Home » Assessment voor je sollicitatie: zó bereid jij je goed voor
assessment-sollicitatie

Je hebt vast al vaker de volgende zin gezien in een vacaturetekst: een assessment maakt deel uit van de sollicitatieprocedure. Dit kan uiteraard spanning oproepen, want een assessment voelt toch als een test waarvoor je kan slagen of zakken. Met andere woorden: de uitkomst van het assessment kan bepalen of jij de functie krijgt of niet. Toch is het niet zo zwart-wit als hierboven staat. Een assessment kan in het voordeel van zowel de werkgever als jou werken. Dat neemt niet weg dat het alsnog spannend is.

In dit blogartikel nemen we je mee in de assessments. We geven uitleg over wat een assessment is, wat de voordelen zijn en we geven je tips om je goed voor te bereiden op een assessment.

Wat is een assessment bij een sollicitatie?

Het afnemen van een assessment is een methode voor een organisatie om te beoordelen hoe geschikt kandidaten zijn voor een specifieke functie/baan. Het wordt gebruikt om te voorspellen hoe een kandidaat de eventuele functie zal gaan uitvoeren.

Tijdens een assessment worden er verschillende testen/opdrachten/oefeningen afgenomen. Welke testen dit precies zijn is afhankelijk van de specifieke functie. Maar over het algemeen zijn de volgende onderdelen standaard:

  • Capaciteitentest

Tijdens een capaciteitentest wordt gekeken naar het vermogen van een kandidaat op verbaal, numeriek, logisch denken en abstract gebied. Je kan dit ook wel zien als een IQ-test. Er wordt gekeken of je alle vaardigheden en het gevraagde niveau in huis hebt om de specifieke functie goed uit te oefenen.

  • Persoonlijkheidstest

Het doel van de persoonlijkheidstest is om inzicht te krijgen in de karaktereigenschappen van de kandidaat. Hierbij krijg je vaak stellingen en dan moet je kiezen wat het meest van toepassing is op jezelf.

  • Psychologische test

Een psychologische test is vaak in de vorm van een interview. In dit interview kunnen vragen worden gesteld over de antwoorden die je hebt gegeven tijdens de persoonlijkheidstest. Het doel van een psychologische test is om inzicht te krijgen in iemands persoonlijkheid, intelligentieniveau en capaciteiten. De interviewer beoordeelt aan de hand van de antwoorden of iemand geschikt zou kunnen zijn voor de specifieke functie.

  • Rollenspellen

Tijdens de rollenspellen wordt beoordeeld hoe jij als kandidaat met bepaalde (geïmproviseerde) situaties omgaat. Dit kunnen alledaagse situaties zijn, maar ook complexere situaties die eventueel zouden kunnen voorkomen in de functie waar je naar solliciteert.

De uitkomst van alle testen, oefeningen en opdrachten samen vormen uiteindelijk het eindresultaat van een assessment.

De voordelen van een assessment

Er wordt vaak gedacht dat assessments vooral veel voordelen heeft voor werkgevers, maar dat is echter niet juist. Een kandidaat kan ook veel hebben aan een assessment. Door gebruik te maken van een assessment kan het sollicitatieproces sneller en eerlijker verlopen en er is een hele grote kans dat de nieuwe kandidaat succesvol zal zijn in zijn of haar nieuwe functie. Er is immers getest of de kandidaat alles in zich heeft om de functie goed uit te kunnen oefenen. Een assessment geeft dus niet alleen duidelijkheid aan de werkgever, maar ook een kandidaat krijgt door een assessment meer inzicht of de specifieke functie wel bij hem of haar past. Het kan dus ook je redding zijn. Je wilt immers niet in een functie werken die sowieso niet bij je past.

Voorbereiden op een assessment

Indien de werkgever na het sollicitatiegesprek met jou heeft aangegeven dat hij graag wil dat je een assessment doet voor de functie, betekent dit dat jij een goed sollicitatiegesprek hebt gevoerd! Ze willen immers verder met jou in de sollicitatieprocedure. En dat is heel goed nieuws! Nu is het zaak dat jij je gaat voorbereiden op het assessment. En wij helpen je daarmee op weg. Hieronder staan zes tips om een goed assessment af te leggen.

1. Weet waar je op beoordeeld wordt

Vaak geven organisaties van tevoren aan op welke onderdelen je tijdens een assessment wordt beoordeeld. Hebben ze jou dit niet laten weten? Wees dan niet bang om dit te vragen. Je wilt je immers goed voorbereiden en daarnaast toon je initiatief en laat je zien dat je het assessment serieus neemt.

