Het uiteindelijke doel van het schrijven van jouw CV is om te laten zien aan potentiële werkgevers dat jij een geschikte kandidaat bent. Het toevoegen van vaardigheden, werkervaring en opleidingen kan helpen om een werkgever te overtuigen om jou uit te nodigen op sollicitatiegesprek. Een onderdeel dat jou een voordeel kan geven ten opzichte van jouw concurrenten is vrijwilligerswerk op je CV. Door vrijwilligerswerk in je CV op te nemen kan je werkgevers en recruiters laten zien waar jouw interesses liggen. Daarnaast kan het bijdragen wanneer je nog niet veel relevante werkervaring hebt.
In deze blogpost laten we zien hoe je vrijwilligerswerk in je CV kan verwerken, zodat jij meer kans maakt om uitgenodigd te worden op sollicitatiegesprek.
Inhoudsopgave
- Is vrijwilligerswerk ook werkervaring?
- Welk vrijwilligerswerk staat goed op je CV?
- 5 redenen om vrijwilligerswerk in je CV op te nemen
- Hoe vermeld je vrijwilligerswerk op je CV
- Welk vrijwilligerswerk kun je beter weglaten van je CV?
- Hoe kan je als vrijwilliger ervaring opdoen?
- Voorbeeld CV met vrijwilligerswerk
Is vrijwilligerswerk ook werkervaring?
Twijfel je om vrijwilligerswerk op je CV te vermelden? Dan hebben wij een leuke statistiek voor je: wist je dat vrijwilligerswerk op je CV de kans op een baan met maar liefst 16.7% kan verhogen (bron)?
Wat veel mensen vergeten is dat vrijwilligerswerk ook gewoon werkervaring is. In sommige gevallen is het zelfs gewoon relevante werkervaring voor de functie waarop je solliciteert. In dat geval is het dus zeker verstandig om het op je CV te vermelden. Daarnaast is het een perfecte manier om eventuele gaten in je CV op te vullen of als je een CV zonder werkervaring maakt.
Dus ook als je student bent of als je momenteel zonder baan zit, dan kan werken als vrijwilliger het (tijdelijke) antwoord zijn voor jou om toch ervaring op te doen. Je kunt hiermee ervaring opdoen in het werkveld waar je enthousiast van wordt. Hiermee zorg je ervoor dat wanneer je weer gaat solliciteren, je aantoonbare werkervaring hebt en dus een streepje voor hebt op de rest van de sollicitanten.
Ook als je een carrièreswitch wilt maken kun je overwegen om eerst te gaan werken als vrijwilliger om af te tasten waar je interesses precies liggen.
Welk vrijwilligerswerk staat goed op je CV?
Met name al het vrijwilligerswerk dat relevant is voor de functie waarop je solliciteert staat goed op het CV. Echter, ook minder relevant vrijwilligerswerk heeft zo zijn voordelen, omdat het iets over jou als persoon zegt. Hieronder vind je 5 redenen waarom vrijwilligerswerk goed staat op je CV.
5 redenen om vrijwilligerswerk in je CV op te nemen
Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 82% van de HR-managers sollicitanten prefereren die vrijwilligerswerk hebben gedaan. Waarom vinden ze het zo belangrijk?
1. Het zorgt voor een klik met de werkgever.
Als jij als vrijwilliger werkt die iets probeert te doen voor klimaatverandering en vervolgens ga je solliciteren bij een maatschappelijk verantwoorde onderneming, heb jij heel duidelijk een streepje voor op de rest van de sollicitanten. Het vermelden van vrijwilligerswerk laat in dat geval namelijk zien dat jouw normen en waarden in lijn liggen met de kernwaarden van de betreffende organisatie en de functie waarop je solliciteert.
2. Je neemt relevante werkervaring mee.
Vaak kun je taken en verantwoordelijkheden die je tijdens het vrijwilligerswerk hebt uitgevoerd ook prima gebruiken in het bedrijfsleven. Deze kun je extra benadrukken om te laten zien dat jij dé geschikte kandidaat bent voor de functie.
3. Vrijwilligerswerk op je CV maakt je CV persoonlijk.
Het CV is al een redelijk ‘saai’ en formeel documentje. Vrijwilligerswerk op je CV geeft naast het persoonlijk profiel een beetje kleur en leven. Het laat meer zien van de mens achter het CV. Uiteraard weegt dit ook mee in het selectieproces van bedrijven.
4. Het laat zien dat je niet zelfingenomen bent.
Het feit dat je bereid bent om te werken zonder daarvoor direct betaald te krijgen is een groot compliment. Het laat zien dat je het niet erg vindt om je mouwen op te stropen en je handen vuil te maken. Dit kan zeker gewaardeerd worden door werkgevers.
5. Je toont belangrijke vaardigheden.
Vaak bezit een vrijwilliger over vaardigheden die andere niet hebben (of niet kunnen bewijzen). Hierbij kun je denken aan empathisch vermogen, hulpverlenen, contact leggen, luisteren en organiseren.
Hoe vermeld je vrijwilligerswerk op je CV
Als je jezelf afvraagt: “Waar plaats je vrijwilligerswerk op je CV?”, dan zijn er twee antwoordmogelijkheden.
- Je vermeldt het bij je werkervaringen en geeft expliciet aan dat het op vrijwillige basis was.
- Je neemt het op in een aparte sectie (vaak om er extra nadruk op te leggen en je CV op te vullen).
Wat je in ieder geval niet moet doen, is het weg moffelen in een kopje ‘Overig’. Het mag best in het oog springen. Zo laat je een werkgever duidelijk zien waar je interesses liggen.
