Home » Hoe schrijf je een academisch cv?
academisch-cv

Ben jij op zoek naar een functie als hoogleraar, doctor of onderzoeker? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een academisch cv nodig. Dit type cv is anders dan het traditionele cv die over het algemeen het meest wordt gebruikt. In dit blogartikel leggen we stap voor stap uit hoe je een academisch cv schrijft.

Wat is een academisch cv?

Een baan vinden in de academische wereld is lastig. Er is veel competitie. Het is dus van belang om jezelf duidelijk te profileren met je cv en motivatie. Een academisch cv kan hieraan bijdragen.

Een academisch cv geeft een duidelijk beeld van je academische kennis. Publicaties, prijzen en onderscheidingen en andere academische kwalificaties moeten in het academisch cv worden opgenomen. Het focust zich op het laten zien van jouw bijdragen en verdiensten op een bepaald gebied of onderzoek.

De opsomming van publicaties die je hebt geschreven, onderzoeken die je hebt uitgevoerd en prijzen die je hebt gewonnen, kunnen nogal lang zijn. Daarom is een academisch cv, in tegenstelling tot een traditioneel cv, soms wel 3 tot 10 pagina’s lang.

Welke onderwerpen staan er in een academisch cv?

  1. Persoonlijke gegevens
  2. Persoonlijk profiel
  3. Profielfoto
  4. Opleidingen
  5. Onderwijservaring
  6. Publicaties
  7. Onderzoeken
  8. Presentaties/conferenties
  9. Prijzen
  10. Registraties
  11. Werkervaring
  12. Talen
  13. Referenties

Zoals je ziet, komen sommige onderwerpen overeen met onderwerpen die ook op het traditionele cv staan, maar er zijn ook veel verschillen. Je hoeft overigens niet al deze onderwerpen op te nemen in je academische cv. Ook bij dit cv geldt dat je vooral relevante zaken vermeldt.

1. Persoonlijke gegevens

Het is gebruikelijk om je academisch cv te starten met je persoonlijke gegevens. Ze moeten immers wel contact met je kunnen opnemen. De volgende gegevens neem je hierin op: voor- en achternaam, adres, telefoonnummer, emailadres, geboortedatum en een eventuele link naar je LinkedIn-pagina.

2. Persoonlijk profiel

Net als in een traditioneel cv neem je bij een academisch cv een persoonlijk profiel op. In een persoonlijk profiel schets je kort (maximaal 5 zinnen) een beeld over jezelf, je vaardigheden, ervaringen en je ambities op carrièregebied. Bedenk wat jou uniek maakt en wat jij hebt te bieden aan de organisatie. Misschien heb je wel een baanbrekend onderzoek gedaan of ben je afgestudeerd met alleen maar tienen. Neem dit dan op in je persoonlijk profiel. Wees niet te bescheiden. Hier moet je juist de aandacht zien te trekken van je potentiële nieuwe werkgever.

3. Profielfoto

Een profielfoto is geen verplicht item op een academisch cv, maar wel aan te raden. Een professionele foto geeft direct een gezicht aan je cv, waardoor de aandacht van een potentiële werkgever kan worden getrokken. Ook zal je beter worden onthouden door een potentiële werkgever.

Ook interessant: Foto op je cv

4. Opleidingen

Opleidingen vormen het meest belangrijke deel van je academische cv. Daarom staan deze direct onder je persoonlijk profiel.

Zet al je relevante opleidingen en titels die je hebt behaald (master/doctor/bachelor/etc.) in de omgekeerde chronologische volgorde op je cv. Dit betekent dat je je laatst genoten opleiding bovenaan zet. Ook de jaartallen van wanneer tot wanneer je de opleiding hebt gevolgd moeten worden vermeld.

En tot slot is het handig om de richtingen van de opleidingen en de onderwerpen van eventuele scripties en onderzoeken te vermelden in je academische cv. Zeker als deze onderwerpen relevant zijn voor de functie die je graag wilt hebben.

5. Onderwijservaring

Op een academisch cv is het belangrijk om eventuele onderwijservaring te vermelden. Al ben je assistent docent geweest of heb je een keer een gastcollege gegeven, onderwijservaring doet het goed op een academisch cv. Het laat zien dat je in staat bent om je kennis over te dragen op leerlingen en anderen.

Vermeld bij onderwijservaring de naam van de school, universiteit, in welk vak of onderwerp je hebt lesgegeven en het niveau van de studenten aan wie je hebt lesgegeven.

