Home » Cv voorbeelden » Cv-voorbeeld Advocaat

Cv-voorbeeld Advocaat

De eerste stap om een baan te vinden als advocaat of jurist, is het maken van een overtuigend cv. Het is belangrijk dat je weet welke informatie je in je cv moet benadrukken om zoveel mogelijk kans te maken op een baan. In dit artikel kijken we naar een goed cv-voorbeeld van een advocaat. We delen handige tips en voorbeelden om je te helpen bij het opstellen van je eigen cv.

creatief-cv-voorbeeld

Wat doe je als advocaat?

Als advocaat voer je verschillende juridische taken uit, zoals het adviseren en vertegenwoordigen van cliënten in de rechtbank. Je dient een sterke kennis te hebben van de wet en sterke onderhandelingsvaardigheden te hebben. Ook heb je een groot analytisch vermogen nodig en moet je goed kunnen presenteren in het openbaar.

Je cv moet je juridische expertise en competenties helder en overzichtelijk weergeven. Laat in je werkervaring bijvoorbeeld zien dat je ervaring hebt in het werken met verschillende casussen en laat zien dat jij ongeacht de complexiteit van de zaak de beste uitkomst voor je cliënten kunt bewerkstelligen. Ook andere belangrijke competenties zoals je oplossend vermogen en sterke communicatieve vaardigheden moeten in je cv naar voren komen.

Optimaliseer je cv voor ATS

Tegenwoordig worden er systemen gebruikt om de sollicitatieprocedure te automatiseren (ATS-systemen). Deze software scant je cv op belangrijke trefwoorden die in de functiebeschrijvingen worden gebruikt. Je cv krijgt dan direct een ‘score’ tussen de 0 en 100. Alleen de cv’s, die het beste aansluiten bij de vacature en functie-vereisten worden vervolgens doorgestuurd naar de recruiter of HR-manager. Zorg dus dat je voldoende aandacht besteed aan het op maat maken van je cv.

Voorbeeld persoonlijke gegevens

Een cv begint altijd met het vermelden van je contactgegevens, zodat potentiële werkgevers contact met je kunnen opnemen. Als advocaat heb je veel contact met je cliënten en zal je ook regelmatig in de rechtbank moeten verdedigen of pleiten. Een representatieve uitstraling is dus belangrijk. Daarom raden we zeker aan om een professionele foto op je cv te zetten. Dit geeft je cv een persoonlijk tintje, maar laat ook je professionele uitstraling zien.

Naam: Sophie Bakker

Functie: Advocaat

Adres: Magnolialaan 8, 3319 VG, Dordrecht

Telefoon: 06 – 92 38 54 76

E-mailadres: sophie_bakker@gmail.com

Geboortedatum: 14 november 1995

LinkedIn: /in/sophiebakker

Voorbeeld persoonlijk profiel

Je cv is een momentopname van je sterke punten, ervaringen en vaardigheden in de advocatuur. In je profieltekst geef je dan ook een samenvatting van waar je op dit moment staat in je carrière. Waar blink jij in uit? Waar ben je goed in? Zorg dat je direct belangrijke competenties aantoont, zodat je de interesse wekt bij de lezer van je cv. Denk hierbij aan je overtuigingskracht of analyserend vermogen.

Probeer jezelf te onderscheiden van andere kandidaten door specifiek te zijn en iets te vertellen wat jou uniek maakt. Waarom ben jij de juiste persoon voor de functie?

Als ervaren advocaat combineer ik een sterk analytisch vermogen met overtuigingskracht om mijn cliënten altijd zo goed mogelijk bij te staan. Mijn passie voor rechtvaardigheid en mijn toewijding aan effectieve communicatie hebben mij in staat gesteld om rechtszaken voor mijn cliënten te winnen. Mijn aanpak is altijd geweest om grondig onderzoek te doen en elk detail te analyseren. Op basis daarvan kan ik sterke argumenten formuleren en mijn cliënten succesvol vertegenwoordigen in complexe juridische uitdagingen.

Voorbeeld werkervaring

Je werkervaring is het belangrijkste onderdeel van je cv. Hier vertel je de potentiële werkgever wat je tot nu toe in je carrière hebt bereikt. Het moet dus geen opsomming zijn van je taken en verantwoordelijkheden, maar vooral een weergave van jouw behaalde successen.

Probeer je resultaten zo concreet mogelijk te maken. Gebruik eventueel cijfers en percentages. Hiermee laat je duidelijk zien welke waarde jij kan toevoegen bij het bedrijf waar je solliciteert.

Als je nog weinig relevante werkervaring hebt, dan moet je in je cv focussen op andere vormen van werkervaring. Wellicht dat je tijdens je studie wel hebt gewerkt als juridisch medewerker? Of misschien heb je in je vrije tijd wel vrienden en familie bijgestaan of ondersteund bij bepaalde juridische kwesties. In dat geval kunnen dat soort ervaringen ook relevant zijn.

Advocaat, AKD
januari 2022 – Heden

 • Vertegenwoordigde cliënten in 50+ civiele en strafrechtelijke zaken, waarvan 80% een succesvolle uitkomst heeft gekend.
 • Gaf advies over juridische kwesties, procedurele stappen en mogelijke uitkomsten aan cliënten.
 • Complexe juridische concepten helder en duidelijk uitgelegd aan mijn cliënten, wat hen heeft geholpen om beter geïnformeerde beslissingen te nemen.
 • Leiden van onderhandelingen van schikkingen buiten de rechtbank, wat veel kosten en tijd heeft bespaard voor mijn cliënten.
 • Samengewerkt met het juridische onderzoeksteam om bewijsmateriaal te verzamelen, analyseren en beoordelen.

