Home » Hoe gebruik- en formuleer je de juiste cv-zinnen?
cv-zinnen

Je bent zover dat je weet welke informatie je in je cv wilt vermelden. Je hebt onderzoek gedaan naar de functie en de organisatie. Je hebt alle sleutelwoorden uit de vacaturetekst gemixt met jouw kwaliteiten, kennis en ervaring en het enige wat je nu moet doen, is het op de juiste manier op papier krijgen. Maar help! Dat is nog niet zo makkelijk. Geen nood! Hieronder geven we je tips hoe je dit het beste kunt aanpakken. In dit blogartikel geven we je tips die je helpen om goede cv-zinnen te schrijven, geven we voorbeelden en laten we zien wat je beter niet kunt doen.

Tips om goede cv-zinnen te schrijven

Laten we vooropstellen dat geen enkele recruiter of potentiële werkgever zin heeft om hele lappen tekst te lezen. Ze willen snel door alle cv’s heengaan om vlug een beeld te krijgen welke kandidaat interessant genoeg is om in overweging te nemen en uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.

Hoe jij ervoor zorgt dat je goede cv-zinnen op je cv hebt staan, kan met de volgende tips:

1. Gebruik actieve werkwoorden

Door actieve werkwoorden te gebruiken in je cv laat je direct zien wie jij bent en waar jij goed in bent. Het maakt je cv een stuk dynamischer en het leest een stuk fijner.

Voorbeelden van actieve werkwoorden zijn:

  • Begeleiden
  • Bereiken
  • Bevorderen
  • Completeren
  • Creëren
  • Bouwen
  • Introduceren
  • Oplossen
  • Ontwikkelen
  • Stroomlijnen
  • Trainen
  • Verminderen
  • Verbeteren

2. Wees kort en bondig

Maak van je cv geen boekwerk van je levensverhaal. Zorg ervoor dat je zinnen kort, bondig en duidelijk zijn. Wees niet vaag in je termen en omschrijvingen, want dit zal alleen maar vragen opleveren en er ook mogelijk voor zorgen dat je cv op de stapel met afwijzen belandt.

3. Maak gebruik van getallen, cijfers en percentages

Door het gebruik van getallen, cijfers en percentages in je zinnen, krijgt de recruiter of potentiële werkgever direct een goed beeld van jouw ervaring en prestaties. Schroom dus zeker niet om deze te gebruiken.

4. Gebruik de sleutelwoorden

Bij het onderzoek naar de functie en de organisatie heb je – als het goed is – een aantal sleutelwoorden gevonden. Deze sleutelwoorden vertegenwoordigen wat de organisatie zoekt in een kandidaat en wat de organisatie belangrijk vindt. De organisatie vindt het misschien wel belangrijk dat er sprake is van projectervaring, of één van hun kernwaarden is bijvoorbeeld respect voor elkaar. Zorg dan dat je deze sleutelwoorden terug laat komen in je cv zinnen. En dan bedoelen we niet twintig keer, maar zorg er wel voor dat ze allemaal vertegenwoordigd zijn en bovenaan het rijtje staan.

Voorbeelden van goede cv-zinnen

Om bovenstaande duidelijker te maken, zullen we hieronder een aantal voorbeelden geven van goede cv-zinnen.

  1. Ongeveer 50 mensen met een beperking begeleidt in hun zoektocht naar een passende werkplek.
  2. Een nieuw personeelssysteem geïmplementeerd en daarmee de werklast op de afdeling met 20% naar beneden gebracht.
  3. Planning beheert voor de productieafdeling.
  4. Gemiddeld 10 klanten per maand binnengehaald, die samen goed waren voor een omzet van € 5.000, -.
  5. Meerdere adviesrapporten over de toekomstige productie opgesteld.
  6. Samen met het management de productiviteit, verkoop en winstgevendheid gestimuleerd.
  7. Aan een team van 30 personen leidinggegeven.
  8. De cursus ‘omgaan met stress’ ontwikkeld voor het management.
  9. Een team van vrijwilligers gecoördineerd tijdens de opvang van mensen uit Oekraïne.

Wat kan je beter niet doen?

Laat het woordje ‘ik’ weg

Als je gebruik maakt van bulletpoints in je cv, wat wij overigens van harte aanbevelen, zorg dan dat je je zinnen niet start met het woordje ‘ik’. Jouw cv gaat automatisch al over jou, want het is jouw cv, dus het is onnodig om telkens het woord ‘ik’ terug te laten komen.

Fouten maken

Het is belangrijk dat je geen fouten maakt in je spelling en grammatica. Dat staat namelijk erg slordig. Zorg er dus voor dat je alles dubbelcheckt om er zeker van te zijn dat er geen fouten in je cv staan.

Pro Tip: Vraag een familielid of kennis om je cv door te lezen en feedback hierop te geven.

‘Out of the box’ gebruiken

Dit was een tijdje het standaard zinnetje in bijna elke motivatiebrief en cv. Het werd veel gebruikt. En zodra iets veel wordt gebruikt zegt het niet zoveel meer. Laten we eerlijk zijn, wat houdt dit nu eigenlijk in? Dat je een bepaald denkvermogen hebt voor jezelf en dat dit soms kan afwijken van de manier waarop dingen worden gedaan? Anno 2023 is dat juist wat we als mensen van elkaar verwachten. Beschrijf liever hoe je je creatieve brein hebt gebruikt in een bepaalde situatie. Dat zegt meer dan het zinnetje ‘out of the box’.

Jezelf aanduiden als ‘mensenmens’

Hoe vaak heb je wel niet gehoord tijdens een gesprek of op een andere manier dat mensen zichzelf omschrijven als een ‘echt mensenmens’? Het is afgeleid van het Engels, waar ze het een ‘people person’ noemen. Het betekent dat je van mensen houdt en snel in verbinding staat met andere mensen. Maar dit is best vaag toch? De meeste mensen houden van andere mensen. En mocht je dat toevallig niet doen, ga je dit niet vermelden in je cv.

Schrijf in plaats van ‘mensenmens’ liever op waarom je graag met mensen werkt. Wellicht ben je heel goed als mediator bij een conflict? Of vindt je het fijn om een groep te coachen en te zien waar de groei zit?

De omschrijvingen ‘resultaatgericht’ en ‘hardwerkend’ in je cv zetten

Recruiters en potentiële werkgevers gaan ervan uit dat iedere kandidaat hard zal werken en gefocust is op de resultaten die hij/zij moet behalen. Het zijn dus onnodige woorden om toe te voegen in je cv.

Jezelf neerzetten als een strategische denker

Het is heel erg fijn dat je goed kan nadenken over strategische zaken, maar het insinueert wel een beetje dat je passief bent. Het is veel beter om in je cv te vermelden dat je iets hebt ontwikkeld of geïmplementeerd. Dat laat zien dat je naast het strategische denken ook tot actie overgaat.

Miranda Adriaanse
Miranda Adriaanse

Deze blog is geschreven door Miranda van Groen. Miranda heeft meer dan 20 jaar ervaring als (senior) HR adviseur bij verschillende organisaties.