiker zelf laten kiezen welke informatie ze over jou willen bekijken.

Stap 5: Zorg dat je website gevonden wordt

Deze stap is optioneel, maar het is wel fijn dat je website goed gevonden wordt in Google. Als iemand bijvoorbeeld zoekt op jouw naam en het woord “cv”, dan wil je natuurlijk het liefst dat jouw website bovenaan komt.

Om dit voor elkaar te krijgen is het verstandig om een speciale ‘SEO plugin’ te installeren. Een goede optie is bijvoorbeeld ‘Rankmath’. Klik in de zij-navigatie op ‘plugins’ en zoek naar Rankmath om deze te installeren.

Gebruik goede voorbeelden

Op internet en YouTube vind je talloze voorbeelden van cv websites die je kan gebruiken ter inspiratie. Uiteindelijk is het natuurlijk het mooist en leukst als je met je eigen ontwerp komt, maar je hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden. Probeer daarom ook zeker een aantal goede voorbeelden te vinden die je aanspreekt. Probeer hier vervolgens je eigen draai aan te geven.

Conclusie

Het maken van een cv website kan je helpen om je te onderscheiden van andere kandidaten. Het laat zien dat je tijd en moeite hebt gestoken om jezelf professioneel en op een creatieve manier voor te stellen. Het kan een goede optie zijn voor sollicitanten die op zoek zijn naar een moderne en interactieve presentatie van hun vaardigheden en ervaringen.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.