Home » Slechte eigenschappen sollicitatie: buig je zwaktes om
slechte eigenschappen sollicitatie

Slechte eigenschappen, we hebben ze allemaal. En het kan nog wel eens voorkomen dat een recruiter of inhurende manager je vraagt naar je slechte eigenschappen bij je sollicitatiegesprek. Maar hoe benoem je die? En moet je deze wel als ‘slecht’ verwoorden? Wij nemen je in deze blog mee en helpen je op weg.

Eigenlijk is het een beetje gek dat je in een sollicitatiegesprek je ‘slechte eigenschappen’ moet gaan benoemen. Je wilt jezelf namelijk zo goed mogelijk presenteren en de gesprekspartner overtuigen dat jij de beste kandidaat bent voor de functie. Maar, aan de andere kant van de tafel, zit een manager of recruiter die in minder dan een uur tijd een zo duidelijk mogelijk beeld van jou als persoon probeert te krijgen. Het is daarom heel erg belangrijk dat je antwoord kunt geven op deze vraag en jouw ‘slechte eigenschappen’ in een positief jasje weet te brengen, zónder jezelf buitenspel te zetten.

Voorbeelden van slechte eigenschappen

Slechte eigenschappen bij je sollicitatie benoemen is natuurlijk best lastig. Het belangrijkste is dat je ze probeert te presenteren op een manier die jouw ontwikkelingspotentieel benadrukt. Hoe je dit precies zullen we later in dit artikel uitleggen aan de hand van verschillende voorbeelden. Hieronder een aantal veelvoorkomende slechte eigenschappen die bij sollicitaties veel worden genoemd:

  • Uitstelgedrag
  • Tijdmanagement/ te laat komen
  • Niet tegen verandering kunnen
  • Moeite met kritiek
  • Perfectionisme
  • Te veel zelf willen doen
  • Conflictvermijding
  • Overgevoeligheid
  • Moeite met samenwerken
  • Besluiteloosheid
  • Niet detailgericht
  • Te kritisch op jezelf of anderen
  • Moeite met het stellen van prioriteiten
  • Onvoldoende assertiviteit
  • Te veel focussen op details

Waarom wordt er naar slechte eigenschappen gevraagd?

Er zijn meerdere redenen waarom je tijdens een sollicitatiegesprek gevraagd wordt naar je slechte eigenschappen. Een belangrijke reden, die we al hebben genoemd, is dat de interviewer in korte tijd een duidelijk beeld van jou als kandidaat wil krijgen. Het uitvragen van je zwaktes, en hoe je daarover spreekt, biedt een snel en duidelijk inzicht in jouw persoonlijkheid. Het voornaamste doel van deze vraag is niet het blootleggen van je tekortkomingen, maar het beoordelen van je zelfbewustzijn en je vermogen tot zelfontwikkeling en verbetering. Je kunt het zien als een test om te zien of je beschikt over zelfreflectie en authenticiteit; dit zijn twee heel belangrijke eigenschappen voor persoonlijke én professionele groei. Beweren dat je geen zwakke punten hebt, kan suggereren dat je ofwel overdreven zelfverzekerd bent of niet beschikt over voldoende zelfreflectie. Niemand is perfect; beweren dat je dat wel bent, is niet realistisch.

Een andere belangrijke reden om je zwakke punten te bespreken, is het beoordelen van je geschiktheid voor de functie. Door zowel je sterke als je minder sterke eigenschappen te delen, krijgt de werkgever een duidelijk beeld van hoe goed jouw kwaliteiten aansluiten bij de functie-eisen. Bovendien toont het aan in hoeverre je openstaat voor groei en ontwikkeling binnen je rol. Dit helpt de werkgever om een realistisch beeld te vormen van hoe jij jezelf ziet in relatie tot de functie en wat je potentieel is om te evolueren.

Ook jouw rol binnen het team is een reden om deze vraag te stellen. Aangezien de meeste werkzaamheden in teamverband worden verricht, is het belangrijk om te weten hoe jouw kwaliteiten binnen een bestaand team passen. Vullen jouw sterke punten aan wat het team nodig heeft? En zijn je zwakke punten niet van dien aard dat ze de harmonie binnen het team kunnen verstoren? Antwoorden op deze vragen kunnen de werkgever geruststellen of juist een aandachtspunt bieden over de manier waarop jouw bijdrage het team zal beïnvloeden.

Hoe herken je jouw slechte eigenschappen?

Eerder schreven we een blog over de voorbereiding voor een sollicitatiegesprek. Het herkennen en selecteren van je zwakke punten is ook een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op je sollicitatiegesprek. Je wilt immers niet met je mond vol tanden staan als de vraag naar je zwakke punten gesteld wordt. Om je hierop voor te bereiden, hebben we een eenvoudig stappenplan gemaakt. Dit plan helpt je om je zwakke punten te identificeren en te selecteren, beginnend met zelfreflectie en feedback van anderen. Het is belangrijk om eigenschappen te kiezen waarbij je je comfortabel voelt en deze vervolgens om te buigen naar uitdagingen of mogelijkheden voor verbetering. Door je zwakke punten op deze manier te presenteren, laat je zien dat je openstaat voor groei en ontwikkeling. Dit is essentieel voor zowel je persoonlijke als je professionele vooruitgang.

