Home » Cv pimpen: Hoe doe je dat? (Til je cv naar een hoger niveau)
cv-pimpen

De zon straalt, je voelt je goed en nog veel belangrijker: er staat een vacature van jouw droombaan online! Tijd om je cv te gaan sturen. Je schat echter in dat dit ook de droombaan is van vele anderen. Hoe zorg je ervoor dat juist jouw cv eruit springt? Geen nood, met onderstaande tips gaat dat zeker lukken.

1. Match je cv met de organisatie

De eerste tip is ook direct wel een hele belangrijke. De organisatie heeft goed nagedacht over wat voor soort persoon ze zoeken voor de functie. Daarmee bedoelen we dat ze hebben nagedacht over welke opleidingen vereist zijn, welke vaardigheden iemand moet hebben en hoeveel werkervaring de nieuwe medewerker moet hebben. Met dit voor ogen hebben zij de vacature opgesteld.

Dit betekent dat in de vacaturetekst sleutelwoorden te vinden zijn die de organisatie belangrijk vindt. En niet alleen in de vacaturetekst staat belangrijke informatie voor je cv, ook op de website van de organisatie of op de LinkedIn-pagina en andere sociale media kanalen staat informatie die jij nodig hebt. Op de website staan vaak kernwaarden van de organisatie en in het jaarverslag speerpunten en projecten. Op de sociale media kanalen laten organisaties graag zien waar zij voor staan.

Al deze informatie kan jij gebruiken in je cv. Gebruik de sleutelwoorden, kernwaarden en speerpunten in je cv. En dat niet alleen, probeer dezelfde taal aan te houden als de organisatie. Als zij het hebben over een teamleider, zorg dan dat jij dit ook doet, en blijf niet stug het woord ploegleider gebruiken.

Op deze manier trek je niet alleen de aandacht van de recruiter of potentiële werkgever, maar ook van slimme screeningssoftware die sommige organisaties gebruiken.

2. Hou je cv kort

Zorg ervoor dat de lengte van je cv maximaal 2 pagina’s lang is, maar het is nog beter om het bij 1 pagina te houden.

Je persoonlijk profiel mag maximaal 5 zinnen lang zijn. Het moet in het kort zeggen wie je bent, wat voor werk je zoekt en waar je goed in bent. Gebruik hiervoor ook de vacaturetekst zodat je profiel goed aansluit op de persoon die zij zoeken.

Beschrijf je huidige werkervaring duidelijk, maar zorg ervoor dat het alleen relevante informatie bevat. Dat jij als leidinggevende elke ochtend je mail checkt en even een rondje over de afdeling loopt, dat snapt de nieuwe organisatie ook wel.

Voor alle overige informatie geldt dat je je moet afvragen of iets relevant is voor je nieuwe werkgever. Je bijbaantje als kassamedewerkster tijdens je middelbare schoolperiode is waarschijnlijk niet meer belangrijk als je al 20 jaar als kinderarts in het ziekenhuis werkt. Dan is het overigens ook niet meer van belang om te noemen op welke middelbare school je hebt gezeten en welk vakkenpakket of profiel je hebt gehad.

3. Zet gevraagde vaardigheden en ervaringen bovenaan

Je hebt al onderzoek gedaan door middel van de vacaturetekst en website door te lezen. Je weet wat de gevraagde vaardigheden en ervaringen zijn. Zorg ervoor dat je deze bovenaan zet.

Als een organisatie leidinggevende ervaring vraagt, zorg er dan voor dat je bij het beschrijven van je vorige baan dit punt bovenaan zet.

Is het voor de organisatie een vereiste dat je kan werken met een bepaald softwaresysteem? Zet het gevraagde systeem dan bovenaan bij je vaardigheden.

Een recruiter of potentiële nieuwe werkgever scant een cv heel snel, dus ze moeten in één oogopslag kunnen zien of jouw cv de moeite waard is om verder te lezen. Als de gevraagde kwaliteiten bovenaan staan, zal hun interesse worden gewekt om door te lezen.

5. Geef aandacht aan de extra onderdelen op je cv

Werkervaring, opleidingen en vaardigheden staan mooi op je cv en geven een goed beeld van wat je hebt gedaan en kan. Het geeft echter nog niet een heel goed beeld van jou als persoon. Dit kan je voor een deel laten zien in je profielschets, maar ook in de extra onderdelen op je cv.

Met extra onderdelen bedoelen we:

Een nieuwe werkgever vindt het heel fijn om vooraf al een beeld te vormen over de persoon achter de cv. Met deze extra onderdelen kan je in ieder geval een tipje van de sluier geven.

