Een LaTeX cv maken wordt steeds populairder (met name onder wetenschappers). Het grootste voordeel is dat je er redelijk eenvoudig complexe wiskundige formules mee kunt weergeven. LaTeX (uitspraak: Lah-Tech) is een krachtige tekstverwerker met een redelijk steile leercurve. In Nederland wordt het nog maar weinig gebruikt, maar we zien wel een opmars. In dit artikel kijken we naar wat het precies inhoudt, de voordelen en nadelen en of het eventueel iets voor jou is. Ook delen we 5 gratis LaTeX cv-templates die je kan gebruiken.
Inhoudsopgave
Wat is een LaTeX cv?
Een LaTeX cv is een cv dat is opgemaakt met de gratis tekstverwerker software ‘LaTeX‘. Met name in de academische wereld wordt het steeds vaker ingezet, omdat je er complexe wiskundige formules, afbeeldingen, tabelleb en voetnoten mee kunt weergeven. Documenten worden opgesteld aan de hand van een soort programmeertaal. Op basis van een aantal ‘commands’ kun je zelf een document vormgeven. Dit maakt het extreem veelzijdig en flexibel, omdat de mogelijkheden eindeloos zijn. Tegelijkertijd maakt dat het ook redelijk complex. Je zal ontzettend veel van deze ‘commands’ moeten leren en onder de knie moeten krijgen om een gedegen document op te stellen die voldoet aan de verwachtingen van een goed cv.
Hoe kun je LaTeX gebruiken?
Er zijn momenteel 3 manieren waarop je zelf een LaTeX cv kunt maken:
- Gratis LaTeX software downloaden
- OverLeaf
- Papeeria
OverLeaf en Papeeria zijn webapplicaties. Dit heeft als voordeel dat je geen software op je laptop of computer hoeft te installeren. Ook hebben ze een gebruiksvriendelijke interface. Het nadeel is echter dat je er maandelijks voor zal moeten betalen om van de dienst gebruik te blijven maken.
Hoe maak je een cv met LaTex?
Om een LaTeX cv te kunnen maken, heb je kennis nodig van LaTeX coderingen. Het is namelijk een soort programmeertaal. Je moet het programma als het ware instructies geven. Op basis van de instructies die je het geeft, wordt een document opgesteld. Om bijvoorbeeld marges aan de zijkant van het document in te voeren, gebruik je de volgende code:
\setlength{\textwidth}{190mm}
\setlength{\textheight}{270mm}
\setlength{\oddsidemargin}{-15mm}
\setlength{\evensidemargin}{-15mm}
\setlength{\topmargin}{-30mm}
Zoals je ziet kan het al vrij snel complex worden om ‘simpele’ documenten op te stellen. Het programma staat er dan ook om bekend dat het een steile leercurve heeft. Je zal er echt even voor moeten gaan zitten om het programma volledig onder de knie te krijgen. Als je er echter eenmaal handig in wordt, kun je met redelijke eenvoud professionele documenten opstellen.
Veel sollicitanten kiezen er echter voor om gebruik te maken van LaTeX cv-templates. Onderaan dit artikel hebben we 5 gratis LaTeX cv-template opgenomen die je kan gebruiken. Weet wel dat zelfs bij het gebruik van dit soort templates, je alsnog een bepaalde basiskennis van de coderingen nodig hebt om ze goed aan te kunnen passen aan je eigen wensen en behoeften. Het geeft je simpelweg een houvast om je eigen cv te maken.
5 redenen om een LaTeX cv te maken
Dit zijn een aantal redenen om een LaTex cv op te stellen:
- Uniek ontwerp: Door jezelf het LaTeX programma en coderingen aan te leren, kun je unieke ontwerpen maken. Elk design zal mogelijk zijn zodra je het programma onder de knie hebt.
- Gebruik het voor je academische cv: Met het programma kun je eenvoudig bronnen citeren of publicaties opnemen in je cv. Ook is het eenvoudig om wiskundige formules, symbolen of vergelijkingen in je cv op te nemen.
- Beheer meerdere versies: Met een LaTeX cv kun je eenvoudig meerdere versies van je cv beheren.
- Gebruik het voor andere documenten: LaTeX software kun je natuurlijk voor meer documenten gebruiken dan enkel het opstellen van je cv. Het wordt voornamelijk gebruikt voor wetenschappelijke, technische documenten.
- Inhoud en vormgeving gescheiden: In LaTeX zijn de inhoud en de vormgeving van elkaar gescheiden. Dat betekent dat je je volledig kunt storten op de inhoud van je cv en vervolgens het document mooi kan opmaken.
Wanneer kies je voor een LaTeX cv?
Een LaTeX cv wordt het meest gebruikt in academische onderzoeksgebieden, zoals wiskunde, natuurkunde, informatica, engineering en andere wetenschappen. Als je niet binnen een dergelijke groep valt, raden we eigenlijk af om LaTeX te leren, omdat er simpelweg veel makkelijkere alternatieven zijn. Val je wel in deze groep en heb je een manier nodig om wiskundige formules, symbolen en notaties op een professionele manier weer te geven, dan biedt het hiervoor uitgebreide mogelijkheden.
In de meeste gevallen is het bijvoorbeeld ook prima om van een Word cv-template gebruik te maken, een professioneel cv-template of zelf een ontwerp met Microsoft Word, Photoshop of Illustrator te maken. Ook kun je tegenwoordig redelijk eenvoudig een Canva cv maken.
