horeca

Ga je in de horeca werken? Dan is het maken van een goed horeca CV de eerste stap.

Horeca staat voor ‘Hotel, Restaurant, Café’. Werken in de horeca is ontzettend divers. Van kok, tot serveerster, tot hotelmanager maar ook een receptioniste zijn allemaal voorbeelden van functies in de horeca.

Er is dus niet één universeel voorbeeld, omdat elke functie anders is. Wel zijn in al deze functies een aantal overlappende taken en vaardigheden. Gastvrijheid en vakkundigheid van horecamedewerkers bepalen grotendeels het succes van ieder horecabedrijf. Dit is dus iets dat sowieso in jouw CV moet terugkomen.

Voorbeeld CV horeca medewerker

Onderstaand vind je een voorbeeld CV van een sollicitant die is begonnen in de bediening en vervolgens is doorgegroeid naar leidinggevende in de bediening.

Wellicht dat je inspiratie kan opdoen uit dit voorbeeld.

Hoe maak je een goede horeca CV

Zoals gezegd is elke functie dus wezenlijk anders en kunnen we niet één voorbeeld geven. Het belangrijkste is dat jouw horeca CV perfect aansluit op de functie waarop je solliciteert. Benomen dus enkel relevante zaken die de bewijzen kunnen leveren dat jij een geschikte kandidaat bent.

We hebben een compleet artikel geschreven die je stap-voor-stap laat zien hoe je een sterk CV maakt. Lees daarvoor: “Een sterk CV maken: zó doe je dat”.

1. Persoonlijke gegevens

Benoem tenminste jouw: voor- en achternaam, adres (of woonplaats), geboortedatum, telefoonnummer en e-mailadres.

Uiteraard zijn die laatste twee het belangrijkst. Dit zijn de gegevens waarmee een recruiter of werkgever contact met jou kan opnemen voor eventuele vragen of een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

Als je een goed LinkedIn profiel hebt die recentelijk is bijgewerkt kun je deze hier ook vermelden.

2. Profiel in de horeca

Je profiel is een van de eerste dingen die gelezen worden en daarmee uitermate belangrijk. Een recruiter neemt namelijk vaak maar 10 seconde de tijd om jouw curriculum vitae door te nemen en wil dan al weten of jij een geschikte kandidaat bent.

Bedenk daarom goed welke informatie je in jouw persoonlijk profiel wilt vermelden. Het moet voldoende interessant zijn om de lezer te prikkelen om verder te lezen.

Om erachter te komen wat jij hierin kan vermelden, beantwoord je de volgende vragen:

  1. Waar ben je goed in?
  2. Wat zijn jouw sterke punten en eigenschappen?
  3. Wat maakt jou nou echt jou?
  4. Waar ben jij nou écht beter in dan anderen?
  5. Waar blink jij in uit?

3. Werkervaring

Jouw werkervaring is het belangrijkste onderdeel op je CV. Geef een overzicht van jouw relevantste functies en geef daarbij een goede omschrijving wat je allemaal gedaan en geleerd hebt. Welke vaardigheden heb jij ontwikkeld die je nu weer kunt gebruiken bij de uitvoering van de functie waar je op solliciteert.

Vergeet ook zeker niet om jouw resultaten te benadrukken, zoals:

Bijgedragen aan nieuw inkoopbeleid, waardoor de gemiddelde inkoopprijs met 10% is gedaald.

Resultaten laten zien hoe goed jij bepaalde taken hebt uitgevoerd.

Wellicht helpt het om de volgende vragen te beantwoorden:

  1. Voor hoeveel medewerkers was jij verantwoordelijk?
  2. Hoeveel gasten heb je dagelijks ontvangen?
  3. Had je een hogere klanttevredenheid dan gemiddeld?
  4. Kreeg je de meeste fooi van iedereen?
  5. Werd je benoemd tot werknemer van de maand?

Dat zijn allemaal zaken die je eventueel in je CV zou kunnen benoemen. Uiteraard gaat dit vooral om bediening, voor een kok of hotelmanager zijn weer hele andere zaken belangrijk.

Daarom moet je goed nadenken wat voor jouw functie belangrijk is om te vermelden.

4. Opleidingen

Heb jij een bepaalde vooropleiding gevolgd om in de horeca te gaan werken? Dan moet je dit absoluut vermelden!

Om in de horeca te beginnen met werken heb je namelijk niet altijd een opleiding nodig. Sommige jongeren starten hiermee als bijbaan en groeien vervolgens door naar een hogere functie.

Als jij wel een vooropleiding hebt, kan jou dit een streepje voor geven op de concurrenten.

Als je wil gaan werken als hotelmanager, bedrijfsleider, leidinggevende of chef-kok heb je uiteraard in de meeste gevallen wel een gedegen vooropleiding nodig.

Noteer hierbij de naam van de opleiding, het onderwijsinstituut, (optioneel) een plaats en een begin- en einddatum.