6. Publicaties

Ook publicaties mogen niet ontbreken. Wellicht heb je artikelen, boeken, rapporten of hoofdstukken in boeken gepubliceerd. Dan moeten deze zeker worden opgenomen in jouw academische cv. Ook hier kun je weer het beste kiezen voor de omgekeerde chronologische volgorde.

Indien je heel veel hebt gepubliceerd en het een behoorlijke lijst wordt, kun je er beter voor kiezen om een apart document aan je cv te hangen en hiernaar te verwijzen in je cv. Dit noem je een appendix.

7. Onderzoeken

Je onderzoekservaringen, de onderzoeksmethode en je algemene onderzoekinteresse dienen te worden opgenomen in je academische cv. Beschrijf ook zeker je grootste bevindingen die van waarde waren en inzicht hebben gegeven.

8. Presentaties/conferenties

Indien je presentaties hebt gegeven of spreker bent geweest op conferenties dien je dit zeker op je academisch cv te zetten. Maar ook als je naar relevante conferenties bent geweest als toehoorder is het waardevol om dit op je cv te zetten. Het laat zien dat je constant bezig bent met je ontwikkeling.

Ook interessant: Seminar op je cv

9. Prijzen

Denk aan eventuele onderscheidingen, awards, vernoemingen die je hebt gekregen. Vermeld deze in een aparte sectie op je curriculum vitae.

Beschrijf welk instituut deze prijs heeft verstrekt, waarvoor je deze hebt gekregen en het jaartal waarin deze is uitgereikt.

10. Beurzen

Het is belangrijk om te laten zien hoe je financiering voor bepaalde onderzoeken hebt gekregen. Op het moment dat jouw onderzoek gefinancierd wordt, zegt dat iets over de veelbelovendheid van jouw werk. Je krijgt erkenning door middel van die financiering, want zij geloven dat jij met dit onderzoek iets goed zal neerzetten.

11. Registraties

Vermeld in je academisch cv je registraties. Bij opleidingen laat je zien welke titels je hebt, maar er kan ook sprake zijn van een registratie.

Voorbeeld:

Een tandarts is na zijn afstuderen Master of Science in de Tandheelkunde (MSc). Hij heeft echter ook een BIG-registratie nodig om zijn werk te kunnen uitvoeren. Deze registratie moet hij ook opnemen in zijn cv.

12. Werkervaring

Het voelt waarschijnlijk heel gek om werkervaring pas nu op je cv te zetten. In het traditionele cv is dit eigenlijk het meest belangrijke onderwerp en staat direct onder je persoonlijke profiel.

Zoals gezegd zijn opleidingen het belangrijkste item op je academisch cv, maar dat neemt niet weg dat werkervaring ook van belang kan zijn. En dan hebben we het vooral over relevante werkervaring die je kunnen helpen om de geambieerde baan te krijgen. Het advies is dus om alleen je relevante werkervaring te vermelden.

Je werkervaring zet je in de omgekeerde chronologische volgorde neer. Zorg ervoor dat je specifiek bent in het omschrijven van je taken en dit meetbaar maakt door getallen, cijfers en percentages te gebruiken.

13. Talen

Het is handig om in een academisch cv een talensectie op te nemen, waarin je laat zien welke talen je spreekt en welk niveau je hebt.

14. Referenties

In tegenstelling tot een traditioneel cv is het in een academisch cv heel normaal om referenties op te nemen.

Neem maximaal 3 referenties op in je cv. Check van tevoren eerst bij deze personen of het goed is dat jij ze als referentie opneemt, zodat ze niet met hun mond vol tanden staan als er contact wordt opgenomen.

Aangezien je voor een academische baan solliciteert is het goed als al je referenties personen zijn met een academische graad. Daarnaast is het van belang dat je met al deze personen hebt samengewerkt.

    Overige tips

    Hieronder volgen nog een aantal algemene tips voor het opstellen van een academisch cv:

    • Gebruik een cv-template. Door een cv-template te gebruiken zorg je ervoor dat je cv netjes en overzichtelijk wordt. Je opmaak zal niet wijzigen bij het versturen van het document.
    • Maak gebruik van actiewoorden, zodat je een boeiend een leesbaar cv krijgt.
    • Hou het overzichtelijk door witregels, koptekstjes, bulletpoints en overal hetzelfde lettertype te gebruiken.
    Miranda Adriaanse
    Miranda Adriaanse

    Deze blog is geschreven door Miranda van Groen. Miranda heeft meer dan 20 jaar ervaring als (senior) HR adviseur bij verschillende organisaties.