lengte van cv

Op je CV staat eigenlijk een kort overzicht van jouw loopbaan. De werkgever moet in één oogopslag kunnen zien of jij de geschikte kandidaat bent. De lengte van je CV speelt hierin dus een belangrijke rol.

Er worden door werkgevers geen harde eisen gesteld aan de lengte van een CV. Echter, het is ook zeker niet de bedoeling dat je 10 kantjes op gaat sturen als je kans wil maken op een baan. Een recruiter heeft simpelweg de tijd niet om dat te gaan lezen.

Hoe lang mag een CV zijn?

De lengte van je CV moet zo kort en bondig mogelijk zijn en toch jouw toegevoegde waarde krachtig overbrengen. Voor sollicitanten met minder dan 7 jaar ervaring geldt dat je CV vaak 1 kantje behoort te zijn. De wat meer ervaren kandidaten kunnen 2 en soms 3 kantjes gebruiken.

Uit onderzoek blijkt dat een goed CV ongeveer 1 tot 2 pagina’s lang is. In het onderzoek wordt aangegeven dat een CV met 2 kantjes vrijwel net zo goed wordt gelezen als een CV van 1 kantje.

Onderstaande tabel bevat antwoorden op veel gestelde vragen die jij wellicht hebt. Met behulp van deze tabel kun jij bepalen hoe lang je jouw CV moet maken.

Wat is de ideale lengte van je CV?

De ideale lengte van een CV is zo kort en bondig mogelijk. Dit betekent in de praktijk vaak 1 pagina voor de meeste sollicitanten. Heb je meer dan 7 jaar werkervaring, dan kan het voorkomen dat je CV langer is (bv 2 pagina’s of meer).

Waarom is de lengte van een CV belangrijk?

Je hele curriculum vitae draait erom dat je de potentiële werkgever ervan probeert te overtuigen dat jij de geschikte kandidaat bent. Een lang CV die gevuld is met irrelevante werkervaring werkt hierbij dus averechts. Houd het kort en bondig en maak je CV makkelijk scanbaar door bijvoorbeeld gebruik te maken van bulletpoints.

Hoe ver terug in de tijd moet je gaan met je CV?

Over het algemeen raden wij aan om hiervoor de vacature te raadplegen. Om hoeveel werkervaring wordt er gevraagd? Zolang hetgeen je wilt opnemen in je CV relevant is, kun je dit gerust doen.

Let op: Bovenstaand zijn slechts richtlijnen. De ene persoon kan in 1 pagina laten zien dat ze een geschikte kandidaat zijn. Als je meer ruimte nodig hebt om al jouw prestaties en resultaten te tonen, gebruik dan 2 pagina’s (of meer). 
hoe lang mag een cv zijn

Hoe lang mag een CV zijn voor studenten?

Hoeveel pagina’s je voor je curriculum vitae gebruikt, hangt af van jouw situatie. Het mag vanzelfsprekend zijn dat een starter of student zonder werkervaring een korter CV zal hebben dan iemand die al 20 jaar bij verschillende bedrijven heeft gewerkt. Starters kunnen hun CV langer maken door dieper in te gaan op de details en bijvoorbeeld hun stages apart uit te lichten. Meer weten? Lees: Hoe maak je een CV zonder werkervaring.

Ook kan de lengte van je CV per branche verschillen. Zo is het vrij normaal in de detailhandel om met een CV van 1 kantje te solliciteren, terwijl in de ICT en projectmanagement een CV van twee pagina’s of meer niet raar is.

Pro Tip: Hoe lang mag een sollicitatiebrief zijn? In veruit de meeste gevallen volstaat een sollicitatiebrief van 1 tot 2 kantjes. 

Lengte CV inkorten in 7 simpele stappen

Het is extreem belangrijk dat je de informatie die je in je curriculum vitae opneemt zo overzichtelijk mogelijk vormgeeft. Hiermee zorg je ervoor dat belangrijke informatie in jouw CV snel gevonden wordt door recruiters. Want zeg nou eerlijk, welk CV spreekt meer aan?

lengte van je cv inkorten

1. Maak je geen zorgen over de lengte van je CV

Bij het maken van je CV moet je jezelf niet afvragen: “hoe lang mag mijn CV zijn?”. Je moet bedenken hoe je jouw CV interessant maakt voor recruiters. Als jij een CV van 2 pagina’s of meer nodig hebt om potentiële werkgevers te overtuigen, ga daar dan voor!

