Een goed CV maken is een van de belangrijkste onderdelen in het sollicitatieproces. Met een goed CV (curriculum vitae) maak je aantoonbaar meer kans op een sollicitatiegesprek. Echter, het maken van een sterk CV valt niet mee. Je zit vaak in de race met meerdere sollicitanten en jouw CV kan van doorslaggevende factor zijn.
Of je nou solliciteert voor een bijbaan bij de supermarkt, een stage, je eerste baan of een hoge functie, in dit artikel laten we je alle tips & tricks zien om een professioneel CV op te stellen. Daarnaast kun je met onze CV-maker een perfect CV samenstellen.
CV maken: een visuele weergave
Hieronder hebben we een visuele weergave bijgevoegd hoe je een krachtig en professioneel CV kan maken.
Wat moet er in een CV?
Met de inhoud en vormgeving van je CV moet je een potentiële werkgever of recruiter zien te overtuigen dat jij dé geschikte kandidaat bent. Hiervoor zijn de volgende onderdelen belangrijk voor een professioneel CV:
- Personalia
- Persoonlijk profiel
- Werkervaring
- Opleidingen
- Vaardigheden
- Stages
- Cursussen
- Hobby’s & Interesses
- Talen
- Vrijwilligerswerk
- Referenties
Een goed CV maken is nog niet zo eenvoudig. Daarom geven we hieronder kort aan hoe je deze onderdelen het best kun invullen, zodat jouw CV opvalt:
1. Personalia
Personalia zijn de persoonlijke gegevens van jou als sollicitant. Hierin is jouw telefoonnummer en e-mailadres het belangrijkste.
Dit zijn de persoonlijke gegevens die ‘verplicht’ zijn om op je curriculum vitae te vermelden:
- Voor- en achternaam
- Geboortedatum
- Adres (of woonplaats)
- Telefoonnummer
- E-mailadres
Wellicht is het ook tijd voor een professionele voicemail als je deze nog niet hebt ingesteld.
Extra personalia waarmee je opvalt bij werkgevers:
- Een website of blog
- Een (online) portfolio
- Sociale profielen (LinkedIn)
Bekijk eens onderstaand gratis CV voorbeeld:
Wel of geen foto?
Een CV met foto heeft bewezen meer kans op een sollicitatiegesprek. Gebruik een actuele portretfoto waarbij je recht in de camera kijkt met normale kleding en een rustige achtergrond.
2. Persoonlijk profiel
Jouw profielschets is dat kleine stukje tekst dat bovenaan je CV staat waar je wat meer over jezelf kunt vertellen. Je kunt deze introductie gebruiken om wat meer van de mens achter het CV te laten zien. Hier zijn 4 richtlijnen voor een sterk persoonlijk profiel:
- Schrijf in de ik-vorm.
- Gebruik niet meer dan 4-6 regels.
- Vermijd standaardzinnen (wees uniek).
- Schrijf een profiel dat aansluit bij de vacature.
Voorbeeld persoonlijk profiel
Ik ben Vivian, een sociale en toegewijde verpleegkundige met meer dan 8 jaar ervaring. Werken mét, maar vooral ‘voor’ mensen is waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Een glimlach toveren op het gezicht van mijn patiënten geeft mij de ultieme bevestiging dat ik een geslaagde dag heb gehad.
3. Werkervaring
Jouw werkervaring is het belangrijkste onderdeel voor een perfect CV. Op basis van je ervaring zullen veel werkgevers en recruiters een inschatting proberen te maken of jij voldoende gekwalificeerd bent voor de betreffende functie.
Houd je aan de volgende richtlijnen:
- Vermeld enkel relevante ervaring.
- Houdt de omgekeerd chronologische volgorde aan (begin met je meest recente werkervaring en werk van daaruit terug in de tijd).
- Benoem resultaten.
- Pas je CV aan aan de wensen en behoeften van de werkgever. Raadpleeg de vacature en de website van het bedrijf.
Heb jij nog geen ervaring? Lees dat ons artikel: “CV zonder werkervaring maken”.
4. Opleidingen
Opleidingen op je CV zijn belangrijk omdat ze iets zeggen over jouw werk- en denkvermogen. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten:
- Zet je hoogst genoten opleiding bovenaan.
- Begin met de naam en plaats van het opleidingsinstituut.
- Vermeld de naam van jouw opleiding/ studierichting.
