Ga je werk zoeken, studeren of een stage zoeken in het buitenland? Wellicht heb je dan al weleens gehoord van een ‘Europass CV’. Maar wat is dat precies? En is het nog wel van deze tijd?
In dit artikel delen we:
- De voor- en nadelen van het Europass CV.
- We laten zien hoe je een Europass CV maakt
- En tot slot tonen we een Europass CV voorbeeld.
Wat is een Europass CV?
Een Europass CV is een gestandaardiseerd document waarmee je in 29 landen van de Europese Unie kunt solliciteren op een baan, stage of opleiding. Naast de Europass CV zijn er nog 4 andere documenten die werken en solliciteren in het buitenland gemakkelijk maken. Hierover straks meer…
Hoe werkt Europass?
Zoals hierboven kort vermeld bestaat de Europass uit 5 verschillende documenten. Het CV is hier slechts één van. Dit zijn:
- Europass CV
- Europass taalpaspoort
- Europass mobiliteit
- Europass certificaatsupplement
- Europass diplomasupplement
Deze documenten kun je gebruiken als je internationaal (binnen Europa) gaat solliciteren. Het basisdocument en tevens het meest bekende document is het Europass CV. Hieronder volgt een korte toelichting per document:
1. Europass CV
Het Europass curriculum vitae is een gestandaardiseerd CV. Dit type CV wordt door alle EU-landen erkent. Dit betekent dus dat het document geschikt is om er binnen Europa mee te solliciteren. Bekijk de website van Europa om te beginnen met het opstellen ervan.
Onderaan dit artikel vind je een voorbeeld van een Europass CV.
2. Europass taalpaspoort
Het taalpaspoort bood gebruikers de mogelijkheid om hun praktische kennis op het gebied van taal te beschrijven. Sinds kort is het taalpaspoort onderdeel van jouw persoonlijke Europass profiel. In je profiel kun je nog steeds jouw taalvaardigheid beoordelen op basis van een internationaal erkende standaard voor het aanduiden van taalniveaus (CEFR). Hierbij wordt het taalniveau aangegeven met een combinatie van een letter en cijfer. Zo ziet deze standaard classificatie eruit:
- C2 = Moedertaal
- C1 = Vloeiend
- B2 = Uitstekend
- B1 = Goed
- A2 = Redelijk
- A1 = Slecht
Dit kan van pas komen wanneer je gaat solliciteren op functies waarbij een goede talenkennis van belang is. Maak jouw Europass profiel.
3. Europass mobiliteit
Het kan jouw baankansen positief beïnvloeden als je jouw buitenlandse ervaringen (reizen, studie of werk) kunt weergeven en vastleggen. Europass mobiliteit is een verslag met een overzicht van jouw verblijven en ervaringen in het buitenland. In dit document kun je informatie opnemen die werkzaamheden, talenkennis of werkgerelateerde, buitenlandse vaardigheden omschrijven. Uiteraard kunnen deze vaardigheden weer van pas komen bij eventuele stages of opleidingen in het buitenland.
4. Europass certificaatsupplement
In het Europass certificaatsupplement wordt een beschrijving opgenomen van de gevolgde beroepsopleiding in het Engels, Nederlands of Duits. Let wel op dat het certificaat slechts een toevoeging is aan jouw officiële certificaat op diploma. Het is geen vervanging ervan. Bij het National Reference Point kun je navraag doen naar instanties die het certificaat toekennen.
5. Europass diplomasupplement
Het diplomasupplement geeft een beschrijving van het niveau, de inhoud, de aard en het verloop van een afgeronde hbo- of universitaire opleiding. In het diplomasupplement is een beschrijving opgenomen van de gevolgde studie met de bijbehorende studieresultaten. Opnieuw gaat het hier om een aanvulling (en dus niet een vervanging) op je originele diploma. Dit helpt werkgevers en onderwijsinstellingen om gemakkelijk jouw onderwijsniveau en de waarde van het diploma in te schatten. Dit is vooral handig als je op zoek bent naar een stage, studieplek of werkplek in het buitenland. Let op: de instelling of universiteit waar je jouw diploma hebt behaald stelt het Europass diplomasupplement op.
Wat is het idee achter Europass?
Per land kunnen er wat verschillen zitten in wat er van een goed CV verwacht wordt. Zo is het in Nederland heel gebruikelijk om een foto op te nemen en creatief gebruik te maken van kleuren. In Duitsland daarentegen, zie je dat een stuk minder. Daar is het weer gebruikelijk om het CV te ondertekenen met een datum en je handtekening.
Europass is in 2005 opgericht door de Europese Commissie om verschillen in CV’s tussen de EU-landen te elimineren. Het doel was om één gestandaardiseerd CV-format aan te bieden die in elk land van de EU gebruikt kon worden om te solliciteren. Op deze manier konden werkgevers sollicitanten van verschillende landen en culturen eerlijk beoordelen.
Helaas is het Europass CV een sterk verouderd format en kan jouw kansen om aangenomen te worden zelfs negatief beïnvloeden. In de volgende paragraaf vertellen we daar iets meer over.
Hoe goed is een Europass CV?
Veel sollicitanten denken onterecht dat het gebruik van een Europass CV ze een voordeel geeft ten opzichte van andere sollicitanten. Helaas is niets minder waar. Het Europass CV heeft een aantal voordelen, maar ook grote nadelen. Dit maakt het onaantrekkelijk om er gebruik van te maken. Laten we de voor- en nadelen op een rijtje zetten:
Voordelen van een Europass CV
- Is een Europass CV gratis? Ja. Het feit dat het een CV is die je gratis kan genereren en downloaden is een van de grootste voordelen.
