Home » Kinderen op je cv: wel of niet doen?
kinderen op cv

Je kinderen zijn een groot deel van je leven en je hebt het waarschijnlijk heel vaak over ze. Je wilt iedereen graag over ze vertellen, maar moet je kinderen op je cv vermelden? Is dat handig of kan het juist tegen je werken? In dit blogartikel geven we antwoord op bovenstaande vraag en geven we tips als je je kinderen wilt vermelden op je cv.

Ben je verplicht om je kinderen te vermelden op je cv?

Vroeger was het heel normaal om je burgerlijke staat en het aantal kinderen te vermelden op je cv. Tegenwoordig niet meer. Het wordt gezien als niet relevant, omdat het niets zegt over jouw vermogen om de baan goed uit te kunnen voeren. Daarnaast mag een potentiële werkgever het hebben van kinderen, net als geloofsovertuiging, seksuele gerichtheid, politieke gezindheid, ras en geslacht, niet meenemen in zijn overweging om jou wel of niet aan te nemen voor de baan. Indien hij wel een negatieve beslissing neemt op basis van deze gronden, is er sprake van discriminatie.

Het is dus in de meeste gevallen niet verstandig om op je cv te vermelden dat je kinderen hebt. Je bent er niet toe verplicht. We raden overigens aan om je burgerlijke staat ook niet op te nemen in je cv. Als je wel op je cv zet dat je getrouwd of samenwonend bent, maar geen kinderen vermeldt, kan dat ook weer vragen oproepen bij een potentiële werkgever. Het beste is dus om dit gedeelte helemaal weg te laten. En laten we eerlijk zijn, je kan de schaarse ruimte op je cv toch beter gebruiken om te laten zien waarom jij het meest geschikt bent voor de baan.

Wanneer is het wel een goed idee om kinderen op je cv te zetten?

In enkele gevallen is het vermelden van je kinderen op je cv wel een goed idee! Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Sociaal jongerenwerker
 • Jeugdzorg
 • Kinderarts
 • Leraar
 • Kinderpsycholoog
 • Pedagogisch medewerker op een kinderdagverblijf of BSO
 • Jongerencoach

Zoals je ziet zijn het allemaal functies waarbij je met kinderen werkt. Het is voor een potentiële werkgever goed om te weten dat je al ervaring met kinderen hebt doordat je zelf kinderen hebt. Dit kan zeker pluspunten opleveren. En er is niet alleen sprake van ervaring met kinderen. Als ouder van kinderen kan je je waarschijnlijk ook beter verplaatsen in de ouders van de kinderen waar je mee werkt. Nog meer pluspunten! In dit geval is het dus beter om wél op je cv te vermelden dat je kinderen hebt.

Wat doe je met een gat in je cv vanwege het opvoeden van je kinderen?

Sommige personen stoppen tijdelijk met werken om voor de kinderen te zorgen. Het resultaat is dan een gat in je cv. Dit kan vragen oproepen bij een potentiële werkgever.

Je kunt erop gokken om niets vermelden bij het gat en hopen dat je toch wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Maar je kunt het beste eerlijk zijn en verklaren waarom je een gat in je cv hebt.

Dit kun je het beste doen aan de hand van vaardigheden die je hebt opgedaan of verder ontwikkeld door je rol als ouder. Het laat zien dat je deze periode niet hebt stil gestaan, maar gewoon keihard hebt gewerkt. Weliswaar niet voor een baas, maar je ontwikkeling is gewoon doorgegaan.

Waar vermeld je je kinderen op je cv?

Je kan je kinderen vermelden bij je persoonlijke gegevens. Eerst verwijs je naar je voor- en achternaam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum en dan kan je je kinderen vermelden. Dit kan als volgt:

Burgerlijke staat: getrouwd, 1 kind (12 jaar)

Of:

Kinderen: 2 (4 en 6 jaar)

Je kan het echter ook verweven in de vaardigheden die je hebt opgedaan. Je laat dan direct zien dat je beschikt over bepaalde vaardigheden die het werken met kinderen makkelijker maken. In de volgende alinea geven we een toelichting op de vaardigheden die met ouderschap te maken hebben.

Welke vaardigheden heb je opgedaan als ouder?

Als een ouder ben je constant aan het leren en je vaardigheden aan het ontwikkelen. Dat je dit niet doet binnen een organisatie wil echter niet zeggen dat ze minder waardevol zijn. Gebruik deze vaardigheden dus in je cv om te laten zien dat jij de gevraagde vaardigheden bezit of om te laten zien wat je hebt geleerd tijdens het gat in je cv. De volgende vaardigheden kun je hiervoor gebruiken:

 • Geduld

Geduldig blijven is één van de grootste vaardigheden die we leren of verder ontwikkelen als een ouder. We hebben het nodig bij een peuter die zijn schoenen zelf wil aantrekken en bij een tiener die het liefst de hele ochtend in bed ligt. Het is een vaardigheid om dan rustig te blijven.

 • Organisatietalent

Het hebben van kinderen brengt een hoop organisatie met zich mee. Denk aan op vakantie gaan met drie kleine kinderen en alles wat daarvoor moet worden geregeld. En wat dacht je van school, zwemles, sportclubjes, speelafspraakjes en kinderpartijtjes? Als vader of moeder ben je een mini-organisatie aan het runnen, maar dan met mini-mensen die nog niet in staat zijn om zelf ergens heen te gaan. Zeker bij onverwachte dingen zoals ziekte van een kind en de oppas die op het laatste moment afzegt.

 • Goede communicatie

Als ouder leer je op verschillende niveaus communiceren. Met een peuter praat je anders dan met een tiener. En met een tiener praat je weer anders dan met een leraar. En ga zo maar door. Je bent continu aan het schakelen en dat betekent wat voor de ontwikkeling van je communicatie.

 • Onderhandelen

Als er iets is wat je leert bij kinderen is het wel onderhandelen. Kinderen kunnen namelijk nogal koppig zijn en doen het liefste hun eigen ding. Maar dat is niet altijd het beste voor ze, dus het vraagt nogal wat onderhandelingsvaardigheden van jou als ouder om ze te overtuigen om bijvoorbeeld hun groenten op te eten. Zeker als je met groepen kinderen werkt is het goed om deze vaardigheid te bezitten. Het is immers geven en nemen.

Overigens is het niet voldoende om klakkeloos bovenstaande vaardigheden in je cv te zetten. Je zal ze moeten verwerken in je cv-zinnen en aan de hand van situaties moeten beschrijven. Woorden zeggen niet zoveel, je moet het laten zien.

Conclusie en advies

Het vermelden van kinderen op je cv is dus vooral waardevol als je solliciteert op functies waarbij je met kinderen gaat werken of als je een gat in je cv (vanwege de zorg van kinderen) wilt verklaren. In alle andere gevallen is het beter om kinderen niet te vermelden.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.