Een potentiële werkgever is op zoek naar werknemers die de vaardigheden hebben om een bepaalde functie uit te oefenen. Het is dus belangrijk dat jij, als sollicitant, laat zien dat je die vaardigheden bezit. We kunnen onderscheid maken tussen de zogenaamde ‘hard skills’ en ‘soft skills’. In deze blog gaan we het hebben over de ‘hard skills’.
Wat zijn hard skills?
‘Hard skills’ zijn vaardigheden die je kunt meten. Ze zijn gefocust op een specifieke taak of processen, zoals het gebruiken van een bepaald gereedschap of software. Je krijgt ze door jarenlange ervaring of je bent in deze vaardigheid opgeleid doordat je een opleiding, cursus of training hebt gevolgd.
Een functioneel beheerder moet bijvoorbeeld kunnen laten zien dat hij volgens BiSL kan werken en op de hoogte is van o.a. Prince II. Een muziekleraar zal moeten laten zien dat hij bepaalde instrumenten kan bespelen, maar ook vaardigheden heeft in methodes van lesgeven.
Zoals gezegd bestaat er een verschil met ‘soft skills’. Dit zijn vaardigheden die beschrijven hoe jij met jezelf, anderen en situaties omgaat.
Waar zet je hard skills op je cv?
Nu we weten wat ‘hard skills’ zijn en hoe je ze kunt herkennen, kunnen we kijken naar de plaats op je cv. Waar zetten we de ‘hard skills’ nu precies neer?
Je zal eerst onderzoek moeten doen. Pak de vacaturetekst erbij en loop die eens goed door. Maak een lijst van alle ‘hard skills’ die ze vragen. Welke ‘hard skills’ heb je? Benoem alleen de vaardigheden die je ook hebt. Liegen op je cv is nooit een goed idee.
Nu je een lijstje hebt met passende en relevante ‘hard skills’ (vaardigheden die de organisatie zoekt en jij hebt) loop je jouw eigen ‘hard skills’ nog eens na, om te beoordelen of jij nog meer vaardigheden bezit die relevant kunnen zijn voor de functie. Zijn die er? Zet ze dan op je lijstje!
Nu is het tijd om je ‘hard skills’ op je cv te zetten. Je gaat ze niet in één sectie laten terugkomen, maar wel in drie! Het is namelijk niet voldoende om hard skills enkel in het vaardighedengedeelte terug te laten komen. In de overige onderdelen van je cv zal je ook de bewijzen moeten leveren dat je deze vaardigheden daadwerkelijk bezit.
1. Vaardigheden
Op je cv heb je een aparte sectie vaardigheden. Hier kan je een onderscheid maken tussen je ‘hard skills’ en ‘soft skills’. In deze sectie zet je de meest relevante ‘hard skills’. Je koppelt er ook een niveau aan, waarbij 1 de basis is en 5 expertniveau.
2. Werkervaring
In deze sectie laat je enkele ‘hard skills’ terugkomen door het beschrijven van een situatie.
Programmeur, Software Solutions, Amsterdam
Januari 2019 – Heden
- Verantwoordelijk voor het ontwerpen en onderhouden van SQL-databases, waardoor de data retrieval snelheid met 40% verbeterde.
- Een team van 5 ontwikkelaars geleid in een Agile/Scrum-omgeving, waardoor we consequent projecten binnen de gestelde deadlines en budgetten konden opleveren.
In de eerste bulletpoint komt de harde vaardigheid “Databasebeheer” naar voren. In de daaropvolgende bulletpoint zien we “Projectleiding” terug als hard skill.
3. Persoonlijk profiel
Tot slot kun je een aantal (maximaal drie) ‘hard skills’ vermelden in je profielschets. Zeker als het gaat om een functie waar veel ‘hard skills’ zijn vereist, zoals een IT-specialist.
4. Certificaten
Indien je certificaten hebt die je ‘hard skills’ ondersteunen, dien je deze zeker te vermelden op je cv. Dit kan het beste in een aparte sectie ‘certificaten op je cv’. Zet hierbij ook het jaartal waarin je deze hebt behaald.
Voorbeelden van goede harde vaardigheden
Het is natuurlijk onmogelijk om alle ‘hard skills’ op papier te zetten, maar het is wel mogelijk om een onderscheid te maken in de verschillende ‘hard skills’.
