Home » CV als 15 jarige: Zó doe je dat!
hoe maak je een cv voor 15 jarige

Een CV als 15 jarige maken valt niet mee. Je hebt zeer waarschijnlijk weinig (of helemaal geen) werkervaring, maar je wilt tóch graag wat bijverdienen.

Gelukkig hoeft het opstellen van een CV voor een 15 jarige helemaal niet zo complex te zijn.

In dit artikel laat ik je zien wat er van jou verwacht wordt en laat ik een voorbeeld zien van een sterk CV. Deze kun je als houvast gebruiken bij het maken van jouw CV.

CV 15 jarige voorbeeld

Hieronder vind je een voorbeeld CV van een scholier/15 jarige. In de volgende paragrafen zullen we iets dieper ingaan op hoe je precies een CV maakt voor een 15 jarige.

cv 15 jarige

Hoe maak je een CV voor een 15 jarige

1. Zet jouw contactgegevens bovenaan

Dit zijn uiteraard de gegevens die gebruikt worden om contact met jou op te nemen in geval van een sollicitatiegesprek.

Vermeld tenminste:

  • Voor- en achternaam
  • Adres
  • Geboortedatum
  • Telefoonnummer
  • E-mailadres

Jouw telefoonnummer en e-mail zijn hierin het belangrijkst. Controleer of deze goed staan.

Pro Tip: Gebruik een professioneel e-mailadres. Dus niet thomas_ajax4ever@hotmail.com, maar gewoon thomasbergen@gmail.com

2. Schrijf een klein stukje over jezelf

Een profielschets is een klein stukje over jezelf (3-4 regels) dat bovenaan je CV staat. Hierin vertel je in de ‘ik-vorm’ wat meer over jezelf.

Vertel dus wat meer over wie je bent en wat jouw sterke punten zijn.

Sommige sollicitanten slaan dit onderdeel over. Om die reden is het noodzakelijk om dit onderdeel niet over te slaan. Want zo kun jij jezelf immers onderscheiden en een streepje voor krijgen ten opzichte van andere sollicitanten.

3. Benoem al jouw werkervaringen

Heb je al eerder een leuke bijbaan gehad? Zet deze dan in het kopje ‘Werkervaring’ op je CV.

Heb je geen of weinig werkervaring? Geen probleem! Werkgevers begrijpen ook wel dat jij als 15 jarige nog niet jarenlang ervaring hebt kunnen opdoen.

Om die reden is het verstandig om al jouw werkervaring te benoemen (dit is waarschijnlijk meer dan je denkt).

Denk bijvoorbeeld eens aan de volgende ervaringen:

  • Meeloop, snuffel of een kijkstage.
  • Parttime baantjes of klusjes.
  • Freelance werk (bijvoorbeeld helpen in de buurt).
  • Vrijwilligerswerk.
  • Oppassen.
  • Overige activiteiten.

Zelfs iets simpels als helpen in de tuin, het uitladen van boodschappen of het doen van klusjes voor je ouders kan al bijdragen aan het opstellen van een sterk CV.

Denk dus verder dan ‘officiële’ bijbanen. Het doel is om de werkgever van jouw kwaliteiten te overtuigen. Als je laat zien dat je het niet erg vindt om je handen uit de mouwen te steken sta je al 3-0 voor.

Schrijf per werkervaring op welke werkzaamheden je precies hebt uitgevoerd, wat je geleerd hebt en welke vaardigheden je hebt ontwikkeld.

Pro Tip: Vermeld je werkervaring in omgekeerd chronologische volgorde. Dat betekent simpelweg dat je jouw meest recente ervaring als eerste opschrijft. Vervolgens ga je steeds verder terug in de tijd. 

4. Vermeld jouw opleiding

Als 15 jarige zit je zeer waarschijnlijk nog op de middelbare school.

Ook als je een opleiding nog niet helemaal hebt afgerond, is het zeker van toegevoegde waarde om dit te vermelden. Het zegt namelijk iets over jouw werk- en denkniveau.

Als je nog bezig bent met een opleiding, is het gebruikelijk om ‘Heden’ als einddatum op te geven. Bijvoorbeeld zo:

VWO, Montessori College, Arnhem
2017 – Heden

Aangezien je de middelbare school nog niet hebt afgerond, loont het ook de moeite om aan te geven op welke basisschool je gezeten hebt.

Als je in de buurt wil gaan solliciteren, schept dit gelijk een band met het betreffende bedrijf.

