sollicitatievragen

Wanneer je aan het voorbereiden bent op je sollicitatiegesprek, wil je wellicht ook al antwoorden bedenken op de meest gestelde sollicitatievragen.

Alhoewel het natuurlijk van tevoren niet zeker is welke vragen er gesteld worden, zijn er een aantal favorieten onder recruiters en HR-medewerkers.

Vooraf een goed antwoord bedenken op deze vragen kan jou nét dat streepje voor geven op de concurrenten.

In dit artikel delen we de 35 meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek (met antwoorden).

Dit zijn de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek:

1. “Vertel eens wat over jezelf”

Deze vraag wordt gesteld om jou te leren kennen. Ze willen weten of jij een goede fit bent voor het bedrijf.

Probeer in je antwoord een koppeling te geven met jouw kwaliteiten en vaardigheden. Begin bijvoorbeeld met iets te vertellen over je achtergrond en opleidingen. Vat vervolgens je werkverleden kort samen en benoem wat grote prestaties in je werk. Tot slot, geef aan hoe je deze nieuwe baan gevonden hebt en waarom je denkt dat jij goed bij het bedrijf en de functie past.

2. “Wat maakt jou uniek?”

Werkgevers stellen deze vraag om erachter te komen waarom jij van mening bent dat je beter gekwalificeerd bent dan jouw concurrenten. Een goed antwoord formuleren kan lastig zijn omdat je de andere sollicitanten niet kent. Focus daarom op jezelf. Geef aan hoe jij denkt dat je waarde kan toevoegen met jouw ervaringen, kwaliteiten en competenties. Geef ook aan dat je denkt een goede match te zijn met de bedrijfscultuur.

3. “Wat zijn jouw zwakke punten?”

Benoem hier niet meer dan één of twee zwakke eigenschappen. Probeer deze vervolgens om te buigen naar iets positiefs. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je de neiging hebt om te veel hooi op je vork te nemen. Een ander voorbeeld zou kunnen zijn dat je perfectionistisch bent. Dit zijn ‘slechte’ eigenschappen, maar het toont ook betrokkenheid.

Het belangrijkste is dat je aangeeft dat je je van deze zwakke punten bewust bent en dat je aangeeft wat je eraan doet en hoe je er mee omgaat!

4. “Wat zijn jouw sterke punten?”

Het belangrijkste bij deze vraag is dat je jouw antwoord onderbouwd met voorbeelden. Als je oplossingsgericht bent, deel dan ervaringen uit je werk waar dat uit blijkt. Als je een goede leider/manager bent, geef dan een leuk praktijkvoorbeeld.

Dus—claim niet alleen dat je bepaalde eigenschappen hebt, maar bewijs dat je ze hebt.

Ook interessant: Sterke punten op je cv

5. “Waar zie je jezelf over vijf jaar?”

Deze vraag wordt gesteld om te kijken of jouw ambities in lijn liggen met de functie en het bedrijf. Houd je antwoord op deze vraag kort en bondig. Zeg bijvoorbeeld dat je bepaalde vaardigheden graag wil ontwikkelen of dat je leiding wil geven aan een (groter) team.

Zeg in ieder geval nooit: “dan wil ik jouw baan” of “veel geld verdienen”. Dit geeft een verkeerde indruk.

6. “Waarom solliciteer je op deze functie?”

Een goed antwoord op deze vraag gaat dieper dan waarom het bedrijf goed bij je past. Geef aan waarom de functie perfect past bij jouw persoonlijke doelen en ambitie op korte- én lange termijn. Doe je huiswerk en leer over het bedrijf, de producten/diensten, de visie & missie, de historie en de bedrijfscultuur.

7. “Waarom wil je stoppen bij je huidige baan?”

Laten we beginnen met wat je in ieder geval niet moet antwoorden. Zeg niet dat je niet kon opschieten met je baas of medewerkers. Negatief praten over je vorige werkgever is niet aan te raden.