2. Houdt het relevant

Dit is al een paar keer benoemt, maar desalniettemin een van de belangrijkste lessen bij het schrijven van een goed CV. Relevantie is namelijk de sleutel tot succes.

Gebruik hiervoor de vacature als leidraad voor jouw CV. Hier staat precies in waar het bedrijf naar op zoek is. Zorg dat je jouw CV aanpast aan de vacature en je kans om aangenomen te worden zal exponentieel stijgen.

3. Samenvatten

Val niet in herhaling bij het benoemen van resultaten, taken en verantwoordelijkheden. Als je bijvoorbeeld 3 bulletpoints hebt die ingaan op het opleiden en trainen van personeel, vat dit dan samen in één krachtige bulletpoint.

4. Gebruik lettertype, regelafstand en marges.

Je zou het lettertype van het CV kleiner kunnen maken. Echter, in de meeste gevallen is dit niet wenselijk. Als vuistregel kun je ervan uitgaan dat je een lettertype van minimaal 11 punten moet aanhouden. Daarnaast kun je spelen met de regelafstand en marges om je CV overzichtelijker te maken.

5. Vermeld indrukwekkende resultaten in plaats van een ellenlange lijst met verantwoordelijkheden.

Een grote valkuil bij sollicitanten is dat ze letterlijk alles opschrijven waar ze verantwoordelijk voor zijn geweest. Dat zorgt er niet alleen voor dat je CV veel te lang wordt, het is ook nog eens heel saai…

Welke van de twee onderstaande voorbeelden vind jij beter?

Verantwoordelijk voor de ICT-infrastructuur binnen bedrijf XYZ.

Een nieuwe ICT-infrastructuur geïmplementeerd, resulterend in een maandelijkse kostenbesparing van €8.000-€10.000.

6. Gebruik bulletpoints

Maak gebruik van 3-5 bulletpoints per werkervaring. Zorg ervoor dat dat elke bulletpoint 1 tot 2 regels is.

Onthoudt dat een recruiter jouw CV niet ‘leest’. Ze ‘scannen’ jouw CV op belangrijke informatie in slechts een aantal minuten. Door bulletpoints te gebruiken maak je jouw CV super overzichtelijk en leesbaar.

7. Gebruik een professionele layout

Een professioneel design kan jou nét dat streepje voor geven op de overige 50 sollicitanten. Gelukkig vind je op lerensolliciteren.nl meer dan 10+ verschillende layouts waar je uit kan kiezen. Bonus: Alle bovenstaande tips zijn standaard in de templates verwerkt. Hierdoor hou jij meer tijd over om te werken aan de inhoud van je CV in plaats van aan het ontwerp 😉.

Een voorbeeld:

cv van 1 pagina

Plaats jouw belangrijkste prestatie bovenaan

Het is belangrijk dat de belangrijkste onderdelen bovenaan je CV staan, hier wordt namelijk als eerst naar gekeken door een recruiter of potentiële werkgever.

Dit houdt in dat bovenaan je CV je begint met je naam gevolgd door een persoonlijk profiel.

Studenten en starters plaatsen vervolgens vaak hun opleidingen boven de werkervaring (omdat ze nog geen werkervaring hebben en hun studie de belangrijkste prestatie is tot heden). Sollicitanten met 3+ jaar werkervaring beginnen met werkervaring gevolgd door opleidingen.

Hoe komt jouw CV over?

Of je nou een CV van één, twee of drie pagina’s maakt, het belangrijkste is dat jij uitgenodigd wordt op dat sollicitatiegesprek en uiteindelijk de baan krijgt. Je CV moet hiervoor overzichtelijk, goed leesbaar en makkelijk te scannen zijn.

Als je nog twijfelt, vraag dan eens aan een vriend of vriendin (of je ouders) om je CV objectief te beoordelen. Wat is zijn of haar indruk van jouw CV? Je zult verstelt staan hoeveel waardevolle inzichten je hiermee kunt verkrijgen.

Conclusie lengte CV

Op de vraag hoe lang mag een CV zijn is niet een eenduidig antwoord te geven. Het komt erop neer dat de lengte van een CV afhangt van de hoeveelheid werkervaring. Het belangrijkste is dat je kort en bondig jouw toegevoegde waarde moet proberen over te brengen.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.