Stap 1: Zelfreflectie

Daar heb je ‘m weer: zelfreflectie. Uiteindelijk staat of valt alles met zelfreflectie. Ga eens terugdenken aan vorige werkgevers en persoonlijke situaties, en reflecteer op momenten waarop jij niet op je best was. Schrijf vervolgens voor jezelf een aantal persoonlijke eigenschappen op die jij als zwak of slecht beschouwt.

Stap 2: Feedback van anderen

Soms heb je zelf niet door of iets een slechte eigenschap is, omdat het voor jou heel ‘normaal’ is. Vraag daarom aan mensen die je vertrouwt of zij wat zwakke punten kunnen noemen. Denk hierbij aan vrienden, familie of (oud) collega’s.

Stap 3: Terugkerende eigenschappen

Je hebt zelf een aantal eigenschappen genoteerd en na stap 2 heb je waarschijnlijk ook wat eigenschappen gekregen van de mensen die je vertrouwt. Zoek hier naar eigenschappen die zowel jij als zij hebben beschreven en neem deze apart.

Stap 4: Selectie

Na de vorige stappen heb je een aantal eigenschappen kunnen noteren. Het is nu belangrijk dat je één tot twee eigenschappen selecteert om te delen. Zorg ervoor dat je je comfortabel voelt bij het delen van deze eigenschappen en dat je uitleg kunt geven over waarom je ze hebt gekozen.

Pro Tip: Maak het vooral niet te ingewikkeld: kies ervoor om zwakke punten te benoemen die je al aan het verbeteren bent of die niet cruciaal zijn voor de functie waarop je solliciteert. Zo demonstreer je dat je bereid bent aan jezelf te werken en actief bezig bent met je ontwikkeling, zonder dat je je kansen schaadt door eigenschappen te noemen die niet overeenkomen met de gewenste kwaliteiten en competenties voor de functie.

Hoe buig je zwakke punten om naar positieve uitdagingen?

Na de vorige stappen heb je enkele (slechte) eigenschappen gekozen die je comfortabel vindt om te delen en waarvoor je een onderbouwing kunt geven. Het doel is nu om ervoor te zorgen dat deze ‘zwakke punten’ niet negatief overkomen. Begin met deze eigenschappen niet te zien als tekortkomingen, maar als uitdagingen of gebieden voor verbetering. Bewustzijn van een zwak punt betekent niet dat je er niet in kunt verbeteren; het is een stap naar persoonlijke ontwikkeling.

Voorbeeld:

Vacature

Slechte eigenschap

Ombuiging

Personal trainer.

Veel energie en kan niet lang stil zitten.

Niet stil kunnen zitten en veel energie hebben is in dit geval geen probleem. Je bent nu eenmaal de hele dag bezig met sport en bewegen.

 

Vacature

Slechte eigenschap

Ombuiging

Badkamermonteur

Perfectionistisch

Een badkamer installeren is een dure aangelegenheid. Daarom wil een werkgever ervoor zorgen dat zijn klanten een prachtig geïnstalleerde badkamer krijgen. Als je perfectionistisch bent, betekent dit dat je niet stopt totdat de klant helemaal tevreden is met zijn nieuwe, perfect geïnstalleerde badkamer.

 

Vacature

Slechte eigenschap

Ombuiging

Verkoopmedewerker kledingwinkel

Je bent erg Impulsief

In een kledingzaak is het vaak druk en moet er snel geschakeld worden. Impulsief op klanten afstappen kan bevorderend werken in je sales. Je wacht niet af tot een klant jou benaderd, maar stapt er zelf op af


Conclusie

Het benoemen van zwakke punten bij je sollicitatie en deze op een manier presenteren zonder jezelf buitenspel te zetten vraagt om een doordachte aanpak. Het belangrijkste is dat je probeert om je ‘zwakke punten’ niet als tekortkomingen, maar juist als kansen voor persoonlijke groei te presenteren. Zo kun je een potentiële werkgever laten zien dat je over goede zelfreflectie beheerst en dat je er actief aan werkt om deze slechte eigenschappen aan te pakken.

Dus, bij het benoemen van jouw zwakke punten in een sollicitatiegesprek, kies eigenschappen die:

  1. Relevant zijn voor de functie en op een positieve manier kunnen worden ingezet.
  2. Ruimte bieden voor persoonlijke groei en ontwikkeling.
  3. Getuigen van zelfkennis en de bereidheid om te verbeteren.

Door je zwakke punten op deze manier te benoemen, verander je potentiële nadelen in bewijzen van jouw goede karakter en toewijding aan zelfverbetering.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.