spontaan solliciteren

Je kent het gezegde wellicht wel “stilstand is achteruitgang”. Dit geldt ook voor jouw carrière! Afwachten tot er een vacature vrijkomt bij bedrijven waar jij graag aan de bak wil is een verkeerde strategie. Stuur gewoon een spontante sollicitatie! “Heeft dat wel zin dan?” Tuurlijk wel 😊. Wij delen 5 tips met je om succesvol spontaan te solliciteren.

Heeft spontaan solliciteren zin?

Het voordeel van spontaan solliciteren is dat je geen directe concurrenten hebt. Via traditionele routes moet jij jezelf bewezen tegen misschien wel 50 andere sollicitanten. Daarnaast is het ook nog eens zo dat jij een stuk gemotiveerder overkomt wanneer je spontaan solliciteert.

Het is raadzaam elke spontante sollicitatie goed en individueel per bedrijf voor te bereiden. Op die manier maak je de meeste kans om uitgenodigd te worden op een sollicitatiegesprek. Hieronder delen we 5 effectieve tips  voor een succesvolle spontane sollicitatie:

Hoe kun je spontaan solliciteren?

1. Zoek interessante bedrijven die aansluiten bij jouw profiel

Wellicht heb je al een aantal leuke bedrijven in je hoofd waar je graag zou willen solliciteren. In dat geval is het aan te raden om meer over het bedrijf te leren. Zoek naar een relevant contactpersoon (HR-medewerker/manager) waar je eventueel je sollicitatie aan zou kunnen richten.

Zit je nog met een aantal vragen? Schrijf deze dan eerst op en pak vervolgens de telefoon en vraag of je doorverbonden kan worden met iemand van HR of personeelszaken. Direct contact toont inzet en laat zien dat je gemotiveerd bent.  

Als je nog geen bedrijven in gedachte hebt, kun je eens op Google Maps kijken. Zoek op de branche of soort bedrijf waar je wilt werken met een locatie, bijvoorbeeld “Accountantskantoor Nijmegen”. Je krijgt een hele lijst te zien met bedrijven waar je gelijk door kunt klikken naar de website.

2. Maak een CV die aansluit bij de potentiële werkgever

Bij een spontane sollicitatie is het heel belangrijk dat je niet een ‘algemeen’ CV gebruikt. Je moet juist jouw betrokkenheid en inzet laten zien. Je dient dus een CV op maat te maken die je hebt afgestemd op het betreffende bedrijf. In ons artikel “Goed CV Maken” gaan we hier iets uitgebreider op in. In het kort komt het op het volgende neer:

  • Kijk naar de wensen en behoeften van de werkgever. Zonder vacature kan dit lastig zijn, maar op de website zijn vaak wel bepaalde dingen te vinden waar je op kan inhaken. Wellicht blinken ze uit in bepaalde gebieden waar jij ervaring mee hebt? Of wellicht hechten ze heel veel waarde aan een klantgerichte aanpak. Speel hier slim op in. 
  • Vermeld enkel relevante informatie. Je moet de bewijzen leveren dat jij een geschikte kandidaat bent. Bijbaantjes van 10-15 jaar geleden laat je dus weg.
  • Zet je belangrijkste troeven bovenaan. Om direct op te vallen, raden we altijd aan om je grootste en belangrijkste prestaties bovenaan te zetten. Dit zodat deze als eerst gelezen worden.

3. Trek de aandacht met je motivatiebrief

Net als je CV is het ook belangrijk om een gedegen motivatiebrief bij je spontane sollicitatie te schrijven. Ook voor je brief geldt uiteraard dat je deze per bedrijf moet schrijven om de meeste kans te maken op een sollicitatiegesprek. Neem ten minste de volgende tips mee om een goede brief te schrijven:

  • Leg uit welke klik je met het bedrijf hebt en waarom je zo graag bij het betreffende bedrijf aan de slag wil gaan.
  • Vermeld de functie die je graag zou willen vervullen en waarom jij van mening bent dat jij de uitgesneden kandidaat bent.
  • Laat zien welke waarde jij kan toevoegen.
  • Kijk op de website van het bedrijf om erachter te komen waar ze waarde aan hechten (bijvoorbeeld klantgerichte aanpak of servicegericht). Probeer dit in je CV/brief zeker te benoemen.

4. Richt je sollicitatie aan de juiste persoon

Een veelgemaakte fout bij spontaan solliciteren, is dat sollicitanten aan algemene aanhef gebruiken: “Geachte heer/mevrouw…”. Als kers op de taart wordt deze vervolgens ook nog eens naar de info mail (info@bedrijf.nl) van het bedrijf gestuurd. Eén ding is zeker, via die route weet je in ieder geval zeker dat het betreffende bedrijf sowieso niet gaat reageren.

Dit is hoe je de correcte contactpersoon van het bedrijf kan vinden:

  • Zoek op de website naar een pagina met “Over ons” of “Ons team”. Zoek naar iemand van HR of personeelszaken.
  • Kijk of bij de huidige openstaande vacatures een mailadres wordt vermeld.
  • Zoek op LinkedIn naar relevante medewerkers en probeer eventueel via die route contactgegevens te achterhalen. Je kan altijd via LinkedIn een connectie maken en een klein berichtje bijvoegen met je intenties.
  • Bel het bedrijf op en informeer naar de contactgegevens van een relevante medewerker. Met een beleefde en vriendelijke ‘tone of voice’ (en een beetje overtuigingskracht) moet dit prima te doen zijn.
  • Via online diensten als hunter.io kun je ook achter e-mailadressen van medewerkers van het bedrijf komen. Vaak is het mailadres van een bedrijf opgebouwd aan de hand van een standaard format, bijvoorbeeld “naam.voornaam@bedrijf.nl”. Als je deze van 1 persoon weet te achterhalen, weet je het in principe van iedereen.

Uiteraard moet je een beetje geluk hebben met een spontane sollicitatie. Maar je kansen gaan wel flink omhoog als je deze weet te sturen naar de juiste contactpersoon.

5. Houdt een overzicht bij van je spontante sollicitaties

Het is aan te raden om een overzicht bij te houden van de spontane sollicitaties die jij de deur uit hebt gedaan. Houdt bijvoorbeeld een Excelsheet bij met de bedrijven, de datum van solliciteren en of je reactie hebt gekregen of niet.

Na je sollicitatie

Heb je een spontante sollicitatie de deur uit gedaan? Dan is het wachten geblazen. Als je nou na 2 weken nog niks van het betreffende bedrijf hebt gehoord, kun je eens poolshoogte nemen bij het betreffende bedrijf (per telefoon of mail) of de sollicitatie wel in goede orde ontvangen is. Dit toont opnieuw jouw motivatie.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.