Focus in plaats daarvan op de positieve aspecten van je nieuwe baan. Geef aan wat je graag wil bereiken of leren en hoe je je graag wil blijven ontwikkelen.

8. “Hoe zou een vriend of familielid jou omschrijven?”

Ook deze vraag wordt weleens gesteld tijdens een sollicitatiegesprek. Gelukkig is het antwoord simpel: vraag het aan je vrienden en familie! Noteer het antwoord en zorg dat deze zo goed mogelijk aansluit bij de functie waar je op solliciteert. Als je veel in teamverband moet werken, laat dit dan terugkomen in je antwoord.

9. “Ben je stressbestendig en kun je daar een voorbeeld bij geven?”

Deze vraag wordt gesteld om in te schatten hoe goed jij onder druk kan werken. Denk aan je eigen situatie en carrière en zoek naar een voorbeeld waaruit blijkt dat je goed onder druk kan presteren. Mensen onthouden een verhaal vaak een stuk beter. Dit is daarnaast ook een uitstekende gelegenheid om wat meer van je menselijke kant te laten zien en hoe je met een tegenslag kunt omgaan.

10. “Hoe ga je om met conflicten op werk?”

Werkgevers stellen deze vraag om in te schatten hoe goed jij om kan gaan met diverse belanghebbende partijen of collega’s met verschillende meningen. Een goed antwoord beschrijft een situatie waarin je je in een conflict bevond met een collega, klant of manager en hoe je het hoofd koel hebt weten te houden om dit professioneel op te lossen.

11. “Waarom moeten we jou aannemen?”

Deze vraag wordt doorgaans rond het einde van een sollicitatiegesprek gesteld. Hiermee geven ze je een laatste kans om ze te overtuigen van jouw kwaliteiten. Geef daarom een antwoord waar je het hebt over waarom je vaardigheden, kwaliteiten en ervaring goed aansluiten bij het bedrijf (en functieprofiel) en dat jouw persoonlijkheid goed bij de bedrijfscultuur past.

12. “Heb je zelf nog vragen?”

Dit is een uiterst belangrijke vraag aan het einde van het sollicitatiegesprek. Het geeft jou de kans om de rollen om te draaien en te informeren naar zaken die tijdens het gesprek niet aan de orde zijn gekomen. Goede voorbeelden zouden kunnen zijn:

  • Waarom heb jij voor [bedrijf X] gekozen?
  • Wat vind je het leukst aan [bedrijf X]?

Meer voorbeelden van solliciatievragen

Basis vragen tijdens sollicitatiegesprek

  1. Wat weet je over ons bedrijf?
  2. Kun je ons meenemen in jouw CV & motivatiebrief?
  3. Waarom ben jij de juiste kandidaat voor deze functie?
  4. Wat weet je over onze branche?
  5. Wat zijn je hobby’s?
  6. Wat motiveert jou?
  7. Hoe ziet jouw droombaan eruit?
  8. Wat verwacht je qua startsalaris?

Sollicitatievragen over je gedrag

  1. Vertel over de laatste keer dat je een fout maakte.
  2. Wanneer is de laatste keer dat je iemand moeilijke feedback moest geven?
  3. Hoe ga je om met moeilijke of boze klanten?
  4. Hoe ga je zelf om met kritiek?
  5. Wat wil je in deze baan bereiken?

Vragen tijdens sollicitatiegesprek over jou

  1. Hoe ziet jouw ideale bedrijf eruit?
  2. Hoe onderscheid jij je t.o.v. andere kandidaten?
  3. Werk je liever alleen of in een team?
  4. Wat is het laatste boek dat je gelezen hebt?
  5. Wat is je grootste angst?
  6. Neem je je werk weleens mee naar huis?
  7. Wat ga je missen aan je vorige werk?
  8. Heb je ergens spijt van?
  9. Waarom heb je voor jouw opleiding gekozen?
  10. Waarom ben je vaker van baan gewisseld?
Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.