1. Computervaardigheden
Onder computervaardigheden wordt verstaan dat je kunt omgaan met de hardware en software. Hierin is ook wel een onderscheid te maken tussen basisniveau (je kunt de computer aan- en uitzetten, printen, een email versturen en iets opzoeken op internet) tot en met gespecialiseerd niveau.
In principe zet je de basis computervaardigheden niet op je cv, omdat een werkgever ervan uit mag gaan dat je deze vaardigheden beheerst. Tenzij ze er specifiek naar vragen in de vacaturetekst, dan is het natuurlijk verstandig om ze wel te vermelden,
Specifieke computervaardigheden die je kunnen helpen om een sollicitatiegesprek te krijgen, dien je zeker op je cv te zetten.
Voorbeelden van computervaardigheden zijn: Java, Windows, MS Office, Social Media, SQL.
2. Technische vaardigheden
Technische vaardigheden houden specifieke kennis in op een bepaald gebied. Het zijn vaardigheden om te werken met gespecialiseerde software en machines.
Denk hierbij aan HTML, betaalprogramma’s, CRM etc.
3. Ontwerpvaardigheden
Als jij een grafisch vormgever of webdesigner bent zul jij vaardigheden op dit gebied hebben. Maar deze vaardigheden zijn niet alleen handig in deze functies. Voor sommige werkgevers is het namelijk heel aantrekkelijk als andere werknemers deze vaardigheden ook hebben. Denk aan een kleine organisatie waar geen ruimte is voor een grafisch vormgever, maar het wel handig is als één van de werknemers deze ´hard skills´ heeft en dat kan inzetten voor de organisatie.
Voorbeelden van ´hard skills´ zijn: Photoshop, Illustrator, InDesign etc.
4. Analytische vaardigheden
Met deze vaardigheden ben je goed in het verzamelen van data, deze te analyseren en het op een goede manier te presenteren. Uit het onderzoek kunnen dan weer verdere conclusies worden getrokken en plannen worden gemaakt om hiermee aan de slag te gaan.
Je kan hierbij denken aan SPSS, Qualtrics etc.
5. Talenkennis
Het beheersen van een vreemde taal is een ‘hard skill’. Als je solliciteert bij een internationale organisatie of als het specifiek in de vacaturetekst wordt gevraagd, zal je deze zeker moeten benoemen op je cv.
Het is overigens wel een beetje een vreemde eend in de bijt. Waar de overige ‘hard skills’ in één sectie kunnen worden benoemd, krijgt de talenkennis een eigen sectie op je cv. Zo staan deze overzichtelijk bij elkaar.
6. Projectmanagement vaardigheden
Vaardigheden hebben op het gebied van projectmanagement laten zien dat je dingen ook echt zal afronden binnen een bepaalde tijdsduur en bepaald budget. Je weet hoe je grote projecten kan opknippen in deelprojecten en hoe je werkt met deadlines. Hiervoor heb je een aantal ‘hard skills’ nodig, zoals strategische planning, SCRUM, financiële planning, tijdmanagement etc.
7. Schrijfvaardigheden
Schrijfvaardigheden zijn vaardigheden die vaak worden vergeten op een cv. We gaan er immers allemaal van uit dat als je op een bepaalde functie solliciteert, je ook in staat bent om gedegen stukken te schrijven. Dit is echter niet altijd het geval. Sommige mensen zijn echt een natuurtalent met computers, maar een stuk op een goede en juiste manier schrijven lastig vinden.
Indien de functie een zekere mate van schrijfvaardigheden eist (het schrijven van beleidsstukken, rapporten, adviezen etc) is het goed om je schrijfvaardigheden op je cv te vermelden. Denk hierbij aan copywriting, kennis van SEO, teksten op social media, voorstellen schrijven etc.
8. Overige vaardigheden
Naast bovenstaande categorieën van ‘hard skills’ zijn er nog meer vaardigheden die we onder ‘hard skills’ kunnen scharen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld vaardigheden op het gebied van marketing en management. Hieronder kunnen zowel soft als hard skills vallen. Door te beoordelen of de vaardigheden meetbaar zijn, weet je of dit ‘hard skills’ zijn.
Tot slot
We hopen dat we je op weg hebben geholpen in de wereld van ‘hard skills’. Veel succes met het vermelden van je ‘hard skills’ op je cv. Kijk bij onze cv-layouts, kies een template en solliciteer direct.
Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.