Home » Cv voorbeelden » CV-voorbeeld Programmeur

Cv-voorbeeld Programmeur

Als programmeur moet je in staat zijn om complexe problemen te analyseren, begrijpen en vervolgens moet je met gebruiksvriendelijke oplossingen kunnen komen. Om een goede baan te vinden heb je een cv nodig die je ervaringen en vaardigheden overzichtelijk presenteren. In dit artikel kijken we naar een goed cv-voorbeeld van een programmeur. We delen tips om je eigen cv te verbeteren, zodat je indruk kan maken bij werkgevers.

creatief-cv-voorbeeld

Hoe schrijf je een cv als programmeur?

Laten we beginnen met het begrijpen van de kernverantwoordelijkheden van een programmeur. Als programmeur ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen, testen en implementeren van softwaretoepassingen en -systemen. Je analyseert de behoeften van de gebruikers en vertaalt deze in functionele code. Dit omvat het oplossen van technische problemen, het schrijven van efficiënte en onderhoudsvriendelijke code, het testen van softwarecomponenten en het documenteren van je werk.

Enkele van de belangrijkste zaken die in je cv als programmeur naar voren moeten komen, zijn:

 • Programmeertalen: Afhankelijk van je specialisatie kunnen dit talen zijn zoals Java, Python, JavaScript, C++, PHP, Ruby, en anderen.
 • Frameworkkennis: Vermeld specifieke frameworks waarmee je hebt gewerkt, zoals Angular, React, Laravel, of Ruby on Rails.
 • Databases: Ervaring met databases zoals SQL, MongoDB, of Oracle.
 • Versiebeheer: Aangezien samenwerking essentieel is in softwareontwikkeling, is kennis van versiebeheertools zoals Git onmisbaar.
 • Test- en debugvaardigheden: Vermeld je vermogen om softwarefouten op te sporen en op te lossen. Laat zien dat je weet hoe je unit tests moet schrijven om de betrouwbaarheid van applicaties te garanderen.
 • Soft skills: Denk aan communicatievaardigheden, probleemoplossend vermogen en goed kunnen samenwerken. Deze zijn even belangrijk als technische vaardigheden.

Zorg dat je de vacature goed doorleest voordat je begint met het schrijven van je programmeurs cv. Zeker als programmeur kan de functie zeer verschillend zijn per bedrijf. Er zijn zelden twee bedrijven die exact dezelfde ‘tech-stack’ hebben. Elke functie heeft dus specifieke vereisten, verantwoordelijkheden en technologieën waar je mee moet kunnen werken. Pas je cv aan om te laten zien dat je de juiste kandidaat bent voor die specifieke functie.

Pro Tip: Stel dat de vacature vraagt om ervaring met React.js en Node.js voor een full-stack ontwikkelaar, zorg er dan voor dat deze specifieke vaardigheden en technologieën opvallen in je cv. Als een andere werkgever juist vraagt om ervaring met Docker, Python en Django, focus je dan op het benadrukken van die vaardigheden. Dit laat zien dat je aandacht hebt besteed aan het begrijpen van de vacature en dat je de benodigde competenties bezit.

Persoonlijke gegevens

Je persoonlijke gegevens is het eerste wat een werkgever ziet, dus zorg ervoor dat ze correct en professioneel zijn. Een LinkedIn-profiel kan ook een voordeel zijn. Je zou zelfs kunnen overwegen om een link naar je Github of Stackoverflow profiel op te nemen. Vooral als je bijdraagt aan Open Source projecten, kan het toevoegen van je Github account een groot voordeel zijn, omdat het je passie met programmeren laat zien.

Een link naar je Stackoverflow account is het vermelden waard als je veel hebt bijgedragen aan het beantwoorden van antwoorden en daardoor een hoge reputatie hebt opgebouwd. Dit laat zien dat je in staat bent om complexe problemen te begrijpen, op te lossen en dit vervolgens ook nog in begrijpbare taal aan andere kan overbrengen. Uiteraard zijn dat zeer belangrijke competenties als programmeur.

Tot slot kun je eventueel ook een link naar je portfolio of website vermelden (als je deze hebt).

Naam: Lucas van Dijk

Functie: Programmeur

Adres: Kastanjelaan 32, 6828 GN, Arnhem

Telefoon: 06 – 55 44 33 22

E-mailadres: lucas_vandijk@gmail.com

Geboortedatum: 28 februari 1991

LinkedIn: /in/lucasvandijk

Github: github.com/luvadijk

Stackoverflow: /users/luvadijk

Website: www.luvadijk.com

Persoonlijk profiel

In je persoonlijk profiel moet je in 4 tot 6 regels schrijven wie je bent en wat je te bieden hebt. Het is belangrijk om een goede eerste indruk te maken. Voor een programmeur is het bijvoorbeeld belangrijk dat je naast probleemoplossende vaardigheden ook iets schrijft over je vermogen om samen te werken met andere programmeurs. Probeer je te onderscheiden door unieke kwaliteiten of ervaringen te benoemen.