Pro Tip: Ben je pas afgestudeerd en heb je nog niet veel werkervaring? Geef dan ook een goede omschrijving met wat je allemaal geleerd en gedaan hebt. Welke vaardigheden heb je tijdens je opleiding opgedaan die je nu in de praktijk kunt toepassen?

5. Cursussen die belangrijk zijn in de horeca

Er zijn ontzettend veel cursussen die je kunt doen om je vakkennis in de horeca te verbreden. Denk bijvoorbeeld aan een cursus als ‘Gastvrijheid en Leermeester’. We zullen de belangrijkste toelichten:

  1. Sociale hygiëne & allergenendeclaratie – Organisaties die alcohol schenken en verkopen dienen volgens de wet aan de eis ‘Sociale Hygiëne’ te voldoen. Daarnaast is het voor iedere horecaondernemer verplicht om volgens de ‘Allergenendeclaratie’ te werken. Je kunt cursussen volgen om je verder te verdiepen in deze onderwerpen. Uiteraard helpt dit bij het presenteren van jezelf als veelzijdige kandidaat.
  2. Bedrijfshulpverlening & EHBO – Volgens de Arbowet moet er minimaal één BHV’er binnen het bedrijf aanwezig zijn. Deze kan helpen bij het verlenen van eerste hulp. Ook hier zijn cursussen voor. Denk aan ‘Basis BHV & EHBO’.
  3. Aanvullende horecacursus – Gastvrijheid en vakkundigheid maken of breken een horecabedrijf. Er zijn diverse cursussen die je kunnen leren om professioneel in de horeca aan de slag te gaan. Denk aan ‘Horecaportier’, ‘Leermeester’ of ‘Omgaan met agressie’.

6. Vaardigheden in de horeca

Gastvrijheid en vakkundigheid staan centraal in de horeca. De menselijke factor die hiermee gepaard gaat is wat de meeste impact maakt bij gasten. Je hebt ongetwijfeld zelf ooit een moment meegemaakt van excellente klantenservice of gastvrijheid. Uiteraard bracht dit een glimlach met zich mee.

Ondanks dat de functies binnen de horeca totaal verschillend van elkaar zijn, zijn er wel een aantal overlappende vaardigheden en competenties die elke horecamedewerker moet bezitten.

De beste vaardigheden en competenties voor in de horeca:

  1. Je houdt ervan om mensen te helpen.
  2. Je bent gemotiveerd en hebt een enthousiaste en representatieve uitstraling.
  3. Je bent sociaal en vrolijk
  4. Je toont oprechte interesse en aandacht voor jouw gasten.
  5. Je beschikt over een uitstekend inlevingsvermogen en empathische vaardigheden.
  6. Je kunt goed omgaan met drukte en stress.
  7. Je kunt goed en vriendelijk communiceren en sociale situaties perfect inschatten.
  8. Je kunt snel schakelen tussen de verschillende werkzaamheden.
  9. Je stopt pas als het werk klaar is.
  10. Je onderzoekt hoe gasten snel en adequaat geholpen kunnen worden.
  11. Je bent ordelijk en werkt overzichtelijk en nauwkeurig.

Uiteraard wordt voor elke functie in de horeca totaal verschillende vaardigheden en competenties verwacht. Een leidinggevende en een kok moeten het nodige kunnen op het gebied van voorraadbeheer.

Een hotelmanager moet juist goed kunnen organiseren, plannen en delegeren. Zo moet je dus voor jouw eigen functie bekijken wat belangrijk is. Bekijk hiervoor de vacature nog eens grondig door. Daar staat precies in waar het bedrijf naar opzoek is en wat ze van jou als kandidaat verwachten.

7. Overige onderdelen

Naast de standaardonderdelen zijn er uiteraard talloze extra onderdelen die je kunt toevoegen om extra indruk te maken op werkgevers.

Denk hierbij aan:

  • Hobby’s en Interesses: wat vind je leuk om in je vrije tijd te doen en wat zegt dat over jou als persoon? Iemand die voetbalt in een team kan waarschijnlijk goed samenwerken.
  • Talen: In de horeca krijg je hoe dan ook een keer te maken met toeristen. Wel zo fijn als je deze te woord kan staan. Spreek je uitstekend Engels en wellicht zelfs een woordje Duits of Frans? Zet dit dan op je CV!
  • Vrijwilligerswerk: Ook vrijwilligerswerk kan van toegevoegde waarde zijn op je horeca CV. Ben je naast je werk werkzaam in een bestuur waar je bepaalde zaken regelt? Dan kan dit het vermelden waard zijn.
  • Nevenactiviteiten: Heb je naast je baan of studie bepaalde werkzaamheden uitgevoerd of vaardigheden opgedaan die je nu voor jouw nieuwe functie kunt gebruiken?

Kijk ook eens bij onze CV als scholier. Wellicht dat daar ook nog iets interessants tussen staat.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.