Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en je gaat je voorbereiden. De meestgestelde vraag van een recruiter of potentiële werkgever is: “Waarom wil je hier werken?” Waarom stellen bedrijven deze vraag en wat is nu een goed antwoord? We delen deze antwoorden samen met handige voorbeelden met je in deze blog. Zo weet jij hoe je een perfect antwoord kan geven en je motivatie voor een bepaalde functie kan toelichten.
Inhoudsopgave
- De verschillende varianten op deze vraag
- Waarom stellen bedrijven de vraag: “Waarom wil je hier werken?”
- Voorbeelden van slechte antwoorden op de vraag waarom je de baan wil
- “Waarom wil je hier werken” voorbeelden van goede antwoorden
- Hoe blijf je dicht bij jezelf om antwoord te geven op deze vraag?
- Extra sollicitatietips
De verschillende varianten op deze vraag
Je hebt een goede motivatiebrief geschreven en je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Na een kort voorstelrondje en een klein gesprek over koetjes en kalfjes, begint het spannendste gedeelte. Je potentiële werkgever stelt je vragen over je werkachtergrond en motivatie om te solliciteren. De vraag: “Waarom wil je hier werken?” wordt vaak als eerst gesteld.
De vraag kan ook op een andere manier worden gesteld. Denk aan:
- “Hoezo heb je hier gesolliciteerd?”
- “Wat sprak je aan in onze vacature?”
- “Waarom wil je bij ons bedrijf werken?”
- “Waarom solliciteer je op deze functie?”
- “Wat is de reden dat je gesolliciteerd hebt?”
Als je niet met je mond vol tanden bij je potentiële werkgever wil zitten, is het handig als je hier vooraf al over hebt nagedacht. Zeker als je echt heel graag bij deze werkgever wil werken. Het beste is om je van tevoren al te verdiepen in de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek en hier antwoord op te geven. Tip: lees de avond ervoor je motivatiebrief nog eens door en kijk eens rond op internet wat je over dit bedrijf kan vinden.
Waarom stellen bedrijven de vraag: “Waarom wil je hier werken?”
Waarom wil een bedrijf of recruiter zo graag weten waarom je bij hen wil werken? Als je wordt aangenomen, dan investeren zij in jou. Je gaat een inwerktraject in of misschien wordt je wel (binnen het bedrijf) opgeleid. Zij zijn hier tijd en geld aan kwijt. Zij hopen daarom niet dat je na een maand al uitgekeken bent op je baan of zegt: “Dit bedrijf past toch niet helemaal bij mij!” Als je gemotiveerd bent om te werken in deze functie of bij dit bedrijf, hebben ze er meer vertrouwen in dat je voor een langere periode blijft. Daarom toetsen ze altijd voor welke reden je hebt gesolliciteerd door deze vraag te stellen.
Voorbeelden van slechte antwoorden op de vraag waarom je de baan wil
Ik heb het geld nodig.
Natuurlijk werken de meeste mensen, omdat ze geld nodig hebben. Toch is het verstandiger om dit antwoord te vermijden. Je potentiële werkgever kan namelijk de indruk krijgen dat je puur solliciteert voor het geld. Als dit jouw grootste motivatie is, schrikt dit je potentiële werkgever af. Je kan namelijk bij elk bedrijf werken en geld verdienen. Stel dat de bedrijfscultuur niet bij je past of je de baan toch niet zo leuk vindt als je dacht, dan is de kans natuurlijk aanwezig dat je zo weer weggaat. Dat risico wil een bedrijf vaak niet nemen.
Ik heb deze baan nodig.
Ben je werkzoekende, omdat je geen baan hebt? Benoem dan niet dat je direct een nieuwe baan nodig hebt. Dit kan vaak overkomen alsof je op elke willekeurige baan hebt gesolliciteerd en hoopt dat je ergens wordt aangenomen. De koppeling tussen deze houding en jouw manier van werken wordt vaak ook gemaakt. Bedrijven zijn bang dat ze deze houding terugzien in jouw manier van werken als ze je aannemen.
Deze functie is een mooi opstapje in mijn carrière.
Denk je dat deze baan een mooie stap is in jouw carrière? Laat dit antwoord dan ook achterwege. Het bedrijf waar je solliciteert kan denken dat je deze baan neemt als tussenstap. Zodra je dit een aantal maanden hebt gedaan en op je cv kan zetten, ben je misschien binnen de kortste keren weer weg en op zoek naar een betere baan.
“Waarom wil je hier werken” voorbeelden van goede antwoorden
Er zijn dus genoeg minder goede antwoorden op de vraag: “Waarom wil je hier werken?” Wat zijn goede antwoorden om deze vraag te beantwoorden?