5. Voeg jouw vaardigheden toe

Het is gebruikelijk om een aantal belangrijke vaardigheden in een apart kopje op je CV te vermelden.

Wellicht dat je denkt dat je als 15 jarige nog geen noemenswaardige vaardigheden, maar niks is minder waar. Sterker nog, je hebt waarschijnlijk meer vaardigheden dan je denkt.

Misschien dat je handig bent met bepaalde (foto/video bewerking) programma’s, zoals Photoshop of Final Cut Pro. Of wellicht heb je al een keer een website moeten maken in WordPress.

Dat zijn allemaal vaardigheden die het zeer goed doen op een CV voor een 15 jarige.

6. Laat meer van jezelf zien

Contactgegevens, werkervaring, opleidingen en vaardigheden, het zijn allemaal standaardonderdelen. Als je wil opvallen bij werkgevers en je CV wat wil opvullen, doe je er verstandig aan om ook extra onderdelen toe te voegen.

Wellicht heb je een leuke hobby of doe je aan sport? Of misschien heb je al (online) een cursus gevolgd in een bepaald interessegebied van jou.

Ook talen doen het altijd goed op je CV.

Ook een foto op je CV is zeer raadzaam. Het vinden van een foto van jou is met alle social media platformen tegenwoordig toch geen hogere wiskunde. Je kunt er dus maar beter een op je CV zetten.

Kijk dus of je wat extra’s aan je CV kan toevoegen. Dit valt altijd goed in de smaak bij werkgevers.

7. Creëer overzicht in je CV

Werkgevers vinden niks zo irritant als het lezen van een lange lap met tekst.

Om die reden is het belangrijk om goed gebruik te maken van tussenkopjes en witregels.

Probeer daarnaast ook bulletpoints te gebruiken als je een wat grotere omschrijving wil geven bij een bepaald onderdeel. Hiermee deel je de tekst op in kleinere, behapbare stukjes tekst.

Onderzoek heeft aangetoond dat een werkgever niet de tijd gaat nemen om jouw hele CV aandachtig door te lezen. Het maken van een goed leesbaar CV is daarom belangrijk om meer kans te maken op een sollicitatiegesprek.

voorbeeld-opmaak-met-bulletpoints

8. Zorg voor een professionele lay-out

De inhoud van je CV staat natuurlijk voorop, maar de vormgeving is zeker niet onbelangrijk.

Een CV die lijkt alsof je hem op de hoek van de straat hebt gevonden bevordert nou niet bepaald jouw kansen om aangenomen te worden.

Steek daarom wat tijd in het maken van een leuk vormgegeven CV.

Als je zelf niet grafisch onderlegt bent of je wil simpelweg wat tijd besparen, zou je ook eens kunnen kijken naar onze cv-templates. Wij hebben meer dan 12 cv-templates ontworpen die je alleen nog maar hoeft in te vullen.

Algemene schrijftips en advies

Als het goed is heb je alle kennis in huis om een perfect CV voor een 15 jarige te maken. Hieronder vind je nog een aantal belangrijke aandachtspunten:

  • Houd je CV kort maar krachtig: Zeker als 15/16 jarige heb je zeer waarschijnlijk niet 2 of 3 kantjes nodig. Houd het daarom bij 1 pagina.
  • Laat je CV nalezen: Laten we niet doen alsof we allemaal helden in spelling en grammatica zijn. Tóch is het wel belangrijk dat je geen fouten in je CV hebt zitten. Laat je CV daarom altijd even nalezen op inhoud en spelling door iemand die er verstand van heeft (bv je ouders).
  • Maak gebruik van PDF: Verstuur je CV altijd als .pdf bestand. Het grote voordeel hiervan is dat jouw CV er op elk apparaat precies hetzelfde uitziet. Bij Word bestanden heb je vaak gedoe met de opmaak.

Voorbeeld CV 15 jarige: Gratis Download

Het is natuurlijk altijd fijn om een voorbeeld bij de hand te hebben.

Dat is ook de reden dat we een voorbeeld CV hebben gemaakt van een scholieren CV.

Je kunt het hieronder gratis raadplegen, zodat je deze als houvast kan gebruiken voor je eigen curriculum vitae.

cv 15 jarige
cv 15 jarige voorbeeld

Je bent misschien nog wat jong, maar je zou ook even kunnen kijken bij de best betaalde bijbanen voor studenten. Dit zou je ook kunnen helpen bij het maken van een goede studiekeuze die je wellicht over een paar jaar zal moeten maken.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.