Is het vermelden van een burgerlijke staat op je CV verstandig? In veel voorbeeld CV’s op internet zie je nog steeds een burgerlijke staat staan. In dit artikel zal je zien dat het in vrijwel de meeste gevallen overbodig is. Echter, er zijn enkele situaties te bedenken waarin het juist in jouw voordeel kan werken. Het is in ieder geval zeker niet verplicht. Je zult voor jezelf moeten bepalen of het toegevoegde waarde heeft.
In dit artikel delen we wanneer jouw burgerlijke staat in je voordeel kan werken en wanneer je het beter kan weglaten. Ook delen we de officiële burgerlijke staat opties.
Inhoudsopgave
- Wat is burgerlijke staat?
- Wat zijn de verschillende burgerlijke staat opties?
- Waarom burgerlijke staat op je CV?
- Wanneer vermeld je jouw burgerlijke staat op je CV?
- Wanneer kun je burgerlijke staat beter weglaten?
- Hoe vermeld je burgerlijke staat op je CV?
- Ongelijke behandeling op grond van burgerlijke staat is verboden
- Vermelding burgerlijke staat is niet verplicht
Wat is burgerlijke staat?
Met burgerlijke staat worden de verschillende opties bedoeld die de relatie van een persoon met zijn of haar partner omschrijven. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan gehuwd, ongehuwd of geregistreerd partnerschap. Deze gebeurtenissen worden geregistreerd in de registers van de burgerlijke stand.
Er zijn nog meer opties voor wat betreft de burgerlijke staat. Echter, de opties voor het huwelijk en partnerschap zijn meestal de gegevens waarvan sollicitanten zich afvragen of deze nog wel op het CV thuishoren.
Laten we eerst kijken naar de verschillende burgerlijke staat opties en vervolgens of het nog verstandig is om deze op je CV te vermelden.
Wat zijn de verschillende burgerlijke staat opties?
Per 1 januari 1998 heeft het CBS 7 opties voor de burgerlijke staat geïntroduceerd:
- Ongehuwd
- Gehuwd
- Partnerschap
- Gescheiden na huwelijk
- Gescheiden na partnerschap
- Verweduwd na huwelijk
- Verweduwd na partnerschap
Als je bij je ouders woont is je burgerlijke staat dus gewoon ongehuwd. Ook als je samenwoont met je vriend of vriendin is jouw burgerlijke staat ongehuwd (en dus niet partnerschap). Bij burgerlijke staat gaat het echt om de formele positie van de mens die via de wet is vastgelegd in registers van de burgerlijke stand.
Waarom burgerlijke staat op je CV?
Vanuit vroeger gezien was het vrij gebruikelijk om je burgerlijke staat op je CV te vermelden. Tegenwoordig wordt men er steeds meer van bewust dat een burgerlijke staat (en bijvoorbeeld ook een nationaliteit) voor ongewenste vooroordelen kan zorgen. Tezamen met het feit dat de burgerlijke staat van een persoon niks zegt over hoe goed die een betreffende functie kan uitoefenen, heeft ertoe geleid dat dit gegeven steeds vaker wordt weggelaten van het CV.
Laten we kijken naar situaties wanneer het tóch van toegevoegde waarde kan zijn om een burgerlijke staat op je CV te vermelden.
Wanneer vermeld je jouw burgerlijke staat op je CV?
In veruit de meeste gevallen is het vermelden van een burgerlijke staat op je CV overbodig. Echter, er zijn ook situaties te bedenken wanneer het juist in jouw voordeel kan werken.
1. Als de baan vastigheid en vertrouwen vereist
Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je als relatietherapeut wil gaan werken. Als je zelf dan al langere tijd gehuwd bent, is dat een extra bevestiging dat je weet waar je het over hebt. Getrouwd zijn getrouwd blijven, vraagt natuurlijk ook bepaalde kwaliteiten. Het toont jouw eerlijkheid, loyaliteit en trouw aan je partner.
2. Pedagogisch medewerker/ werk met kinderen
Een ander voorbeeld zou kunnen zijn als je een baan wil waarbij je met kinderen moet gaan werken. Als je dan zelf gehuwd bent en je hebt kinderen zou het ook van toegevoegde waarde kunnen zijn. Echter, het is dan belangrijk dat je niet alleen je burgelijke staat op je CV vermeldt, maar ook jouw vaardigheden en kwaliteiten in de omgang met kinderen. Je kan bijvoorbeeld zeggen: “Burgerlijke staat: Gehuwd met 2 kinderen”. Benoem vervolgens in je profielschets voorbeelden uit de opvoeding die laten zien dat je weet hoe je met kinderen om moet gaan.
3. Wanneer flexibiliteit belangrijk is
Tot slot kan het ook zijn dat je juist een baan zoekt die vereist dat je heel flexibel bent. Als je dan ongehuwd bent, kan dat juist in je voordeel werken.
Recruiters en werkgevers willen ook graag weten met wie ze te maken hebben. Door het vermelden van jouw burgerlijke staat laat je wat meer van jezelf en de mens achter het CV zien. Ook dat kan onbewust in je voordeel werken, omdat je helemaal transparant bent en niets achterhoudt. Hetzelfde kan gezegd worden van je adres, geboortedatum, nationaliteit en religie.
Wanneer kun je burgerlijke staat beter weglaten?
Zoals je hebt kunnen lezen, zijn het vrij specifieke situaties waarin het juist een voordeel kan zijn om een burgerlijke staat te vermelden op je curriculum vitae. In 99% van de gevallen is het dus beter om het weg te laten.
Over het algemeen geldt dat als het niets toevoegt aan je CV, dat je het beter weg kan laten. Daarnaast neemt het ook extra (en waardevolle) ruimte in beslag die je vaak beter ergens anders aan kunt besteden.
Hoe vermeld je burgerlijke staat op je CV?
Als je hebt besloten dat het vermelden van je burgerlijke staat in je voordeel kan werken, dan vraag je je wellicht af hoe je dit het beste kunt aanpakken.
De meest gebruikelijke gang van zaken is dat je het bij jouw persoonlijke gegevens op je CV vermeldt. Dit zijn gegevens zoals je voor- en achternaam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Dat is veruit de meest logische plek om jouw burgerlijke staat te vermelden.
Dat kan er bijvoorbeeld zo uit zien:
Ongelijke behandeling op grond van burgerlijke staat is verboden
In artikel 1 van de grondwet ‘Gelijke behandeling en discriminatieverbod’ staat opgenomen dat discriminatie op welke grond dan ook niet is toegestaan. Discriminatie op basis van jouw burgerlijke staat valt hier dus ook onder.
Helaas is het vrij algemeen bekend dat er nog steeds discriminatie plaatsvindt in de sollicitatieprocedure. Daarom is het verstandig om voor jezelf goed na te denken of het vermelden ervan op je CV kan leiden tot vooroordelen.
Vermelding burgerlijke staat is niet verplicht
Onthoud dat het ook absoluut niet verplicht is om je burgerlijke staat op je CV te vermelden. Een werkgever mag nooit om dit gegeven vragen. Het is geheel aan jou of je deze persoonlijke informatie met een werkgever wil delen of niet.
Daarnaast kan een werkgever ook vrij weinig met deze privézaken. Het zegt niets over jouw doen of kunde voor een bepaalde baan. Het is dan ook in veruit de meeste gevallen overbodig om je burgerlijke staat op je CV te vermelden, enkele uitzonderingen daargelaten.
Het is veel beter om je te focussen op het maken van een goed CV. Eentje die kort & krachtig is en opvalt bij werkgevers.
Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.