Home » Geboorteplaats op je cv: wel of niet?
geboorteplaats-op-cv

Op je cv staan natuurlijk jouw persoonlijke gegevens. Dit zijn gegevens die een potentiële werkgever dient te weten, zoals je voor- en achternaam, adres, telefoonnummer, emailadres en geboortedatum. Maar vermeld je ook je geboorteplaats op je cv? Is dit verplicht? Daar zullen we in dit blogartikel uitgebreid op in gaan.

Ben je verplicht om je geboorteplaats te vermelden op je cv?

Het is niet zo gek dat veel mensen denken dat het verplicht is om je geboorteplaats op je cv te vermelden. Bij veel officiële instanties wordt er immers naar gevraagd of moet je het invullen op een (online) aanmeldingsformulier. Maar wat betreft het vermelden van je geboorteplaats op je cv kunnen we duidelijk zijn: je bent niet verplicht om je geboorteplaats te vermelden.

Het is aan de sollicitant of ze hun geboorteplaats op hun cv willen zetten. Net als met burgerlijke staat en de hoeveelheid kinderen op je cv mag het uiteraard wel vermeld worden, maar in veel gevallen is het juist verstandiger om dit niet te doen.

Wanneer geboorteplaats wél op je cv vermelden?

Het is handig om je geboorteplaats op je cv te vermelden als het relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Het vermelden van je geboorteplaats moet van toegevoegde waarde zijn voor de recruiter of potentiële werkgever.

Stel dat ze een gids zoeken in een bepaalde stad in Nederland, laten we zeggen Deventer, dan kan het zeker toegevoegde waarde hebben als jij daar bent geboren en opgegroeid. Jij weet dan als geen ander hoe de stad eruitziet en waar alle interessante bezienswaardigheden zijn. In dit geval is het vermelden van je geboorteplaats een goed idee. Dit zal een pré zijn en je zult waarschijnlijk eerder uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek.

Laten we het nog breder trekken. In een vacature wordt gevraagd naar een persoon die vloeiend Duits kan spreken. Als jij bent geboren en misschien wel opgegroeid in Duitsland, zal het vast wel goed zitten met het spreken van de Duitse taal. Reden genoeg dus om dit op je cv te zetten.

Op welke plek zet je je geboorteplaats neer op je cv?

Je geboorteplaats (mits relevant en van toegevoegde waarde) zet je neer bij je personalia onder je geboortedatum.

Wanneer is het niet verstandig om je geboorteplaats op je cv te vermelden?

Zoals we al eerder aangeven is het in de meeste gevallen niet verstandig om je geboorteplaats op je cv te zetten, waarom dat is lees je hieronder. We geven je de 4 redenen om het niet te doen.

Het is niet relevant

Als het vermelden van je geboorteplaats niet relevant is en niet van toegevoegde waarde moet je het niet vermelden. En dat is het in veruit de meeste gevallen niet. Het neemt onnodige ruimte in op je cv, die je beter kunt gebruiken om wel relevante zaken onder de aandacht te brengen van de recruiter en potentiële werkgever.

Het roept onnodige vragen op

Soms roept het vermelden van je geboorteplaats onnodige vragen op. Misschien ben jij wel in Zuid-Afrika geboren, omdat jouw ouders in die periode ontwikkelingshulp deden.

Het kan zijn dat je helemaal geen actieve herinnering aan je geboorteplaats hebt, je kent er niks, behalve dat er in je paspoort een plaats en land staat waar je verder nooit meer bent geweest. Een geboorteplaats hoeft dus helemaal niks over jou als persoon te zeggen, maar het kan wel onnodige vragen oproepen bij een potentiële werkgever.

Bedenk dus voor jezelf of het vermelden van jouw geboorteplaats vragen kan oproepen. Zo ja, zet deze dan niet op je cv, maar bespreek het liever tijdens een sollicitatiegesprek.

Je woont nu nog steeds in de plaats waar je geboren bent

Als je woonplaats ook je geboorteplaats is, is het overbodig om je geboorteplaats te vermelden op je cv. Als het voor de functie relevant is, is het genoeg om je woonplaats te benoemen. In je sollicitatiebrief kun je er dan nog eventueel bij stil staan dat je al je hele leven in die plaats woont.

Het kan tegen je werken

Het vermelden van je geboorteplaats kan helaas soms tegen je werken. Hiervoor is het handig om de grondwet van Nederland er even bij te pakken.

In de grondwet van Nederland staat het volgende:

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Bron: Mensenrechten

Discriminatie op grond van afkomst is verboden in Nederland, maar het komt helaas nog steeds voor. Uit een onderzoek van UvA en de Universiteit Utrecht is gebleken dat sollicitanten met een Nederlandse achtergrond een grotere kans hebben om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek, dan sollicitanten met een migratieachtergrond.

Maar er is ook in sommige gevallen sprake van discriminatie als een organisatie een kandidaat uit de randstad verkiest boven een kandidaat van het platteland, omdat ze denken dat die persoon een andere werkethiek heeft.

Helaas is discriminatie op de arbeidsmarkt heel erg lastig te controleren. Als een potentiële werkgever of recruiter je motivatie + cv afwijst en je dus niet uitnodigt voor een gesprek, zal je nooit weten of dit komt door het vermelden van je geboorteplaats. Dat zullen ze natuurlijk ook nooit zeggen. Je zal waarschijnlijk te horen krijgen dat andere kandidaten de voorkeur genieten.

Indien je geboorteplaats dus niet relevant of van toegevoegde waarde is voor de functie waarop je solliciteert is het aan te bevelen deze dus niet te vermelden.

Conclusie en advies

Je bent dus niet verplicht om je geboorteplaats op je cv te zetten. In de meeste gevallen is het niet relevant en kan het soms zelfs tegen je werken. Alleen als het in je voordeel kan werken, zet je jouw geboorteplaats op je cv.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.