Home » Hoe schrijf je een voetbal cv? (Gids & Voorbeelden)
voetbal-cv

Een sterk voetbal cv is fundamenteel om op te vallen bij potentiële voetbalclubs, trainers en scouts. Het zorgt er misschien wel voor dat je wordt opgemerkt door een grote voetbalclub! Met een goed voetbal cv laat je zien wat je talenten zijn, hoe je voetbalverleden eruitziet en wat je fysieke kenmerken zijn. Een voetbal cv vat dus de voetbalcarrière en de wensen van de voetballer samen.

De vraag is natuurlijk hoe je een goed voetbal cv schrijft? Dat leggen we hieronder uit.

Persoonlijke gegevens

Het is belangrijk dat je contactinformatie goed in je cv staat. De volgende onderdelen neem je erin op:

 • Voor- en achternaam
 • Adres
 • Telefoonnummer
 • Emailadres
 • Geboortedatum

Let er bij het emailadres op dat je een professioneel emailadres gebruikt.

Onder je persoonlijke gegevens kan je ook links naar eventuele professionele sociale media kanalen opnemen. Denk hierbij aan LinkedIn, Instagram, Twitter of een YouTube kanaal. Het is dan wel belangrijk dat deze kanalen je prestaties als voetballer weergeven en niet van zonvakanties met een cocktail in je hand.

Sociale media kanalen zijn zeker voor een voetballer een kans om wat extra’s te laten zien. Wellicht heb je wedstrijdbeelden waarvan je een (korte) compilatie maakt van jouw vaardigheden. Wil je niet dat iedereen het ziet? Dan kan je het via YouTube ook op verborgen zetten, maar wel zichtbaar voor iedereen met link.

Zet je fysieke kenmerken op je voetbal cv

Aangezien je hogerop wilt komen in de voetbalindustrie en fysieke kenmerken van belang zijn bij een topsporter, kan je direct bij je persoonlijke gegevens je positie op het veld, je lengte en gewicht vermelden.

Het is niet nodig om je burgerlijke staat of religie te vermelden in je voetbal cv. Deze gegevens zouden namelijk niet doorslaggevend moeten zijn en doen er dus niet toe.

Persoonlijk profiel

Schrijf een persoonlijk profiel over jezelf. Dit profiel zegt in het kort wat je doet, wat je zoekt en waar je goed in bent. Het is belangrijk dat het een goed beeld over jezelf geeft en dat het origineel is. De volgende tips kunnen je hierbij helpen:

 • Bedenk voor jezelf wat je zoekt en wat je zou willen in een team. Waar hecht jij waarde aan? Wat vind jij belangrijk? Waar word je blij van?
 • Schrijf vanuit jezelf, dus in de ik-vorm.
 • Zorg ervoor dat je persoonlijk profiel maximaal 5 zinnen lang is.
 • Vraag aan familieleden, vrienden of (oud) teamgenoten wat jou kenmerkt als persoon en neem dit, indien relevant, mee in je profiel.

Voorbeeld persoonlijk profiel voor op je voetbal cv:

Ik ben een gedreven, energierijke en passievolle voetballer. Als keeper heb ik spelinzicht, een helicopterview en een coachende rol naar de andere voetballers in het veld. Het is mijn droom om op hoger niveau te spelen in een team waar ik op kan bouwen en me verder in kan ontwikkelen.

Voetbalcarrière

Het onderdeel voetbalcarrière is de ‘voetbalversie’ van de werkervaring. In dit gedeelte laat je je ervaringen op het gebied van voetbal zien. Je start met de meest recente ervaring en eindigt met je eerste ervaringen op voetbalgebied.

Scouts en trainers willen weten wat je allemaal hebt gedaan, dus zorg ervoor dat het duidelijk is en dat het allemaal klopt.

Geef duidelijk weer voor welke club(s) je hebt gespeeld, op welk niveau je team speelde, op welke positie(s) jij hebt gespeeld en wat je taken waren binnen het team. Laat ook zien van wanneer tot wanneer je voor deze club hebt gespeeld. Vergeet ook niet te benoemen als je voor bepaalde regionale of landelijke selecties hebt gespeeld.

Gebruik bij het schrijven over je voetbalcarrière getallen en cijfers. Geef weer hoeveel doelpunten je hebt gescoord, hoeveel assists je hebt gegeven of juist hoeveel wedstrijden je 0 doelpunten tegen hebt gekregen.