- Het is een gestandaardiseerd CV-format, waarmee je in 29 landen kunt solliciteren.
- Naast een CV, kun je ook gratis een sollicitatiebrief aanmaken.
Een Europass CV is een groot voordeel voor sollicitanten die geen tijd en geld hebben of willen investeren in een goed CV. Echter, de harde waarheid is nou eenmaal dat een goed CV vaak het enige is wat in de weg staat tussen het verkrijgen van jouw droombaan. Investeren (in tijd, geld of beiden) in een goed CV is dan ook altijd de moeite waard, omdat het zichzelf vrijwel altijd terugbetaald.
Nadelen van een Europass CV
Helaas zijn er meer nadelen dan voordelen. Wellicht dat wij ook in een belangenverstrengeling verkeren. Als je ons niet gelooft zou ik zeggen; probeer het zelf uit en trek vervolgens je eigen conclusies.
- Het template: Het zijn drie gestandaardiseerd templates die elke mogelijkheid om jouw creativiteit te uiten ontneemt. Daarnaast is de vormgeving van het template enigszins gedateerd.
- Vermoeiende interface: Vermoeiend? Ik wist ook niet dat een interface vermoeiend kon zijn. Het programma heeft redelijk wat fouten en bugs die het maken van een CV moeilijk maken. Gebruiksvriendelijkheid is ver te zoeken. Knoppen die je niet gemakkelijk kunt vinden. Je moet een heel profiel aanmaken met allemaal overbodige categorieën. Kortom, een hele klus en zeker niet intuïtief vormgegeven.
- Europass CV-editor is traag: Hier stoorde ik me wellicht nog wel het meest aan. De editor is enorm traag. Als je op de knop ‘Rubriek toevoegen’ klikt, kan het soms wel 2 tot 4 seconden duren voordat het programma een reactie geeft. Frustrerend.
- Slechte opmaak: Je wordt geforceerd om informatie in te vullen volgens de standaarden van Europass. Deze komen niet altijd overeen met wat een werkgever of recruiter verwacht te zien. Daarnaast wordt de informatie op een onhandige manier weergegeven met slechte uitlijning en opmaak. De regels staan ook vrij dicht op elkaar gedrukt, wat de leesbaarheid van het document nou niet bepaald bevordert.
- Verspilde ruimte: Iedereen weet dat je maar beperkt de ruimte hebt op je CV. Je moet beknopt schrijven om al jouw kwaliteiten te laten zien. De Europass CV editor gaat hier niet zo handig mee om. Hij laat soms grote gaten tussen alinea’s vallen en gebruikt vaak een nieuwe regel voor basisgegevens wat ook op één regel had gekund. Wellicht dat je op het eerste oog denkt “Dit is zo slecht nog niet”, maar voor sommige zaken wordt soms wel 3 regels gebruikt. Onderaan dit artikel hebben we een template van lerensolliciteren.nl vergeleken met dat van Europass. Het resultaat was vrij schokkend… Onderstaand voorbeeld illustreert dat ze niet optimaal alle ruimte benutten:
Is een Europass CV verplicht voor buitenlandse sollicitanten?
Het is absoluut niet verplicht om een Europass CV te gebruiken als je binnen Europa wil solliciteren. Sterker nog, in de meeste gevallen raden we het zelfs af. Het staat je volledig vrij om zelf een mooi CV op te stellen en ontwerpen of gebruik te maken van een (premium) cv-template. Hiermee maak je de meeste kans om uitgenodigd te worden op sollicitatiegesprek. Echter, wil je bij een instelling van de Europese Unie solliciteren? Dan is het wél verplicht om met een Europass CV te solliciteren. Dit zal dan vaak ook vermeld staan in de vacature.
Hoe maak je een Europass CV?
Het aanmaken van een Europass CV is vrij eenvoudig. Dit zijn de stappen die je moet doorlopen:
- Ga naar de website https://europa.eu/europass/nl.
- Registreer een account of ga verder als gast.
- Maak een gratis Europass-profiel aan.
- Vul je persoonsinformatie in om je profiel compleet te maken.
- Maak jouw Europass CV of Sollicitatiebrief.
Om je een voorbeeld te geven hoe de omgeving eruit ziet, hebben we onderstaande afbeelding opgenomen waar je het profiel kan aanmaken:
Europass CV Voorbeeld
Alhoewel het Europass CV door de jaren heen wel iets is verbeterd, is het nog steeds verre van perfect.
Om een goede vergelijking te maken hebben we twee CV’s gemaakt. Een in onze eigen CV-editor én een in de editor van Europass. Beiden CV’s bevatten exact dezelfde informatie.
Het resultaat: Het CV uit onze editor is één pagina, strak opgebouwd en oogt professioneel. Het Europass CV is anderhalve pagina en naar onze mening vrij onoverzichtelijk. Oordeel zelf:
CV voorbeeld uit onze eigen CV-maker:
Hetzelfde CV met de Europass editor
Ons advies
Uiteindelijk is de keuze natuurlijk helemaal aan jezelf of je van een Europass CV (en paspoort) gebruik wil maken. In dit artikel hebben we de verschillende voor- en nadelen op een rijtje gezet en je zo goed mogelijk proberen te informeren, zodat je zelf een goede onderbouwde keuze kan maken. Ons advies is echter om zelf tijd en moeite in een leuk CV te steken en dus geen Europass CV te gebruiken. Het heeft naar onze mening teveel nadelen die helaas niet opwegen tegen de voordelen.
Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.