- Vermeld een begin- en einddatum in de notatie maand/jaar (‘Heden’ als je nog bezig bent).
- Geef een korte omschrijving van de opleiding (optioneel).
Een gouden tip waarmee je extra opvalt bij werkgevers is dat je ook je studierichting, specialisaties en vakkenpakket kunt vermelden mits dit relevant is voor de functie. Dit kan er als volgt uit zien:
5. Vaardigheden
71% van de recruiters wordt blij van een apart kopje met vaardigheden op het CV. Deze horen dus zeker thuis in een perfect CV om jouw sterke punten te belichten.
Wij raden altijd aan om een aantal functie-specifieke vaardigheden op te nemen, bijvoorbeeld omgaan met bepaalde software (Adobe) of het bedienen van specifieke machines. Daarnaast kun je ook altijd een aantal ‘people skills’ benoemen. Denk aan: samenwerken, communiceren, oplossingsgericht, etc. Beperk jezelf tot maximaal 6 vaardigheden. Op deze manier laat je jouw sociale kant zien en tegelijkertijd ook jouw technische vaardigheden.
6. Stages
Stages zijn uitermate belangrijk als je niet veel werkervaring hebt. Dit omdat het eigenlijk gewoon relevante ervaring is. Of jij een stage op je CV moet vermelden hangt af van jouw situatie:
- Weinig werkervaring: vermeld stages in een apart kopje op je CV.
- Veel werkervaring: benoem de stage alleen indien deze écht relevant is voor de functie. Eventueel kun je deze bij je opleiding zetten in een bulletpoint om ruimte te besparen.
7. Cursussen
Cursussen op je curriculum vitae laten zien dat je ijverig bent om jezelf door te blijven ontwikkelen. Over het algemeen geldt dat je alleen behaalde certificaten vermeld die relevant zijn voor de betreffende functie. Ik hoef je niet uit te leggen dat een cursus pottenbakken voor een Accountmanager niet echt toegevoegde waarde biedt. Deze cursussen staan goed op je CV:
- Verdiepende cursus
- Taalcursus
- Werkgerelateerde cursus
8. Hobby’s & Interesses
Net als de profielschets kun je hobby’s en interesses gebruiken om wat meer van jezelf te laten zien. Ook kan dit een leuke ijsbreker zijn tijdens een eventueel sollicitatiegesprek.
Bedenk wel dat een hobby veel over jouw persoonlijkheid zegt en dat dit wel in lijn moet zijn met de functie die je wil bekleden. Als jij aan teamsport doet (bijvoorbeeld voetbal), zegt dat ook iets over jouw kwaliteiten om samen te werken. Als je van kunst, schilderen of tekenen houdt ben je waarschijnlijk creatief.
Bekijk hieronder een gratis CV voorbeeld met hobby’s:
9. Talen
Het is altijd van toegevoegde waarde om jouw talenkennis op je CV te vermelden. De beste manier om een taal op je CV te vermelden, is door de taal te benoemen inclusief jouw taalniveau. Gebruik hiervoor onderstaande tabel:
- Moedertaal – (C2)
- Vloeiend – (C1)
- Uitstekend – (B2)
- Goed – (B1)
- Redelijk – (A2)
- Matig (niet vermelden) – (A1)
10. Vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk kan een mooie toevoeging zijn aan je CV. Het toont inzet, motivatie en een gedrevenheid om lekker bezig te zijn. Indien het werk dat je hebt gedaan relevant is voor de functie, zou je kunnen overwegen om een apart kopje met vrijwilligerswerk te maken om dit extra uit te lichten. Als alternatief zou je het vrijwilligerswerk ook bij je werkervaring kunnen vermelden.
11. Referenties
Het is in veel gevallen ongebruikelijk om referenties op je CV te zetten. Hier wordt vaak pas later in de sollicitatieprocedure om gevraagd (bijvoorbeeld na het 1e sollicitatiegesprek). Je vermeldt alleen referenties als hier expliciet om wordt gevraagd in bijvoorbeeld de vacature. Ook “Referenties op aanvraag” hoef je in principe niet te vermelden op je CV. Dit is echter aan jou.