Voorbeelden:

  • Als je actief bent als vrijwilliger laat dat zien dat je graag een maatschappelijke rol vervult.
  • Als je je eigen website of blog runt, laat je zien dat je ondernemend bent.
  • Als je veeltalig bent, laat je zien dat je geïnteresseerd bent in andere culturen.
  • Als je 4 keer per week gaat hardlopen, laat je zien dat je sportief bent.

Bedenk welke onderwerpen relevant zijn voor je potentiële nieuwe werkgever en zet deze in je cv.

7. Gebruik getallen, cijfers en percentages

De nieuwe werkgever wil resultaten zien. Niet alleen als je al een werknemer van hem bent, maar al op voorhand. Voor jou ook handig, want je kunt successen laten zien door middel van cijfers, maar je kan bijvoorbeeld ook aangeven aan hoeveel medewerkers je leidinggeeft. Dit maakt het tastbaar.

Bijvoorbeeld:

De productiekosten met 30% verminderd in een periode van 6 maanden door doelgerichte procesoptimalisaties en strategische kostenbeheersing.

8. Gebruik actieve woorden

Het is verstandig om in je cv sterke en actieve woorden te gebruiken als:

  • Bereiken
  • Ontwerpen
  • Verbeteren
  • Ontwikkelen
  • Coördineren

Het zorgt voor kracht en zelfverzekerdheid in je cv. Daarnaast kan je er hierdoor voor zorgen dat je niet elke bulletpoint in je cv start met hetzelfde woord. Dat staat saai en is niet fijn met lezen.

9. Benoem je sociale media kanalen

Veel nieuwe werkgevers screenen hun kandidaten op sociale media kanalen. Je kan ze helpen door in je cv de links te zetten van jouw sociale media kanalen. Bedenk wel dat je dit alleen moet doen als je deze kanalen ook goed bijhoudt en er alleen professionele informatie op staat.

Vaak is dit wel het geval met je LinkedIn pagina, maar zorg er wel voor dat alle informatie is bijgewerkt. Voor andere sociale media kanalen geldt dat je hiervoor een inschatting moet maken of het relevant is. Als jij een eigen website hebt waarop je blogs schrijft en je solliciteert naar een schrijfopdracht is het uiteraard een goed idee om je eigen website te vermelden. Als je alleen maar foto’s op Instagram post met wilde feestjes die hele nachten doorgaan, is het niet zo handig om dit te vermelden en even tijdelijk je profiel van openbaar af te halen.

10. Maak een mooie lay-out

Het is belangrijk dat je cv er netjes, duidelijk en mooi uit ziet. Hele drukke cv’s met veel tekst en allerlei kleuren en icoontjes worden snel weggelegd. Volg dus de volgende tips om te zorgen voor een goede lay-out:

  • Gebruik een cv-template. Deze templates zijn speciaal ontworpen om cv’s duidelijk en mooi weer te geven. Ze zijn ook goed te lezen door de zogenaamde slimme screeningssoftware.
  • Ga voor consistentie. Gebruik overal dezelfde kleur, kopteksten en lettertype in je cv.
  • Zorg dat je een professioneel en goed leesbaar lettertype gebruikt. Een voorbeeld hiervan is Calibri of Arial.
  • Gebruik kopteksten in je cv zodat alle informatie snel en makkelijk te vinden is.
  • Zorg voor witregels tussen de alinea’s.
  • Maak gebruik van bulletpoints voor opsommingen.
  • Indien je toch gebruik wil maken van Word om je cv te maken, is het aan te raden om je document op te slaan als PDF. Op deze manier zal je tekst goed blijven staan.

11. Controleer op fouten

Dubbelcheck je cv op fouten. Je zal zien dat als je je mooie, nieuwe cv een dagje hebt laten liggen en hem vervolgens weer leest, je er alsnog kleine foutjes zal uithalen. Het is dus heel belangrijk dat je dubbelcheckt! Je wilt geen cv opsturen met fouten. Check dus op grammatica, taal en hoe de lay-out eruitziet.

Vraag ook iemand uit je vriendenkring of familie om je cv te lezen en feedback te geven. Dit moet dan wel iemand zijn die niet bang is om eerlijk te zijn. Je hebt immers alleen iets aan eerlijke feedback, toch?

Tot slot

Met bovenstaande tips ben jij in staat om je cv te pimpen en ervoor te zorgen dat je opvalt tussen alle andere kandidaten.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.