Voorbeeld antwoord 1:
“Ik ben voor het eerst in aanraking gekomen met Recruitmentbureau X toen ik op zoek was naar mijn allereerste bijbaan naast mijn studie Commerciële Economie. Jullie hebben mij toen geholpen aan een baan als assemblagemedewerker. Jullie manier van werken heeft mij destijds enorm geïnspireerd. Ik wil nu graag andere jongeren helpen aan een bijbaan. Het lijkt mij daarom fantastisch om hier als recruiter aan de slag te gaan.”
Waarom is dit een goed antwoord? Je speelt in op een ervaring die je hebt gehad met de diensten van het bedrijf waar je solliciteert. Omdat je vertelt dat je geïnspireerd bent geraakt en weet wat voor impact het werk maakt, laat je zien dat je gemotiveerd bent om te werken.
Voorbeeld antwoord 2:
“Ik heb jullie bedrijfsvideo gezien, waarin jullie zeggen dat jullie echt als team samenwerken. Dit sprak mij enorm aan. Ik geloof namelijk ook dat je met elkaar meer bereikt dan in je eentje. Ook lijken de werkzaamheden erg leuk. Ik heb nog niet in de uitzendbranche gewerkt, maar met mijn ervaring in klantenservice bij Bedrijf X geloof ik dat ik goed pas bij deze rol.”
Waarom is dit een goed antwoord? Je speelt in op de normen en waarden van het bedrijf. Daarnaast maak je een koppeling naar je eigen visie op samenwerken. Dit laat zien dat je denkt dat het bedrijf goed bij je past.
Voorbeeld antwoord 3:
“Een oud-collega van mij werkt hier op de Finance-afdeling en hij vertelde me meer over jullie werkcultuur. Jullie zijn open, transparant en stimuleren pro-activiteit. Volgens hem krijg je hier voldoende ruimte om je eigen projecten op te starten. Dit sprak mij enorm aan. Ik spot zelf namelijk ook overal kansen. Het lijkt mij een geweldige uitdaging om onderdeel te zijn van jullie team.”
Waarom is dit een goed antwoord? Je speelt in op het feit dat je iemand kent binnen het bedrijf. De kans dat je het naar je zin zult hebben binnen dit bedrijf is groter. Ook maak je de koppeling met je eigen persoonlijkheid door te vertellen dat je zelf ook overal kansen spot, dus dat de bedrijfsvisie goed bij je past. Let op: zeg dit alleen als dit ook echt zo is.
Hoe blijf je dicht bij jezelf om antwoord te geven op deze vraag?
Het antwoord op deze vraag is natuurlijk heel persoonlijk. Om een nog persoonlijker antwoord te geven, kan je je op deze manier voorbereiden.
- Stap 1: Doe onderzoek naar het bedrijf
Doe eerst onderzoek naar het bedrijf en de functie. Wie is het bedrijf en wat spreekt jou aan in dit bedrijf? Bedenk vervolgens waarom je hier zo graag wil werken en waarom je bereid bent om je in te zetten.
- Stap 2: Match jouw waarden met die van het bedrijf
Spreken de waarden van het bedrijf jou aan en zijn die gelijk aan die van jou? Lees de missie en visie van het bedrijf door en maak de koppeling vanuit jouw eigen perspectief.
- Stap 3: Lees je in en benoem het tijdens je gesprek
Werkgevers waarderen het als je je hebt verdiept in het bedrijf, voordat je solliciteert. Wanneer je specifieke informatie benoemt over het bedrijf, laat je zien dat je serieus bent over de mogelijkheid om daar aan het werk te gaan.
Extra sollicitatietips
1. Stel zelf ook vragen
Vol zenuwen in je buik zit je bij je potentiële werkgever. Het voelt misschien als een vragenvuur vanuit hun kant, maar onthoud dat jij net zo goed vragen kunt stellen. Sterker nog: interesse tonen geeft zelfs een goede indruk. En waarschijnlijk wil je ook weten waar je terechtkomt als het straks klikt van beide kanten. Wees dus niet bang om ook vragen terug te stellen.
2. Bereid een sollicitatie pitch voor
Je stelt je natuurlijk bij binnenkomst voor als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Wil je een extra goede indruk achterlaten? Bereid dan een sollicitatie elevator pitch voor. Hiermee laat je gelijk een proactieve houding zien en weet je potentiële werkgever meteen wat hij of zij aan je heeft.
3. Maak een ijzersterk cv en houd deze bij
Is deze baan het toch niet helemaal (geworden)? Geen zorgen, er liggen genoeg banen voor het oprapen. Wil je gelijk een goede indruk maken? Maak dan een ijzersterk cv. Wil je weten wat hier allemaal in hoort te staan? Lees dan onze blog: hoe maak je een cv?
Wil je niet te veel nadenken over je cv? Maak dan je cv in onze cv-maker. Die is zo ontworpen dat je zeker een goede indruk achterlaat.
Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.