resume of cv

Wat is precies het verschil tussen een resumé en een CV?

Waarom solliciteren sommige kandidaten met een CV en andere met een resumé?

Welke is beter en welke moet ik eigenlijk gebruiken?

In 3 minuten leer jij alles wat je moet weten over de verschillen tussen een CV en een resumé en welk format jij moet gebruiken bij het solliciteren.

Resumé of CV: wat is het verschil?

Om het verschil tussen een resumé (of resume) en een CV duidelijk te maken, is het belangrijk om te begrijpen dat het verschil afhankelijk is van de locatie waar je solliciteert en op wat voor functie je solliciteert.

Een Amerikaans en Canadees resumé is namelijk nagenoeg hetzelfde als het CV dat wij in Nederland (en Europa) kennen.

Echter, een Amerikaanse CV is écht totaal iets anders dan een CV of resumé wat wij in Europa gebruiken.

In Amerika en Canada zit er dus wel degelijk een verschil tussen een CV en een resumé.

In Europa zijn er slechts een paar kleine verschillen tussen een Amerikaans/ Canadees resumé en het CV.

Daarnaast zijn de verschillen dus locatie- en functieafhankelijk.

Toch is het zeker belangrijk dat je op de hoogte bent wat deze verschillen precies zijn.

We zullen de belangrijkste verschillen dan ook verder toelichten. Maar eerst—

Wat is een CV eigenlijk?

Wat is een CV?

CV is een afkorting voor ‘curriculum vitae’, wat ‘levensloop’ betekent. Het is dus een soort samenvatting van wat jij in je leven hebt gedaan. In een CV geef je een overzicht van je belangrijkste werkervaringen, opleidingen en vaardigheden. Het CV is jouw visitekaartje voor een potentiële werkgever.

Deze definitie van CV geldt voor alle Europese landen inclusief het Verenigd Koninkrijk.

In je CV kun je de volgende onderdelen opnemen:

  • Je contactgegevens (met of zonder foto)
  • Een stukje over jezelf
  • Werkervaring
  • Opleidingen
  • Vaardigheden
  • Stages
  • Cursussen
  • Hobby’s en interesses
  • Talenkennis
  • Nevenactiviteiten
  • Publicaties
  • Referenties

De belangrijkste verschillen tussen een Amerikaans resumé en Europees CV

Er zitten slechts enkele verschillen tussen het typische Amerikaanse/ Canadese resumé en het Europese CV.

Let op: Bij het uitleggen van de verschillen gaan we ervan uit dat wanneer je in Amerika of Canada solliciteert, we spreken van een resumé. Als je in Europa (of UK) solliciteert, spreken we van een CV.

De belangrijkste verschillen zijn:

  • Op een resumé is het ongebruikelijk om een foto op te nemen. Een resumé met foto wordt zelfs automatisch afgewezen om discriminatie te voorkomen.
  • Op een resumé wordt geen geboortedatum of nationaliteit vermeld.

Zoals je ziet is Amerika en Canada een stuk verder om discriminatie in het sollicitatieproces tegen te gaan.

Zowel een resumé als een CV geven een overzicht van de meest relevante werkervaringen, opleidingen, vaardigheden, etc.

Wanneer gebruik je een resumé?

Een resumé gebruik je alleen als je in Amerika of Canada solliciteert op niet-academische functies. Dus wanneer je bij een bedrijf of overheid solliciteert, voldoet een resumé.

Gelukkig verschilt het resumé dus niet zoveel van een CV.

Vaak hoef je hem alleen te vertalen naar het Engels. Daarnaast zul je je foto, geboortedatum en nationaliteit (als je die er überhaupt had opstaan) vanaf moeten halen.

Voorbeeld resumé

Onderstaand hebben we een foto toegevoegd van een voorbeeld CV (links) en een ‘standaard’ CV of Resumé zoals we dat in Europa gebruiken (rechts).

Zoals je ziet is op de linker CV geen foto te zien (terwijl die in Nederland heel gebruikelijk is).

resume of cv voorbeeld

Een Engels cv maken verschilt niet veel ten opzichte van een Nederlands cv. Het grootste verschil waar je rekening mee moet houden is dat het in Amerika niet gebruikelijk is om een foto toe te voegen.

Wat is het verschil tussen een Academisch CV en een ‘normaal’ CV?

Wanneer je in Amerika en Canada praat over een CV dan heb je het over een academisch CV.

Een CV (of resumé) zoals wij dat kennen is een document van één tot twee pagina’s, waarin een duidelijk overzicht wordt gegeven van de meest relevante ervaringen, opleidingen, vaardigheden, etc.

Een academisch CV is niet gebonden aan een bepaald aantal pagina’s en kan soms wel 10 pagina’s lang zijn. In dit document wordt een gedetailleerd totaaloverzicht gegeven van de gehele carrière (en dus niet alleen hetgeen dat relevant is voor de functie).

