Home » Een cv met Google Docs maken: zó doe je dat
google-docs-cv

Een goed cv maken is natuurlijk de eerste stap in het vinden van een (nieuwe) baan. Er zijn veel verschillende manieren waarmee jij een (gratis) cv kan opstellen. Een van die manieren is het maken van een Google Docs cv. Dit is met name handig als je geen toegang hebt tot tekstverwerkingsprogramma’s zoals Word. Google Docs is namelijk via het internet bereikbaar en de enige vereiste is dat je een Google-account nodig hebt. In dit artikel laten we zien hoe je een cv met Google Docs opstelt.

Hoe maak je een Google Docs cv?

1. Maak een Gmail account

De eerste stap om toegang te krijgen tot Google-documenten, is om een Google-account aan te maken. Klik hier om een nieuw account aan te maken. Je kunt namelijk alleen toegang krijgen tot Google docs met een account.

2. Navigeer naar je Google drive

De volgende stap is om naar je Google drive te gaan. Als je Google chrome opent, dan zie je rechtsboven jouw avatar met daarbij een knop om een menu uit te klappen. Dat ziet er als volgt uit:

Vervolgens klik je op ‘Drive’.

3. Maak een nieuwe Google document aan

Als je eenmaal in Google drive zit, dan kun je een nieuw Google document aanmaken. Dit doe je door linksboven op een grote blauwe knop te klikken met de tekst ‘Nieuw’. Je zal zien dat er een klein venster zal openen. Selecteer vervolgens de optie ‘Google-documenten’ en klik in het andere venster ‘Op basis van template’. Dit ziet er zo uit:

De stappen op mobiel zijn redelijk vergelijkbaar.

4. Selecteer een template dat je aanspreekt

Je zal nu in de templategallerij komen van Google docs. Hier kun je meerdere documenten aanmaken, waaronder een Google Docs cv. Als je klaar bent met je cv, zou je bijvoorbeeld ook een bijbehorende sollicitatiebrief kunnen maken.

Op het moment van schrijven biedt Google Docs 5 verschillende cv-templates aan. Klik op het template die je het meest aanspreekt om de inhoud te kunnen bewerken.

5. Vul de gegevens in

De laatste stap is om het cv te vullen met de belangrijke informatie. Zorg dat je cv minimaal de volgende onderdelen bevat:

  1. Personalia
  2. Persoonlijk profiel
  3. Werkervaring
  4. Opleidingen
  5. Vaardigheden

Als je extra onderdelen wil toevoegen, zoals nevenactiviteiten of vrijwilligerswerk, kun je het beste een bestaand onderdeel kopiëren en plakken. Dit zodat je de opmaak behoudt van het template.

6. Download je cv als pdf-bestand

Als je tevreden bent met je cv, dan kun je hem downloaden. Je kunt het cv het beste downloaden als .pdf-bestand. Dit zorgt ervoor dat je cv op elk apparaat er precies hetzelfde uit zal zien. Je kunt je cv downloaden door bovenin de balk te klikken op ‘bestand’ > ‘downloaden’ > ‘Pdf-document’.

De voordelen van een cv in Google Docs

Het maken van je cv in Google docs kent een aantal voordelen ten opzichte van Word of een cv-maker. Dit zijn de voordelen van een cv met Google docs:

Het is gratis

Google docs is compleet gratis, mits je een account bij Google hebt. Naast Google-documenten vind je er ook gratis alternatieven voor Excel en Powerpoint waar je gebruik van kan maken.

Gebruiksvriendelijk

Het tekstverwerkingsprogramma van Google is een gebruiksvriendelijk applicatie die intuïtief werkt. De applicatie toont veel overeenkomsten met Microsoft Word, waardoor je snel uit de voeten zal kunnen met het programma.

Al je bestanden op één plek

Een groot voordeel van het gebruiken van Google docs, is dat je al je bestanden op één plek hebt staan. Daarnaast zijn ze via het internet toegankelijk. Dat betekent dat je ook bij je bestanden kunt op een andere computer of mobiel, zolang je maar toegang hebt tot je Google-account.

Deel je bestanden met anderen

Wanneer je je Google docs cv hebt gemaakt, kan het nuttig zijn om deze te delen met vrienden of een familielid. Die kan het cv vervolgens doorlezen op inhoud en eventueel spelfouten. Met Google docs kun je eenvoudig een link aanmaken, waarmee je jouw bestanden eenvoudig met andere kan delen.

Automatisch opgeslagen

Tot slot worden je cv en andere bestanden automatisch opgeslagen tijdens het gebruik. Dus ook als je laptop, computer of telefoon een keer uit het niets uitvalt, zijn je bestanden en je werk niet verloren.

Mobiele applicatie

Je kunt op zowel IOS als Android een app installeren, waarmee je toegang kan krijgen tot je Google drive. Je zal natuurlijk wel een internetverbinding nodig hebben, maar dit betekent wel dat je jouw cv ook op je mobiel kan bewerken, bekijken of downloaden. Handig voor als je bijvoorbeeld onderweg bent en je ziet een leuke vacature voorbijkomen.

De nadelen van een cv in Google Docs

Het maken van een Google docs cv kent ook een aantal nadelen, waaronder:

Je bent niet uniek

Google docs biedt momenteel maar 5 cv-sjablonen aan. Hierdoor is het lastig om jezelf te onderscheiden van andere. Los van de kleur kun je weinig aan het cv personaliseren.

Het cv voldoet niet aan de lokale richtlijnen

Een van grootste nadelen van een Google docs cv, is dat er standaard geen foto op wordt afgebeeld. Dit komt omdat het in Amerika verboden is om een foto op je cv te hebben. In Nederland is een foto echter een groot voordeel en tegenwoordig eigenlijk zo goed als verplicht.

Je moet een internetverbinding hebben

Om bij je Google docs cv te komen en deze te bewerken, zal er altijd een internetverbinding moeten zijn. Voor de meeste zal dat natuurlijk geen probleem zijn, echter blijft het een punt van aandacht.

Weinig plek

Tijdens het maken van een Google docs cv hebben we gemerkt dat ze niet bijzonder goed omgaan met de beschikbare ruimte. Zo heb je maar beperkte ruimte om de belangrijke informatie op het cv te vermelden.

Als je extra onderdelen wil toevoegen, zoals stages, talen of vrijwilligerswerk, dan wordt het al helemaal een lastig verhaal. Je gaat al snel over de limiet van 2 pagina’s.

Een cv-maker of Google docs

In plaats van een Google docs cv, kun je ook een cv-generator gebruiken. In veel gevallen geniet je dan van dezelfde voordelen, zonder de nadelen. Zo is het gebruiken van een cv-maker ook gebruiksvriendelijk, heb je alles op één centrale plek, kun je eenvoudig bestanden delen en worden ze automatisch opgeslagen. In tegenstelling tot een Google docs cv is het ook nog eens zo dat zeker niet iedereen hetzelfde template zal gebruiken, omdat het vaak betaalde diensten zijn. Dit betekent dat je van premium templates gebruik kan maken, waarmee je opvalt bij werkgevers. Ook heb je vaak keuze uit tientallen templates.

Of je een cv-generator moet gebruiken of voor een gratis variant moet gaan zoals Google docs of een Word cv-template, hangt af van je eigen behoeften. Als je snel een professioneel cv wil opstellen die op één pagina past en je vindt het niet erg om hier een paar euro voor te betalen, dan is een cv-maker veruit de beste optie. Als je het niet erg vindt om wat tijd te besteden aan de opmaak om je cv te personaliseren en alle onderdelen toe te voegen, maak dan een Google docs cv.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.