Je cv proeflezen is een effectieve manier om de puntjes een laatste keer op de i te zetten. Eén spelfout kan je (theoretisch gezien) al de das om doen. Daarmee is het dus essentieel om een volledig foutloos cv op te sturen naar de potentiële werkgever. Maar wat moet je allemaal controleren voordat je hem opstuurt? In deze lees je een handig stappenplan met dingen die je kunt controleren.
Wat is proeflezen?
Heb je een nieuw cv gemaakt of je cv bijgewerkt? Dan is het tijd om je cv nog een laatste keer proef te lezen. Proeflezen is het zeer zorgvuldig doorlezen en controleren van een document op, onder andere spelling, interpunctie, consistentie en leesbaarheid. Dit wordt gedaan om eventuele fouten te op te sporen en te corrigeren. Natuurlijk wil je een professioneel document opsturen naar je potentiële werkgever. Fouten (in welke vorm dan ook) horen hier niet in thuis.
Een grondig stappenplan voor het perfecte cv
In de onderstaande alinea’s lees je alle stappen die je tijdens het proeflezen kunt volgen om je cv te perfectioneren.
1. Spelling en grammatica
Een cv vol spelfouten en grammaticale missers kunnen je kansen op de baan verkleinen. Een paar tips om je fouten te verbeteren:
- Gooi je cv door een spellingscontrole software. Dit kan natuurlijk al in Microsoft Word, maar gooi je cv ook eens in ChatGPT en vraag of er nog spelfouten of kromme zinnen instaan.
- Lees je cv eens hardop voor. 9 van de 10 keer zul je zien dat er toch nog een fout in staat. Bijvoorbeeld 2 keer ‘en’ achter elkaar.
- Schakel iemand in die goed in Nederlands is die je cv eens goed doorneemt.
2. Consistentie
Zorg voor een consistente opmaak en stijl door je gehele cv. Let erop dat teksten goed zijn uitgelijnd en de regelafstand overal gelijkmatig verdeeld is. Ook iets dat vaak nog verkeerd wordt gedaan; zorg dat je in het gehele document hetzelfde lettertype gebruikt. Als je dit lastig vindt is het een idee om gebruik te maken van een template, dan is de uniforme opmaak en stijl verzekerd en hoef je enkel je gegevens in te vullen.
3. Relevantie benadrukken
Pas je cv aan op de specifieke vacature waarop je solliciteert. Leg de nadruk op de relevante ervaring, vaardigheden en prestaties die het beste aansluiten bij de vereisten van de betreffende baan.
Wanneer je solliciteert als Senior Accountmanager, is het bijvoorbeeld niet relevant om te vermelden dat je als bijbaan in een supermarkt als vakkenvuller hebt gewerkt. Check ook of je relevant jargon uit de branche gebruikt. Plaats je werkervaring in omgekeerde chronologische volgorde, beginnend met je meest recente baan bovenaan.
4. Leesbaarheid optimaliseren
Maak je cv overzichtelijk door het in te delen in duidelijke sectiekoppen. Zorg voor korte en bondige teksten waarin je enkel de relevante en noodzakelijke informatie benoemd. Prop je cv niet vol, dat komt de overzichtelijkheid niet ten goede, maar zorg er altijd voor dat er voldoende witruimte aanwezig is. Wij raden altijd aan om bij je omschrijvingen te werken met bulletpoints. Dit leest makkelijk en is zeer overzichtelijk.
Kies daarnaast voor een lettertype dat voor iedereen goed leesbaar is, bijvoorbeeld Calibri of Arial. Beperk je cv tot maximaal twee pagina’s.
5. Volledigheid borgen
Controleer bij het proeflezen of alle belangrijke onderdelen aanwezig en ook up-to-date is. Hierbij kun je denken aan:
- Personalia
- Een korte inleiding over jezelf
- Werkervaring (inclusief begin- en einddatum)
- Opleidingen inclusief jaartallen en opleidingsplaats
- Vaardigheden
- Relevante certificeringen.
Het zou zonde zijn als een potentiële werkgever je telefonisch probeert te bereiken, maar je telefoonnummer onlangs veranderd is.
6. Professionele samenvatting
Vang de aandacht van werkgevers door een kort stukje over jezelf te schrijven in ongeveer 4 tot 6 zinnen. Probeer een pakkende samenvatting te geven die je kernkwaliteiten en je doelen uitlicht.
7. Meetbare resultaten
Onderbouw je prestaties met resultaten of cijfers. Bijvoorbeeld “Verhoogde de totaal omzet met 30% in het afgelopen jaar”. Dit toont heel concreet jouw toegevoegde waarde en wat een potentiële werkgever van jou kan verwachten.
Dit is minder van toepassing als je recent bent afgestudeerd of een starter bent op de arbeidsmarkt.
8. Vrijwilligerswerk en nevenactiviteiten
Benadruk je veelzijdigheid door vrijwilligerswerk te benoemen. Het kan ook van toegevoegde waarde zijn om hobby’s te laten zien die wat meer van je persoonlijkheid laten zien. Mocht je nog helemaal geen werkervaring hebben, dan is het toevoegen van vrijwilligerswerk zeker een pluspunt, aangezien je hiermee ook relevante ervaring op kan doen.
9. Externe feedback
Vraag vrienden, familie of professionals om je cv kritisch door te lezen en te voorzien van feedback. Een extra paar ogen kan vaak fouten opsporen waar je zelf gemakkelijk overheen leest.
10. Laatste controle
Heb je alle verbeterpunten na het proeflezen van je cv verwerkt? Dan is het tijd om je cv voor een allerlaatste controle door te nemen, de puntjes op de i te zetten en fouten te corrigeren om ervoor te zorgen dat je cv perfect is voordat je het verzendt naar een potentiële werkgever. Controleer bijvoorbeeld ook of eventuele links die je hebt toegevoegd aan je cv goed werken.
Conclusie
Een foutloos cv is belangrijk om jezelf de meeste kans op een sollicitatiegesprek te verzekeren. Nadat je een eerste opzet van je cv hebt gemaakt, is het vaak verstandig om deze even een dag te laten zitten en er een nachtje over te slapen. Vervolgens kun je de dag erop weer een frisse blik werpen op je cv.
Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.