Vaardigheden

Bij vaardigheden benoem je de vaardigheden die relevant zijn voor een voetballer. De vaardigheden zullen per positie uiteraard verschillend zijn. Een spits zal het meer van snelheid moeten hebben en een keeper zal beter de bal moeten kunnen vangen.

Voorbeelden van sportvaardigheden:

 • Snelheid
 • Passnauwkeurigheid
 • Wendbaarheid
 • Verdedigen
 • Tackelen
 • Schieten
 • Spelinzicht
 • Fysieke conditie

Behaalde prestaties

In een voetballers cv of eigenlijk in elke sport cv is het goed om apart een kop op te nemen met de titel ‘behaalde prestaties’. Scouts, trainers en potentiële nieuwe clubs willen zien wat je tot nu toe allemaal hebt bereikt.

Voorbeelden:

 • Kampioen geworden in de 2e divisie met A.F.C. Ajax in 2021.
 • Twee keer jeugdkampioen geworden in de 3e divisie met F.C. Hoorn.
 • Drie keer ‘Man of the match’ in 2022.

Opleidingen

Deze is optioneel. Voeg alleen opleidingen aan je cv toe als deze relevant zijn voor je voetbalcarrière. Misschien heb je wel aan de Johan Cruyff Academy gestudeerd of doe je naast het voetballen een sportopleiding, dan is het een goed idee om dit te vermelden op je cv.

Extra onderdelen

Met extra onderdelen op je cv bedoelen we hobby’s, certificaten, cursussen, rijbewijs, talen, vrijwilligerswerk etc. Ook dit onderdeel is optioneel. En ook hier geldt dat het verstandig is om alleen extra onderdelen toe te voegen als deze je cv op voetbalgebied ondersteunen.

Denk hierbij aan vrijwilligerswerkzaamheden op je voetbalclub, bijvoorbeeld het coachen van jeugdteams. Hiermee laat je zien dat je maatschappelijk betrokken bent bij de club. Of dat je als hobby fitness of hardlopen hebt. Hiermee laat je weer zien dat je een harde sporter bent. Ook als je met een personal trainer aan de slag bent gegaan is het goed om dit te vermelden, dit zegt namelijk iets over je motivatie.

Referenties

Je voetbal cv wordt echt sterk als je er referenties in zet. Dat is inderdaad anders dan bij het traditionele cv, maar voor een sport cv is het wel degelijk van belang zodat er contact kan worden opgenomen met jouw vroegere coaches.

Neem eerst zelf contact op met de contacten die je wilt opgeven voordat je ze als referentie in je cv opneemt. Op deze manier komen zij niet voor verrassingen te staan als er contact wordt opgenomen door een geïnteresseerde coach of scout.

Zorg er daarna voor dat je de namen en de juiste telefoonnummers opneemt in je cv.

Algemene tips

Bovenstaande tips zijn specifieke tips voor een voetbal cv. Hieronder volgen nog een aantal algemene tips om te gebruiken om je voetbal cv op te stellen:

 • Gebruik een cv-sjabloon. Deze templates zijn speciaal ontworpen om mooie, duidelijk en nette cv’s te maken. Je kiest als het ware een sjabloon en jij hoeft alleen nog maar te vullen. Geen gekke verspringingen in je document of kleuren die niet bij elkaar passen.
 • Maak je cv makkelijk leesbaar, door kopteksten, witregels en opsommingstekens te gebruiken. Zorg ervoor dat het duidelijk is wat de verschillende onderdelen in je cv zijn. Gebruik ook overal hetzelfde lettertype, zoals bijvoorbeeld Calibri.
 • Zorg ervoor dat je cv maximaal 2 pagina’s lang is.
 • Houd je cv redelijk basic met niet te veel kleuren en te lange zinnen. Het is ook niet verstandig om alle logo’s van de clubs waar je ooit hebt gespeeld in je cv te verwerken. Dat wordt al snel rommelig en schreeuwerig.
 • Sla je cv op als pdf-document zodat er niets kan wijzigen in de opmaak van je voetbal cv.
 • Check je cv altijd op kleine fouten, grammatica en taal. Niets is zo slordig als foutjes in je cv. Vraag ook een familielid of iemand uit je vriendenkring om mee te kijken en feedback te geven.
Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.