Wat vermeld je in een Academisch CV?

Een academisch CV is dus een zeer gedetailleerd document die je hele carrière beschrijft. Normaal gesproken is deze 2 tot 3 pagina’s, maar het komt ook voor dat senior kandidaten een CV van 10+ A4’tjes hebben.

Een academisch CV bevat informatie over:

  • Contactgegevens
  • Opleidingen en behaalde diploma’s
  • Werkervaringen
  • Publicaties en prijzen
  • Academische kwalificaties
  • Persoonlijke eigenschappen en vaardigheden
  • Talenkennis
  • Referenties

Bij het solliciteren naar een academische functie vraagt een recruiter of werkgever dan ook altijd naar je CV en een sollicitatiebrief.

Aan de hand van deze documenten zal een recruiter dan een zo goed mogelijke inschatting proberen te doen naar de geschiktheid van de betreffende kandidaat.

In Europa zijn we gewend om het CV een beetje aan te passen op de betreffende vacature, zodat deze goed aansluit op wat er van de kandidaat precies gevraagd wordt.

Het Amerikaanse en Canadese CV is echt een statisch documentje waarin dit juist niet gebeurd.

Wat heb je nodig: een Resumé of CV?

In Nederland heb je altijd een CV nodig. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen een resumé of een (academisch) CV.

In Amerika en Canada verschilt het per vacature of je een resumé of een curriculum vitae mee moet sturen met je sollicitatie.

Solliciteer je bij een universiteit?

Solliciteer je bij een universiteit (dus op een academische functie zoals hoogleraar)? Dan stuur je een CV mee, waarin je dus een totaaloverzicht geeft van je hele carrière. De HR-manager wil namelijk een compleet beeld hebben van jouw gehele arbeidsverleden inclusief alle diploma’s, publicaties, etc.

Solliciteer je bij een bedrijf?

Solliciteer je bij een bedrijf of bij de overheid? Dan kun je gewoon een resumé gebruiken en kun je jouw huidige CV grotendeels vertalen naar het Engels.

Pro Tip: In Nederland zeggen we dus altijd CV en maken we verder geen onderscheid. Als je het hebt over het Nederlands CV dan is die vaak vrijwel identiek aan het Amerikaanse resumé. Met een CV/ resumé geef je niet een totaaloverzicht van je hele carrière, maar enkel van de meest relevante zaken uit jouw werkverleden.

Resumé vs CV: een voorbeeld

Naast het feit dat de inhoud sterk kan verschillen tussen een resumé en een academisch CV, is de vormgeving en layout ook wezenlijk anders.

Met het CV zoals we dat in Nederland kennen (en een Amerikaans/ Canadees resumé) is het gebruikelijk om wat kleur of icoontjes in je CV te gebruiken.

Dit maakt het wat aantrekkelijker voor het oog en zorgt er ook goed voor dat alle secties netjes van elkaar afgescheiden zijn met een nette opmaak.

Een academisch CV is heel formeel en zakelijk. Er worden absoluut geen kleuren gebruikt en het lettertype op het CV is vaak een schreeflettertype, zoals Times New Roman.

verschil-resume-en-cv

Een resumé of CV: internationale verschillen & wanneer gebruik je welke

In de hele Europese Unie (en het Verenigd Koninkrijk en Ierland) en Nieuw-Zeeland wordt de term CV gebruikt die gelijk staat aan het Amerikaanse ‘resumé’: een kort, afgestemd document met enkel de meest relevante zaken opgenomen.

In Australië en Zuid-Afrika zijn “Curriculum Vitae” en “resumé” synoniemen van elkaar en betekenen dus exact hetzelfde. Beiden betekent het een kort, één tot twee pagina’s lang document.

Resumé of CV—Samenvatting

Hier is alles wat je moet weten over het verschil tussen een CV en resume en wanneer je welk document moet gebruiken:

  • Als je solliciteert bij een bedrijf in Amerika of Canada, schrijf je een resumé: houdt het beknopt en benoem relevante zaken.
  • Voor academische functies in Amerika of Canada, schrijf een curriculum vitae: geef een totaaloverzicht van je hele carrière.
  • Als je solliciteert in Europa en Nieuw-Zeeland, gebruik je een “CV”. Een Europees CV is vrijwel identiek aan het Amerikaanse resumé.
  • In Australië en Zuid-Afrika zijn “CV” en “Resume” identiek aan elkaar. Beiden zijn het korte documenten waarin de meest relevante zaken worden benoemd uit iemands carrière.

Ik hoop dat dit artikel de verschillen tussen een CV’s en resumés wat heeft opgehelderd. Als het nog niet helder is kun je altijd contact opnemen en ik beantwoord graag al jouw CV en resumé gerelateerde vragen 😊.

Succes met solliciteren!

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.