Voor beiden situaties zullen we een aantal voorbeelden geven hoe je dit praktisch in je curriculum vitae kunt verwerken.
1. Vrijwilligerswerk bij het kopje werkervaring
Wees niet bang om vrijwilligerswerk bij je werkervaringen op te nemen. Als jij vindt dat het prima tussen de rest van je werkervaringen past en van voldoende omvang was, kun je dit gerust vermelden. Bekijk bijvoorbeeld onderstaand voorbeeld:
Vrijwillig fysiotherapeut, MM-Fysio, Bladel
mei 2018 – februari 2020
- Ondersteuning geboden aan fysiotherapeuten bij het brengen en halen van cliënten.
- Diverse groepstrainingen georganiseerd en geleid aan een groep van 20+ klanten.
Bovenstaande is natuurlijk met name handig om uit te lichten wanneer je op een functie solliciteert die in dezelfde lijn ligt, zoals fysiotherapeut, sportleraar, fitness instructeur, etc.
Echter, ‘algemeen’ vrijwilligerswerk vermelden op je CV waarbij de taken en verantwoordelijkheden niet direct te koppelen zijn aan het uitoefenen van een bepaalde functie kun je ook in je CV opnemen (als je ruimte over hebt).
Je moet voor jezelf bepalen of je dit bij je werkervaring wilt benoemen of in een apart kopje in je CV genaamd “Vrijwilligerswerk“.
Afhankelijk van de vacature en de kern van het werk moet je bepalen waar jouw werk als vrijwilliger het meest tot zijn recht komt. Vaak als het vrijwilligerswerk relevant is voor de functie waar je nu op solliciteert, plaats je het bij je werkervaring.
2. Vrijwilligerswerk op je CV in een aparte sectie
Als jouw vrijwilligerswerk slechts een aantal uur per week kost of erg veel verschilt van je betaalde werk, dan doe je er verstandig aan om dit in een aparte sectie op je CV te vermelden.
Bekijk onderstaand voorbeeld van vrijwilligerswerk op je CV:
Vrijwilligerswerk
- Als vrijwilliger een team van 5 vrijwilligers geleid bij dierenkliniek Stintz. Hierbij heb ik bijgedragen aan het ontwikkelen van nieuw beleid die heeft gezorgd voor minder inslapingen.
- Ten tijde van corona als vrijwilliger gewerkt bij het Rode Kruis. Hierbij heb bijgedragen aan het opzetten van testlocaties in de omgeving Nijmegen/ Arnhem.
- Samen met honderden andere vrijwilligers bijgedragen aan een grote inzamelingsactie voor de Hartstichting.
Welk vrijwilligerswerk kun je beter weglaten van je CV?
Volgens het CBS werkt de helft van de jongeren weleens als vrijwilliger.
Vrijwilligerswerk toont dat jij de volgende eigenschappen/ vaardigheden bezit:
- Samenwerken
- Leiderschap
- Compassie/ empathie
- Zelfmotivatie
- Eerlijkheid
- En nog veel meer…
Het is dus zelden verstandig om helemaal geen vrijwilligerswerk op je CV te vermelden. Echter, er zijn altijd uitzonderingen.
Het belangrijkste wat je moet onthouden is dat het vermelden van vrijwilligerswerk aan moet tonen dat jij een geschikte kandidaat bent. Niet alle informatie is relevant voor de functie waar je op solliciteert. Bijvoorbeeld vrijwilligerswerk die jouw politieke voorkeur prijsgeeft, of vrijwilligerswerk waaruit jouw geloofsovertuiging naar voren komt. Dit zijn onderwerpen die je het liefst niet in je CV wilt hebben staan. Dit zijn gevoelige onderwerpen die onnodig vragen kunnen oproepen bij werkgevers.
In de meeste gevallen raden wij het dus af om in die situaties vrijwilligerswerk op je CV te zetten. Echter, solliciteert je juist bij de kerk of bij een politieke partij, dan kan het uiteraard weer wel. Je moet voor jezelf bedenken of het goed past op je CV of dat je het beter weg kunt laten.
Hoe kan je als vrijwilliger ervaring opdoen?
Er zijn veel verschillende manieren om werkervaring als vrijwilliger op te doen. Hieronder hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet:
1. Stichtingen & Non-profits
Stichtingen zijn organisaties die opgericht zijn om een bepaald doel na te streven. Vaak streven ze een sociaal of maatschappelijk doel na. Deze organisaties kunnen natuurlijk altijd een extra paar handen gebruiken.
2. Vrijwilligerswerk in de buurt
In vrijwel elke buurt zijn er initiatieven opgericht die ondersteuning bieden aan bijvoorbeeld kwetsbare bewoners. Informeer eens bij jou in de buurt of er mogelijkheden zijn om aan de slag te gaan als vrijwilliger.
3. Zoek online
Online zijn er natuurlijk tallozen vacatures te vinden voor vrijwilligers. Zoek bijvoorbeeld eens op “vrijwilligerswerk + [plaats] “. Doe je dit bijvoorbeeld voor Nijmegen, dan kom je vacatures tegen voor een activiteitenmaatje, gastvrouw/-heer en zelfs voor een social media expert en websitebouwer.
Voorbeeld CV met vrijwilligerswerk
Onderstaand is een voorbeeld toegevoegd van een CV waarbij vrijwilligerswerk is opgenomen. Je kunt dit ter inspiratie gebruiken bij het maken van je eigen CV.
Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.