Daarnaast kun je ook gelijk iets zeggen over de programmeertalen of technologieën waar je bekwaam mee bent. Zorg dat deze aansluiten op de behoeften van de werkgever. Het doel is om de lezer te interesseren naar de rest van je cv.

Als programmeur met meer dan 5 jaar ervaring ben ik gepassioneerd in het maken van webapplicaties met MERN (Mongo, Express, React en Nodejs) en Python + Django. Ik ben bekwaam in het gehele ontwikkeltraject, van ontwerp tot oplevering en onderhoud, waarbij ik zowel zelfstandig als binnen een team kan werken. Ik ben bedreven in het analyseren van klantbehoeften, het schrijven van efficiënte code en het debuggen van code om zo web-toepassingen te ontwikkelen die voldoen aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidseisen. Nieuwe technologieën en trends volg ik op de voet en kan ik me snel eigen maken.

Werkervaring

Vaak nemen recruiters maar zeer kort de tijd om je cv door te nemen. Ze krijgen soms wel tientallen sollicitaties binnen per vacature. Je moet dus snel de aandacht weten te trekken om indruk te maken. Je werkervaring speelt daar een zeer belangrijke rol in. Zorg daarom dat je werkervaring aan de volgende vereisten voldoet:

 • Schrijf in chronologische volgorde, waarbij je bovenaan begint met de meest recente functie. Voeg daaronder je eerdere functies toe.
 • Vermeld de programmeertalen en technologieën waar je bekwaam in bent. Zo is het gelijk duidelijk waar je ervaring mee hebt.
 • Voeg telkens 3 tot 6 opsommingstekens toe, waarbij je ingaat op je meest belangrijke taken én je grootste prestaties. Werkgevers willen het liefste zien hoe goed jij was in je werk.
 • Zorg dat je ervaringen en competenties die je benoemt goed aansluiten op specifieke functie-vereisten uit de vacature.
 • Als je net afgestudeerd bent en nog geen werkervaring hebt, focus dan op je stage-ervaring en ga wat dieper in op je opleiding. Ook kun je je eigen projecten delen, problemen beschrijven waar je aan hebt gewerkt en hoe je deze hebt opgelost.

Programmeur, TechGenius
januari 2020 – Heden

 • Ontwikkeling van frontend- en backendfunctionaliteit voor klantgerichte webapplicaties met behulp van React.js, Node.js, Express.js, Mongodb, Python en Django.
 • Een team van 4 ontwikkelaars geleid bij het ontwerpen en implementeren van een complexe e-commerceoplossing.
 • Beveiligingsmaatregelen geïmplementeerd en prestaties geoptimaliseerd om de laadtijden van websites en webapplicaties met 20% te verkorten.
 • Samengewerkt met de productmanager om technische specificaties te vertalen naar functionele code om projectdoelen te bereiken.

Programmeur, FourDigits
september 2014 – december 2019

 • Samengewerkt met UX/UI-ontwerpers om gebruiksvriendelijke webapplicaties te creëren.
 • Bijgedragen aan de ontwikkeling van maatwerksoftware voor klanten in de financiële sector met behulp van Python en Django.
 • Aan de optimalisatie van SQL-databasequery’s gewerkt om de systeemprestaties te verbeteren en de verwerkingstijd met 25% te verkorten.
 • Geassisteerd bij het oplossen van technische problemen en het leveren van technische ondersteuning aan klanten.
 • Actief deelgenomen aan code-reviews en continue leer- en ontwikkelingskansen gezocht.

Opleidingen

Om een baan als programmeur te vinden heb je per definitie niet per se een formele opleiding nodig. Tegenwoordig zijn er enorm veel programmeurs die zich het vak volledig zelf hebben aangeleerd. Toch kan het hebben van een opleiding zoals ‘hbo ICT’, ‘Informatiewetenschappen’ of ‘Computer science’ een groot voordeel zijn op je cv. Vermeld daarom de specifieke opleiding die je gevolgd hebt.

Als je geen formele opleiding hebt gevolgd, laat dan zien hoe je jezelf het vak hebt aangeleerd. Welke certificaten heb je behaald of welke projecten heb je voltooid?

Als je nog niet veel werkervaring hebt als programmeur, dan raden we aan om wat dieper in te gaan op de inhoud van je opleiding. Beschrijf bijvoorbeeld welke projecten je hebt uitgevoerd, tegen welke obstakels je bent gelopen en hoe je deze hebt opgelost.

Master Computer Science, Radboud Universiteit
september 2010 – juli 2014

Cursussen en certificaten

Als programmeur zijn er ontzettend veel cursussen en certificaten die je kunt behalen om nieuwe programmeertalen en frameworks te leren of je huidige competenties aan te scherpen. Zeker als het relevant is voor de functie, kun je deze toevoegen.

