scholieren cv

Ben je momenteel scholier en vind je het belangrijk om wat geld te gaan verdienen? De kans is groot dat je dan een scholieren CV moet gaan maken.

Gelukkig hoeft dit helemaal niet zo complex te zijn als dat je wellicht zou verwachten.

In dit artikel laat ik je precies zien welke onderdelen belangrijk zijn en hoe je deze in jouw CV als scholier moet vermelden.

CV voorbeeld (middelbare) scholier

Onderstaand vind je een voorbeeld CV voor een scholier. Je kunt deze als houvast gebruiken.

In de volgende paragrafen zullen we je precies uitleggen wat belangrijk is per onderdeel en waar je op moet letten.

Welke onderdelen zijn belangrijk in een scholieren CV?

We hebben een compleet artikel geschreven die je van begin tot eind vertelt hoe je een ijzersterk CV maakt. Daarvoor lees je: Hoe maak je een goed CV?

Het hoofddoel van een scholieren CV is de werkgever ervan te overtuigen dat jij een geschikte kandidaat bent. Aan de hand van onderstaande onderdelen proberen werkgevers een zo goed mogelijk inschatting te maken:

  • Contactgegevens. Jouw CV begint vaak met je contactgegevens. Hierbij is het belangrijk dat je de volgende gegevens vermeldt: voor- en achternaam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en een geboortedatum. Je telefoonnummer en e-mailadres zijn hierin het belangrijkst. Deze wordt namelijk gebruikt om contact met jou op te nemen! Dubbelcheck dus ook of deze goed staan.
  • Stukje over jezelf. Na je contactgegevens staat bovenaan het CV een profiel. Dit is een korte introductie/ samenvatting van wie jij bent, wat je sterke punten zijn en wat je leuk vindt om te doen. Sla dit dus ook zeker niet over!
  • Werkervaring. Als je al leuke baantjes hebt gehad kun je deze vermelden in het kopje ‘Werkervaring’. Je begint met je meest recente werkervaring en werkt terug in de tijd. Vermeld per functie jouw werkgever, de functie, een begin- en einddatum en een omschrijving van wat je allemaal gedaan hebt en welke vaardigheden je hebt opgedaan.
  • Opleidingen. Opleidingen zijn over het algemeen wat minder belangrijk dan je werkervaring. Je vermeldt jouw educatie het wel, maar vaak onder je werkervaring. Ook hier begin je met jouw meest recente opleiding. Als je nog bezig bent op de (middelbare) school geef je als einddatum ‘Heden’ aan. Per opleiding geef je aan: naam van de opleiding, naam van de school/onderwijsinstituut, begin- en einddatum en een omschrijving wat je gedaan en geleerd hebt (eventueel ook je vakkenpakket en studierichting).
  • Vaardigheden. De belangrijkste vaardigheden zet je in een apart kopje op je CV als scholier. Je hebt er waarschijnlijk meer kennis dan je denkt. Misschien dat je handig bent met Photoshop, Final Cut pro of andere (Adobe) programma’s. Of je hebt ervaring met het maken van websites in WordPress. Dit kun je allemaal aangeven.
Pro Tip: Gebruik een professioneel e-mailadres. Met een informeel mailadres als “X_bram_ajax_4@live.com” maak je nou niet bepaald indruk. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat dit bewezen minder slagingskans heeft.

Is het erg als je nog geen werkervaring hebt in je CV als scholier?

Natuurlijk snappen werkgevers ook dat jij als scholier nog niet eens de kans hebt gehad om veel werkervaring op te doen.

Maak je dan ook geen zorgen als je een beperkte hoeveelheid werkervaring hebt.

Toch willen we je wel meegeven dat je waarschijnlijk meer werkervaring hebt dan je denkt.

Voorbeelden van werkervaring als je nog jong bent:

  • Meeloopstage, snuffelstages of kijkstage
  • Parttime baantjes (of klusjes)
  • Freelance werk
  • Vrijwilligerswerk
  • Oppassen op de kinderen van kennissen van je ouders
  • Overige activiteiten.

Op een jongeren CV hoeft echt niet alles perfect te zijn.

Je hoeft ook zeker niet alleen maar gewerkt te hebben bij grote werkgevers om werkervaring op je CV te vermelden.

Toen ik jong was (al een hele poos geleden 😉), heb ik mijn vader geholpen met het opzetten van Social Media kanalen voor zijn bedrijf. Natuurlijk kun je dit soort dingen ook gewoon vermelden!

Wellicht heb je ook wel zo nu en dan op feestjes geholpen en achter de bar gewerkt. Ondanks dat je dat wellicht maar een paar keer hebt gedaan, is het wel werkervaring.

Onderaan de streep moet je de werkgever overtuigen dat jij een geschikte kandidaat bent. Als je laat zien dat je het niet erg vindt om de handen uit de mouwen te steken en gewoon te gaan werken, sta je al 3-0 voor op de concurrenten.

Voeg extra onderdelen toe om je CV als scholier op te vullen

Waarschijnlijk is je CV als scholier wat aan de lege kant. Logisch ook, veel werkervaring heb je immers nog niet. Gelukkig zijn er nog wat additionele onderdelen die je aan je scholieren CV kunt toevoegen:

  • Een foto: De mens is visueel ingesteld en ziet graag gezichten. Een CV met foto is dan ook altijd aan te raden. Zorg voor een actuele, scherpe foto zonder petjes, alcohol of dergelijke in beeld. Het liefst ook geen selfies. Lees: Goede foto op je CV (met voorbeelden).
  • Cursussen & certificaten: Het is onwaarschijnlijk dat je al cursussen hebt gevolgd, maar als dat het geval is kun je ook deze in een apart kopje op je CV vermelden.
  • Interesses & hobby’s: Laat wat meer van jezelf! Laat met een hobby zien wat je leuk vindt om in je vrije tijd allemaal te doen. Kijk hier eens bij een aantal interesses voorbeelden.
  • Vrijwilligerswerk: Heb je naast je schoolactiviteiten nog andere activiteiten ondernomen? Wellicht heb je meegeholpen bij jouw school met het opzetten en verzorgen van open dagen? Uiteraard kun je dit soort activiteiten ook vermelden.

Algemene schrijftips jongeren CV

Hieronder vind je nog wat algemene schrijftips waar je op moet letten als je een CV als scholier maakt.

  • Spelling & grammatica. Laat voor de zekerheid iemand anders je CV nalopen op foutjes. Met foutjes in je CV komt je nou niet bepaald zorgvuldig over.
  • Lay-out van je CV. Zorg voor een professionele en verzorgde lay-out. Kijk bijvoorbeeld eens bij onze CV-templates.
  • Vermijd lange lappen tekst. Maak je CV zo makkelijk leesbaar mogelijk. Gebruik bijvoorbeeld bulletpoints.

Veel succes met het vinden van je (nieuwe) baan. Vraag ook eens bij vrienden of familie rond of je niet ergens aan de bak kunt, dat bespaart je wellicht een hele hoop werk met solliciteren 😉.

Kijk ook eens naar deze voorbeelden:

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.