CV maken zonder werkervaring
Een professioneel CV maken zonder werkervaring kan een flinke uitdaging zijn. Je moet het vaak opnemen tegen andere sollicitanten die meer ervaring hebben. Dus hoe val je dan op bij werkgevers met een mooi CV? Geen zorgen! Met onderstaande tips maak jij een opvallend CV zonder werkervaring:
1. Leg extra nadruk op je opleidingen
Zet je opleiding boven je werkervaring. Overweeg daarnaast om naast de standaardgegevens, ook jouw studierichting, vakkenpakket en specialisaties op je CV te benoemen.
2. Zet stages in een apart kopje
Zoals eerder vermeld zijn stages eigenlijk relevante werkervaring. Zet deze in een apart kopje om deze extra uit te lichten.
3. Stel een CV op die aansluit bij de vacature
Dit is wellicht de belangrijkste tip voor een geweldig CV. Je kansen op een baan gaan aanzienlijk omhoog wanneer je een CV opstelt die goed aansluit bij de vacature. Schrijf dus een CV die slim inspeelt op de wensen en behoeften van de werkgever. Kijk waar ze naar op zoek zijn en wat ze belangrijk vinden (gebruik de vacature als uitgangspunt). Stem jouw CV hier vervolgens op af.
4. Laat meer van jezelf zien: voeg extra onderdelen toe!
Werkgevers en recruiters willen weten wat voor vlees ze in de kuip halen. Laat dus zoveel mogelijk van jezelf zien in je curriculum vitae! Vrijwilligerswerk, nevenactiviteiten, maar ook persoonlijke projecten, blogs of een website kun je prima vermelden. Jij moet met jouw CV zoveel mogelijk bewijzen zien te leveren dat jij een sterke kandidaat bent! Denk verder dan de standaardonderdelen.
CV opstellen als student
Een CV maken als student gaat grotendeels volgens dezelfde principes als het opstellen van een CV zonder werkervaring. Het grote verschil is dat je nog steeds student bent en daarmee over het algemeen wat meer gunfactor krijgt. Profileer jezelf dus als ijverige, gemotiveerde student die graag de arbeidsmarkt wil betreden om ervaring op te doen.
Vermijd deze 5 veelgemaakte CV fouten
1. Spelling & grammatica fouten
Grammatica- en spelfouten op het CV wordt door 80% van de recruiters als negatief ervaren.
Ben je zelf geen kei in spelling & grammatica? Laat je CV dan door iemand doorlezen die hier wel goed in is.
2. Vermelden van irrelevante informatie
Jouw CV is een sterk marketinginstrument die je slim moet inzetten om voet tussen de deur te krijgen. Dat betekent dus dat je alleen maar de belangrijkste, meest relevante zaken in je CV vermeldt. Het CV is jouw visitekaartje voor een werkgever.
3. Een rommelig CV met ellenlange teksten
Recruiters beoordelen in minder dan 7 seconde op basis van jouw CV of jij een geschikte kandidaat bent. Veel tijd om indruk te maken heb je dus niet. Zorg dus voor een goed verzorgd CV. Enkele tips hiervoor zijn:
- Gebruik een makkelijk leesbaar lettertype: Arial, Verdana, Calibri.
- Hanteer witregels tussen kopjes en onderdelen.
- Stel een regelafstand in van minimaal 1.15.
- Gebruik een ruime marge van minimaal 1 centimeter.
- Gebruik bulletpoints voor de omschrijvingen.
4. Een onverzorgde lay-out gebruiken
Steek wat tijd en energie in het vormgeven van je CV. Ben je geen grafisch ontwerper? Dan kun je eventueel van goede CV templates gebruik maken. Kijk dan eens bij onze perfecte CV templates.
Gratis CV maken
Het grote nadeel van een gratis CV is dat het vaak een wat simpel CV is waar veel sollicitanten mee solliciteren (je valt dus niet op). Daarnaast ben je vaak veel tijd kwijt aan opmaak. Met onze online CV maker maak je binnen een handomdraai een perfect CV. In de CV maker vind je bij elk onderdeel tips voor het schrijven van je CV. Heb je een CV gemaakt? Sla deze dan op als pdf-bestand.
CV voorbeeld
Hieronder vind je een aantal CV voorbeelden en CV templates die gemaakt zijn met onze eigen cv-generator. We hebben 12+ professionele templates. Zo heb je een beetje een idee hoe een goed CV eruit moet komen te zien en waar deze allemaal aan moet voldoen:
Creatief CV voorbeeld
Professioneel CV voorbeeld
Simpel CV voorbeeld
Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.