Home » Cv generator gebruiken: de voordelen en nadelen
cv-generator-voordelen-nadelen

Voor veel sollicitanten is het maken en opstellen van een goed cv en sollicitatiebrief een moeilijke klus. Het is niet gemakkelijk om alle relevante informatie voor een bepaalde functie te verzamelen en vervolgens krachtige en overtuigende zinnen op te stellen waarmee je jouw gedachten goed op papier krijgt. Een cv-generator kan daarbij helpen, maar is die het wel waard? In deze blog kijken we naar de definitie en de voor- en nadelen van het gebruik van een cv-generator.

Wat is een cv-generator?

Een cv-generator is een handige tool die sollicitanten in staat stelt om snel en gemakkelijk een effectief cv op te stellen. De kracht van een cv-generator ten opzichte van het gebruik van gratis voorbeeld cv’s en templates, is dat een cv-generator je ondersteunt bij het opstellen van je cv. Zo begeleidt de applicatie je van begin tot eind bij het maken van een goed cv waarmee je sneller aangenomen wordt.

Met één druk op de knop wordt een cv aangemaakt. Vervolgens hoef je enkel de verschillende onderdelen, zoals je persoonlijk profiel, werkervaring en opleidingen in te vullen. De opmaak wordt vervolgens automatisch gegenereerd. Je kunt zelf een kleur kiezen en zelfs bepaalde stijlen kiezen om je cv te personaliseren. Kortom; binnen een handomdraai heb je een prachtig (en overtuigend) cv.

De voordelen van een cv-generator

Het gebruik van een cv-generator kent vele voordelen, waaronder:

 1. Tijdsbesparing: In een paar minuten kun je een effectief cv maken die er professioneel uitziet. De gehele opmaak wordt automatisch gegenereerd. Dat is prettig, want in Microsoft Word kun je soms uren bezig zijn om de opmaak perfect te krijgen zoals jij hem wil.
 2. Geen ‘design’ ervaring nodig: Om een mooi cv te maken, heb je geen ervaring nodig met programma’s zoals Photoshop, InDesign of Illustrator.
 3. Je cv voldoet aan de ongeschreven regels: Een cv kent een aantal regels waar het aan moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde onderdelen die erin moeten terugkomen. Je hoeft niet bang te zijn dat je iets vergeet wanneer je gebruik maakt van een cv-generator.
 4. Wijzig het ontwerp: Een groot nadeel van een Word cv-template, is dat wanneer je een ander template wil gebruiken, dat je alle informatie weer moet kopiëren. In 9 van de 10 gevallen, betekent dit dat je opnieuw minimaal één uur kwijt bent aan de opmaak van je cv. Bij een cv-generator kun je met één druk op de knop wisselen tussen talloze cv-templates.
 5. Cv bijwerken: Doordat je cv online staat opgeslagen, kun je deze altijd eenvoudig bijwerken of aanpassen.
 6. Professioneel ontworpen templates: Een cv-generator biedt een bibliotheek van sjablonen aan die ontworpen zijn door experts. Ze maken slim gebruik van de beschikbare ruimte en ze zien er aantrekkelijk uit.
 7. Cv-voorbeelden voor inspiratie: Voor vrijwel elke functie is er een cv-voorbeeld beschikbaar die je kan gebruiken als leidraad voor het opstellen van je eigen cv.

De nadelen van een cv-generator

Uiteraard heeft het gebruik van een cv-generator ook een keerzijde. Dit zijn enkele nadelen:

 1. Geen mogelijkheid tot personalisatie: Aangezien je met templates werkt, kun je deze soms moeilijk personaliseren. Veel verder dan het veranderen van de kleur van je cv zal je niet kunnen aanpassen.
 2. Betaalde diensten: Het zijn vaak betaalde diensten waar je een paar euro moet betalen.
 3. Beperkte functionaliteit: Soms kan het voorkomen dat je bepaalde informatie aan je cv wil toevoegen waar de betreffende cv-maker geen mogelijkheid tot biedt.
Pro Tip: Als je jouw cv wat wil personaliseren, zorg dan in ieder geval dat je zelf een frisse kleur kiest en eventueel een ander lettertype kiest dan Arial of Calibri.

Alternatieven van een cv-generator

Als je liever niet van een cv-generator gebruik wil maken, dan zijn er natuurlijk nog voldoende andere mogelijkheden om een goed cv te maken. Hieronder hebben we een aantal opties op een rijtje gezet:

 • Photoshop of Illustrator: Als je handig bent met Adobe programma’s, dan kun je deze gebruiken om een uniek cv vorm te geven. Met name voor creatieve functies wordt deze optie veel gebruikt, omdat je gemakkelijk een onderscheidend cv kan maken wanneer je hem helemaal zelf vormgeeft.
 • Canva: Een andere optie is om een Canva cv te maken. Canva is een (grotendeels) gratis ontwerpprogramma. Het enige nadeel van Canva, is dat je net als bij Word veel tijd kwijt kan zijn met de opmaak. Je maakt al snel de fout dat je ergens meer ruimte tussen hebt zitten dan bij een ander onderdeel.
 • Microsoft Word: Tegenwoordig kun je ook een redelijk goed Word cv maken. Microsoft Word kent ook een bibliotheek met zowel gratis- als betaalde sjablonen. Ook in Word kun je net als bij Adobe programma’s in principe een unieke lay-out maken.
 • Google docs: Net als Microsoft Word kun je ook in Google docs een vergelijkbaar cv opstellen. Op het moment van schrijven hebben ze 5 sjablonen waaruit je kan kiezen. Deze kun je vervolgens gemakkelijk bewerken en aanpassen naar je eigen behoeften. Het voordeel van een Google Docs cv is dat het gratis is.
 • LinkedIn cv: Ook LinkedIn biedt de mogelijkheid om een gratis cv op te stellen. De mogelijkheden zijn echter vrij beperkt. Je leest er meer over in onze blog ‘LinkedIn cv maken’.
 • Cv laten maken: Tot slot kun je ook een cv laten ontwerpen door een professional. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je verzekerd bent van een uniek cv. Het is echter wel vaak de duurste optie van allemaal.
Ook interessant: Cv maken met Canva

De cv-generator van Lerensolliciteren

Er zijn natuurlijk voldoende mogelijkheden om een cv op te stellen. Bij Lerensolliciteren hebben we ook een mooie cv-generator ontworpen die al duizenden sollicitanten heeft geholpen bij het vinden van een nieuwe baan. Enkele voordelen zijn:

 • Keuze uit meer dan 12 templates.
 • Talloze kleuren.
 • Eenvoudig een pasfoto uploaden.
 • Je cv downloaden als pdf-bestand.
 • Ingebouwde ontwerpopties om je cv te personaliseren.
 • Feedback van een HR-expert.
 • Databank met voorbeeld cv’s.
 • Een handige sollicitatietracker.
 • Gratis je cv aanmaken en bijwerken.

Onze tools ondersteunen je in de zoektocht naar een nieuwe baan. Zo kun je een cv opstellen waar je écht tevreden mee bent, waardoor je met 100% zelfvertrouwen kunt solliciteren.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.