Home » Online solliciteren: handige tips en trucs voor succes
online-solliciteren

Steeds meer gesprekken en vergaderingen vinden online plaats. Verschillende factoren hebben hieraan bijgedragen. Denk maar aan de digitale mogelijkheden die we tegenwoordig hebben. Je kan videobellen met de andere kant van de wereld. Op elk moment van de dag. In dit blogartikel geven we je daarom tips om een succesvol online sollicitatiegesprek te voeren. Eerst vertellen we hoe je je kunt voorbereiden op een online sollicitatiegesprek en daarna geven we tips net voor en tijdens het gesprek zelf.

Bereid de inhoud van het gesprek voor

Bereid je gesprek voor zoals je elk sollicitatiegesprek zou voorbereiden. Zorg ervoor dat je de vacaturetekst van de openstaande functie nogmaals goed doorleest en helder krijgt wat de organisatie van de kandidaat vraagt en wat ze belangrijk vinden. Vertaal dit naar jezelf en zorg dat je motivatie hiermee op één lijn zit.

Bedenk welke vragen je kan krijgen vanuit de organisatie en welke vragen jij zou willen stellen. Een uitgebreide voorbereiding op een sollicitatiegesprek staat beschreven in de volgende blog: Tips voor een telefonische sollicitatie.

Aangezien het een sollicitatiegesprek met beeld is, verdient het geen aanbeveling om allerlei notities voor jezelf neer te leggen. Je wilt oogcontact houden tijdens het gesprek. Je zal dus veel moeten oefenen van tevoren, zodat de antwoorden er soepel uitkomen.

Vragen die je aan de organisatie wilt stellen kan je uiteraard wel opschrijven. Dit laat zien dat je er goed over hebt nagedacht en erg gemotiveerd bent.

Kies een geschikte plek

Het is belangrijk om een goede plek uit te kiezen waar je het sollicitatiegesprek in alle rust kan voeren. Kies een rustige ruimte uit zonder afleiding.

Zorg ervoor dat er geen gekke dingen te zien zijn op de achtergrond. Niemand wil jouw onopgemaakte bed zien tijdens je sollicitatiegesprek. De achtergrond moet rustig zijn, zonder tierelantijntjes. De focus moet op jou liggen en niet op het roze unicornlampje van je dochter wat achter je staat. Gebruik liever ook niet zo’n achtergrond vanuit het programma, want daardoor zijn de omtrek van jouw hoofd en schouders wazig en dat leidt af.

Probeer met je gezicht naar een raam te zitten, zodat je voldoende licht hebt en je gesprekspartners je goed kunnen zien. Je laptop of computer moet stabiel staan, zodat het beeld niet wiebelt. Meestal staat een laptop net te laag als het op een bureau staat. Dan word je meer van onderen gefilmd en al die onderkinnen hoeven niet persé in beeld. Zet je laptop op een stabiele verhoging en zorg dat je hele gezicht tot en met je schouders te zien is.

Oefen van tevoren met je computer

Het verdient aanbeveling om het online gesprek via je laptop of met je computer te voeren. Deze hebben een groter scherm dan je mobiele telefoon en daardoor kan je je gesprekspartners beter zien en hoef je niet te swipen om iedereen te kunnen zien. Mocht je er toch voor kiezen om het gesprek met je mobiele telefoon te voeren, gebruik dan een houder waar je je telefoon in kan zetten.

Zorg ervoor dat je bekend bent met het programma dat de organisatie wilt gebruiken om het sollicitatiegesprek te voeren. Installeer het vooraf op je computer en oefen met een goede vriend/vriendin of familielid het gesprek. Op deze manier kan je erachter komen hoe je overkomt of het beeld goed is en of je goed te horen bent. Daarnaast kan je feedback vragen aan die persoon over de antwoorden die je geeft. Het is dus twee in één. Je oefent met het programma en direct ook aan de inhoud van het gesprek zelf. Vraag wel iemand die niet bang is om goede feedback te geven. Op deze manier heb je er ook echt wat aan.

De dag van het sollicitatiegesprek

Vraag huisgenoten of familieleden je niet te storen tijdens het sollicitatiegesprek. Als je denkt dat dit te lastig is, vraag dan of ze de tijdsduur van het gesprek even kunnen gaan wandelen of naar de speeltuin kunnen gaan.

Trek de outfit aan die je ook aan zou doen als je een face-to-face gesprek zou hebben. Het is belangrijk om er representatief uit te zien.