2. Oefen van tevoren

Op het internet zijn een groot aantal voorbeelden van testen te vinden. Gebruik deze om je goed voor te bereiden. Je kan op deze manier wennen aan wat voor soort vragen er gesteld zullen worden. Als je denk dat dit niet nodig is voor de capaciteitentest: think again! Wanneer was de laatste keer dat jij vragen moest beantwoorden over taal of rekenen? Juist ja, waarschijnlijk (heel) lang geleden. Het kan dus zeker geen kwaad om dit weer eens te oefenen. Misschien heb je met sommige vragen best wat moeite, maar als je ze oefent worden ze een makkie tijdens het echte assessment. Oefenen zorgt ervoor dat je prestaties worden verbeterd. Denk maar aan je schooltijd vroeger. Door te oefenen weet je wat je kan verwachten en hierdoor ben je rustiger en minder zenuwachtig tijdens het assessment.

Ook het oefenen met de persoonlijkheidstesten op internet kan je veel leren. Er zijn in deze categorie natuurlijk geen goed of fout vragen, want het gaat immers over je persoonlijkheid. De uitkomst van deze testen kan je echter wel inzicht geven over welke vragen er mogelijk komen. Misschien is het resultaat wel dat je absoluut geen teamspeler bent, terwijl jij daar zelf anders over denkt. Dan kan je voor jezelf uitzoeken op welke vragen je een bepaald antwoord hebt gegeven die je misschien toch anders moet interpreteren. Het is wel van belang dat je nooit liegt tijdens een assessment. Wees trouw aan jezelf. Je kan je persoonlijkheid niet veranderen en dat zou je ook nooit moeten willen. Als blijkt dat je niet geschikt bent voor de functie, is de functie ook niet geschikt voor jou. En dat is eigenlijk heel goed om te weten.

Je kan ook een goede vriend/vriendin of familielid vragen om je te helpen het assessment voor te bereiden. Oefen met elkaar wat situaties in de vorm van een rollenspel. Een rollenspel voelt in het begin wat ongemakkelijk, maar als je het van tevoren een aantal keren oefent, is het al een stuk normaler tijdens het echte assessment. Je kan je vriend/vriendin ook vragen om je een aantal kritische vragen te stellen om je voor te bereiden op het interview. Dit helpt je alvast om goed na te denken over bepaalde onderwerpen.

3. Zorg dat je niet afgeleid kan worden

De meeste assessments worden afgenomen op een locatie van de werkgever of bij de organisatie die het assessment uitvoert voor de werkgever. Je krijgt dan een ruimte en computer toegewezen waar je de testen kan doen. Het kan echter voorkomen dat je bepaalde testen al vooraf online kan invullen. Als dit het geval is, zorg dan voor een rustige plek in huis waar geen afleiding is. Zeg dat je niet gestoord wilt worden door huisgenoten en zet je telefoon op stil.

4. Let op de tijd

Als je weet waar je moet zijn voor het assessment, zorg er dan voor dat je ruim op tijd van huis weg gaat, zodat je nog even tot rust kan komen voordat je start met de testen. Het voelt niet goed als je gejaagd uit de file komt en direct moet starten. Loop nog even een blokje om voor frisse lucht, drink nog even je thee of koffie en zorg dat je met een rustig gevoel kan starten.

Een assessment gaat op tijd. In principe heb je ruimschoots de tijd om alle vragen te kunnen beantwoorden, maar het kan natuurlijk zijn dat je niet op een bepaald antwoord kan komen. Blijf dan niet te lang hangen bij die vraag, want anders kom je misschien wel in tijdnood bij de andere vragen. Liever op één vraag geen antwoord, dan op tien vragen geen antwoord.

5. Lees de vragen goed door

Lees alle vragen goed door. Dit is een heel belangrijk punt. Wees niet te snel met antwoorden, maar zorg dat je de vraag goed leest en begrijpt. Het zou zonde zijn als je te snel gaat en daardoor antwoorden geeft die niet kloppen.

6. Blijf rustig

En tot slot, blijf rustig. Als je voelt dat de zenuwen omhoog komen, haal een paar keer diep adem. Zie het assessment als iets waar een waardevol document uit zal komen. Ook als je de baan helaas niet krijgt, heb je een mooi document waar je weer mee in staat bent om nog duidelijker te krijgen welke baan het beste bij jou past.

We wensen jou heel veel succes met je assessment en hopen je met deze tips verder op weg te hebben geholpen.

Miranda Adriaanse
Miranda Adriaanse

Deze blog is geschreven door Miranda van Groen. Miranda heeft meer dan 20 jaar ervaring als (senior) HR adviseur bij verschillende organisaties.