Advocaat, Yuvirta
juni 2020 – december 2021

 • Behandelde alle aspecten van rechtszaken, van intake tot oordeel en beroep, waarbij ik direct rapporteerde aan senior-partners.
 • Leidde een team van junior-advocaten en paralegals in het voorbereiden van rechtszaken en het creëren van een samenwerkingsgerichte omgeving.
 • Redigeerde en hielp bij het opstellen van 200+ juridische documenten, waaronder moties, ontdekkingen en overeenkomsten, en zorgde zo voor de nauwkeurigheid en volledigheid van documenten.
 • Beheerde succesvol meerdere rechtszaken tegelijkertijd onder strakke deadlines.
 • Verzekerde een slagingspercentage van 75% in de behandelde strafzaken, wat bijdroeg aan de reputatie van het kantoor.

Voorbeeld opleidingen

Om in Nederland advocaat te worden, moet je eerst de universitaire opleiding Rechtsgeleerdheid (ook wel rechten genoemd) volgen. Hierbij volg je altijd eerst een bachelor en vervolgens een master met een bepaalde specialisatie. Daarna volgt een driejarige beroepsopleiding bij een advocatenkantoor als advocaat-stagiaire waarbij je wordt begeleid door een patroon. Zodra je met de beroepsopleiding start, word je ingeschreven als advocaat en beëdigd in de rechtbank. Vanaf dat moment ben je direct advocaat en kun je in de praktijk aan de slag.

Vermeld in je cv het specifieke opleidingspad die je gevolgd hebt, inclusief de datums zodat de tijdlijn van je studie helder is.

Mocht je weinig werkervaring hebben, dan is het raadzaam om dieper op je opleiding in te gaan. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te schrijven over afgeronde projecten, specialisaties, vakken of je afstudeeronderwerp. Laat zien waarom de opleiding jou goed heeft voorbereid op de functie van advocaat.

Beroepsopleiding Advocaten, Nederlandse Orde van Advocaten
september 2019 – juni 2020

Master Rechten, Universiteit van Amsterdam
september 2017 – juni 2019

Bachelor Rechten, Universiteit van Amsterdam
september 2014 – juni 2017

Voorbeeld cursussen en certificaten

Het behalen van cursussen en certificaten laat zien dat je leergierig bent en continu bezig bent om jezelf te blijven ontwikkelen. Als advocaat zijn er ontzettend veel verschillende cursussen die je zou kunnen volgen om nieuwe competenties te leren of je huidige vaardigheden aan te scherpen.

Enkele relevante cursussen voor de functie van advocaat zijn:

 

 • Geavanceerde onderhandelingstechnieken voor juristen
 • Cyberrecht en Digitale Privacy
 • Milieurecht en Duurzame Ontwikkeling
 • Invloed van Kunstmatige Intelligentie en Technologie op het recht
 • Effectief Pleiten in Hoger Beroep
 • Geavanceerde Pleittechnieken

Voorbeeld vaardigheden

Een goed advocaten cv moet een aantal belangrijke vaardigheden en competenties bevatten waar werkgevers naar op zoek zijn. We raden altijd aan om een aantal zachte en harde vaardigheden te vermelden. Kijk ook goed naar de specifieke functie waarop je solliciteert.

Hierbij een lijst met 15 relevante vaardigheden voor de functie van advocaat:

 • Analytisch vermogen
 • Overtuigingskracht
 • Onderhandelingsvaardigheden
 • Juridisch onderzoek
 • Schriftelijke communicatie
 • Mondelinge communicatie
 • Conflictresolutie
 • Aandacht voor detail
 • Stressbestendigheid
 • Klantgerichtheid
 • Ethiek en integriteit
 • Teamwerk en samenwerking
 • Flexibiliteit
 • Aanpassingsvermogen
 • Kennis van wet- en regelgeving

Maak je cv compleet

Naast de standaardonderdelen, kun je er ook voor kiezen om nog aanvullende onderdelen aan je cv toe te voegen. Met deze extra onderdelen laat je zien dat je niet alleen de juiste vaardigheden voor de functie van advocaat hebt, maar dat je ook toegewijd en gepassioneerd bent in je vakgebied.

Hier zijn een paar voorbeelden van aanvullende onderdelen die je zou kunnen overwegen voor je cv:

 • Publicaties: Heb je artikelen, blogs of stukken geschreven die zijn gepubliceerd in gerenommeerde juridische tijdschriften, websites of kranten? Dit geeft aan dat je actief betrokken bent en op de hoogte blijft van de ontwikkelingen binnen jouw vakgebied.
 • Vrijwilligerswerk en pro bono werk: Laat zien dat je je inzet voor de gemeenschap en dat maatschappelijke betrokkenheid voor jou belangrijk is.
 • Lidmaatschappen: Ben je lid van belangrijke juridische verenigingen of organisaties? Dit kan helpen aantonen dat je een actieve rol speelt in je vakgebied.
 • Onderkenningen: Heb je enige professionele erkenning ontvangen voor je werk als advocaat? Dan staat dit goed op je cv.

Vormgeving van je cv

In dit voorbeeld cv heb je kunnen zien hoe je een goed cv als advocaat opstelt. Niet alleen de inhoud van je cv telt, maar ook de presentatie. Een goed verzorgde en visueel aantrekkelijke lay-out kan de indruk die je maakt bij potentiële werkgevers versterken.

Overweeg het gebruik van een cv-template als je twijfelt over de vormgeving. Deze templates zijn ontworpen om je cv er professioneel en aantrekkelijk uit te laten zien. Veel succes met je sollicitatie!