Je wilt fris en fruitig voor de dag komen tijdens je sollicitatiegesprek. Het is dus niet slim om van een vergadering van je huidige werk in een online sollicitatiegesprek te rollen. Zorg dat er even wat tijd tussen zit om je hoofd leeg te maken. Ga nog even wandelen of ga je even opfrissen voor het gesprek.

Zet je mobiele telefoon op stil en leg hem met het schermpje naar beneden neer, zodat je niet kan worden afgeleid door binnenkomende appjes. Zorg er ook voor dat notificaties op je computer uit staan. Het is heel vervelend als je sollicitatiegesprek door meldingen verstoord wordt.

Het is belangrijk om op tijd te zijn voor je sollicitatiegesprek. Je kan het beste tien minuten van tevoren klaar zitten en al inloggen. Wees je er altijd van bewust dat zij ook al eerder inloggen en dus misschien wel alles horen en zien wat jij doet. Doe dus geen gekke dingen, zoals in je neus peuteren, nadat je bent ingelogd. Gedraag je professioneel.

Tijdens het gesprek

Zit tijdens het sollicitatiegesprek rechtop, neem een actieve houding aan en kijk in de camera. De eerste indruk is ook bij een online sollicitatiegesprek heel belangrijk. En aangezien je niet met elkaar in één ruimte bent, is het van belang dat je goed overkomt op beeld. Niemand zit te wachten op iemand die onderuit gezakt op zijn stoel zit en ongeïnteresseerd lijkt. Dat oogcontact maken is nog wel een dingetje, want als jij naar de gesprekspartners kijkt, zien zij dat je naar beneden staart. Plak dus iets naast je camera en probeer daar echt naartoe te kijken tijdens het gesprek.

Hier volgen nog een paar tips voor het online solliciteren:

  • Vergeet niet te lachen! Dit is erg belangrijk. Door te (glim)lachen krijg je minder zenuwen, maak je meer contact en is je enthousiasme voor de functie en het gesprek goed te zien.
  • Spreek duidelijk tijdens het telefoongesprek. Let er vooral op dat je niet te snel praat, anders is het waarschijnlijk lastig om je te verstaan en (te) snel praten kan overkomen als erg zenuwachtig.
  • Luister goed naar de vragen die gesteld worden en onderbreek de persoon die aan het woord is niet. Laat een korte stilte vallen na een vraag om er zeker van te zijn dat je niet door elkaar heen gaat praten. Laat zien dat je actief aan het luisteren bent door af en toe je hoofd te knikken.
  • Je kan tijdens het gesprek aantekeningen maken op papier. Maar zorg ervoor dat je dit kort doet. Het moet niet het gesprek onderbreken of verstoren.
  • Het spreekt uiteraard voor zich, maar eet, rook en kauw geen kauwgom tijdens het gesprek. Dit levert namelijk onsmakelijke geluiden en beelden op.

Hoe ga je om met zenuwen tijdens je online sollicitatie?

Zenuwen kunnen ervoor zorgen dat je stijf overkomt tijdens het gesprek. Dat is logisch en helemaal niet gek. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de zenuwen te bedaren. We hebben het al eerder gezegd, maar door te (glim)lachen worden je zenuwen minder en kom je opener over. Zenuwen zorgen er ook voor dat je wat meer op jezelf gefocust bent. Een tip is om een connectie te maken met je gesprekspartner. Vraag hem of haar een paar vragen over een gezamenlijke interesse of hobby.

Naast alle dingen waar je rekening mee dient te houden, willen we ook nog het volgende meegeven: wees vooral jezelf! Je wilt je persoonlijkheid laten zien tijdens dit online sollicitatiegesprek. Dit is erg belangrijk voor de organisatie maar ook voor jezelf. Zij willen beoordelen of jij bij de organisatie past. Dit doen ze door te kijken naar je kennis, kwaliteiten en je persoonlijkheid. Jij wilt dat ze je uiteindelijk aannemen vanwege je kennis, kwaliteiten maar ook vanwege je persoonlijkheid. Als blijkt dat jouw persoonlijkheid niet bij de organisatie past, zal je ook niet gelukkig worden en kan je er maar beter niet werken. Dus wees authentiek en jezelf.

Bedank je gesprekspartner aan het einde van het sollicitatiegesprek en vraag wat de verdere sollicitatieprocedure is.

Met deze tips weten wij zeker dat jij een super online sollicitatiegesprek gaat voeren! Heel veel succes!

Miranda Adriaanse
Miranda Adriaanse

Deze blog is geschreven door Miranda van Groen. Miranda heeft meer dan 20 jaar ervaring als (senior) HR adviseur bij verschillende organisaties.