Hier zijn een aantal relevante cursussen die je kunt overwegen:

 • JavaScript Fundamentals
 • React – The Complete Guide
 • Software Testing and Automation
 • Data Structures and Algorithms
 • Full Stack Web Development

Vaardigheden

Als programmeur moet je kennis en ervaring hebben met veel verschillende talen, technologieën en frameworks. De vaardighedensectie is het gedeelte waar je een opsomming kan geven van alle relevante technieken waar je bekend mee bent.

Aangezien het nogal een lange lijst kan worden, raden we aan om echt specifiek alleen de talen en vaardigheden te benoemen die in de vacature worden genoemd of waarvan je weet dat de werkgever hier waarde aan hecht.

Daarnaast raden we aan om dit op te splitsen tussen technische IT-competenties en je eigenschappen. Op die manier laat je zien dat je niet alleen je werk goed kan uitvoeren, maar dat je ook een prettig persoon bent om mee samen te werken.

Hieronder enkele voorbeelden die relevant zijn voor een programmeur:

Technische vaardigheden (hard skills)

 • Programmeertalen (bijv. Java, Python, C++)
 • Frameworks en bibliotheken (bijv. React, Angular, Django)
 • Databasebeheer (SQL, NoSQL)
 • Besturingssystemen (Linux, Windows)
 • Webontwikkeling (HTML, CSS, JavaScript)
 • Versiebeheer (Git)
 • Softwaretesten en -debugging
 • Kennis van softwareontwikkelingsmethodologieën (Agile, Scrum)
 • Mobiele applicatieontwikkeling (iOS, Android)
 • Cloud computing (AWS, Azure, GCP)
 • Testautomatisering (bijv. Selenium)
 • Containers en orchestration (bijv. Docker, Kubernetes)
 • API-ontwerp en –ontwikkeling

Eigenschappen (soft skills)

 • Probleemoplossend vermogen
 • Kritisch denken
 • Aandacht voor detail
 • Samenwerken
 • Tijdsmanagement
 • Leergierigheid
 • Aanpassingsvermogen
 • Stressbestendigheid
 • Onder druk werken

Maak je cv compleet met extra onderdelen:

Je cv kan nog sterker worden met aanvullende secties die je onderscheiden van andere kandidaten. Hier zijn enkele suggesties:

 • Open-source bijdragen: Als je hebt bijgedragen aan open-sourceprojecten, vermeld deze dan om je betrokkenheid en technische expertise te tonen.
 • Talen: Als je meerdere talen spreekt, vooral als ze relevant zijn voor de functie of het bedrijf, vermeld deze dan.
 • Persoonlijke projecten: Als je buiten je werk aan interessante projecten hebt gewerkt, zoals een mobiele app of een website, deel ze dan.

Het toevoegen van deze extra onderdelen kan je cv uniek maken en werkgevers laten zien dat je meer te bieden hebt dan alleen technische vaardigheden.

De lengte van je programmeurs cv

Normaal gesproken hoort een cv niet langer dan twee pagina’s te zijn. Met je cv als programmeur kan het voorkomen dat je cv ook 3 pagina’s wordt. Tegenwoordig moet je ontzettend veel verschillende technologieën onder de knie hebben als programmeur. Daarnaast komen er elk jaar weer nieuwe talen, technologieën en frameworks bij. Het is vaak niet te doen om dit allemaal op twee pagina’s kwijt te kunnen.

Hoe val je op met jouw programmeur cv?

Het valt niet te ontkennen dat de concurrentie in de IT-sector hoog is. Daarom is het essentieel om je cv aan te passen aan elke specifieke vacature waarop je solliciteert. Zorg ervoor dat je in je cv benadrukt wat de werkgever zoekt, of het nu gaat om specifieke technologieën, ervaring in bepaalde projecten of andere vereisten. Laat zien dat je aandacht hebt besteed aan de vacature en dat je de juiste kwalificaties bezit.

Vormgeving van je cv

Ten slotte is het niet alleen de inhoud van je cv die telt, maar ook de presentatie. Een goed vormgegeven cv kan je kansen vergroten. Overweeg het gebruik van een professioneel sjabloon om je cv een gestructureerde en aantrekkelijke uitstraling te geven. Je kunt diverse cv-templates vinden op onze website. Het hebben van een netjes opgemaakt cv met een overzichtelijke structuur zal werkgevers helpen om snel de informatie te vinden die ze nodig hebben.

Conclusie

Als programmeur is een sterk cv een essentieel hulpmiddel om je carrière te stimuleren. Door de juiste inhoud en presentatie te combineren, kun je jezelf onderscheiden in deze competitieve branche. Pas je cv telkens aan bij iedere sollicitatie en blijf jezelf ontwikkelen om je kansen op succes te vergroten. 

Meer lezen over het schrijven van een goed cv? Lees onze complete gids: “Hoe maak je een cv”.