De nadelen van een LaTeX cv
Uiteraard heeft LaTeX velen voordelen. Het kent echter ook een aantal nadelen waarvan je op de hoogte moet zijn, waaronder:
- Steile leercurve: Je bent heel wat uren verder voordat je de basis van de software kent. Als je over slechte computervaardigheden bezit, dan raden we af om eraan te beginnen.
- Kost tijd: Het maken van een LaTeX cv kost veel meer tijd dan wanneer je gebruik maakt van een simpel template. Zelfs als je redelijk handig bent met Word, ben je doorgaans met LaTeX langer bezig.
- Downloaden of betalen: Een ander nadeel is dat je per se de LaTeX software moet downloaden. Voor de genoemde online applicaties moet je een klein maandelijks bedrag betalen.
- Je cv is niet leesbaar voor HR-systemen: Een voorbeeld is bijvoorbeeld ATS-software. Dit zijn screeningtools die het cv automatisch inlezen en hier een relevantiescore aan hangen. Niet alle cv’s kunnen door deze software volledig worden ingelezen. Het is bekend dat met name LaTeX cv’s hier slecht doorheen komen. Het resultaat kan mogelijk zijn dat je gelijk wordt afgewezen, zonder dat je cv überhaupt gelezen is door een recruiter.
- Geen spellingscontrole: LaTeX kent geen spellingscontrole zoals je die bij Google docs of Microsoft Word wel hebt. Daarom raden we altijd aan om je cv te schrijven in Word en vervolgens te plakken in LaTeX om er zeker van je te zijn dat je tekst geen spelfouten bevat.
5 gratis LaTeX cv-templates om te gebruiken
1. Professioneel
Het onderstaande LaTeX cv-template komt met bijpassende sollicitatiebrief. Zoals je ziet heeft het template een duidelijke kopregel. Ook beschikt het over de belangrijkste onderdelen waaruit een cv moet bestaan, zoals je werkervaring, opleidingen en vaardigheden. Het heeft een overzichtelijke indeling een een enigszins creatieve vormgeving, dankzij het feit dat de eerste letters van elk onderdeel een andere kleur hebben.
Je kunt het template hier downloaden.
2. Modern
Hieronder hebben we een template opgenomen waarmee je een modern cv kunt opstellen. Het feit dat het cv over 2 kolommen wordt verdeeld betekent dat je meer informatie kwijt kan op één pagina. Dit helpt vooral als je al wat werkervaring hebt die je het liefst zo kort en bondig mogelijk wil formuleren en opstellen, zonder dat je cv gelijk meer dan 3 pagina’s wordt. Daarnaast worden de vaardigheden en sterktes op een creatieve manier vormgegeven. Eventueel kun je een bestaand onderdeel kopiëren, om een apart onderdeel toe te voegen. Denk bijvoorbeeld een extracurriculaire activiteiten of vrijwilligerswerk.
Je kunt het template hier downloaden.
3. Creatief
Voor de meeste wetenschappelijke functies zal het onderstaand cv-template het niet goed doen. Toch willen we laten zien wat er allemaal mogelijk is met LaTeX. Ook als je een creatief cv wil maken, dan zou dat eventueel mogelijk zijn binnen LaTeX. Onderstaand cv heeft telkens voldoende witruimte tussen de verschillende secties, waardoor het cv en de inhoud erg overzichtelijk is. Belangrijke informatie kan daardoor snel gevonden worden. Ook maakt het goed gebruik van bepaalde kleuren op het cv, wat een leuk effect geeft en het cv aantrekkelijk voor het oog maakt.
Je kunt het template hier downloaden.
4. Klassiek
Zeker voor de onderzoeksgebieden waar LaTeX cv’s veel worden gemaakt en gebruikt, is het onderstaande sjabloon een populaire. Dit omdat voor academici de opmaak van het cv er vaak minder toe doet. De inhoud staat namelijk voorop. Onderstaand is een klassiek cv-template die op deze behoeften perfect inspeelt. Het lijkt een simpel cv, maar het focust op de belangrijkste onderdelen en om deze zo overzichtelijk mogelijk vorm te geven. Daarnaast geven de schreefletters het een klassiek en kwalitatief hoogwaardig gevoel.
Je kunt het template hier downloaden.
5. Simpel
Tot slot hebben we nog een relatief simpel LaTeX cv template gevonden. Het grote voordeel van dit specifieke template ten opzichte van de rest, is het feit dat je er een pasfoto op kwijt kan. Een foto op je cv is zeer ongebruikelijk (of zelfs verboden) in bepaalde landen, zoals onder andere Amerika. Daarom zie je ze niet vaak staan op LaTeX cv’s. Dit cv heeft daar wel ruimte voor, wat een voordeel kan zijn afhankelijk van in welk land je wil solliciteren. Daarnaast wordt de informatie goed gestructureerd vormgegeven.
Je kunt het template hier downloaden.
Conclusie en ons advies
Voor de meeste sollicitanten zal het niet nodig zijn om een LaTeX cv op te stellen. Solliciteer je echter binnen een wetenschappelijk onderzoeksgebied waarbij het tonen van wiskundige formules, symbolen of notities belangrijk is, dan kan het de moeite waard zijn om je eens in de software te verdiepen. Begin eens met het kijken van een YouTube video om te kijken of het iets is wat je graag zou willen leren. Zodra je de basiskennis eenmaal hebt geleerd kun je van grote voordelen genieten, maar hiervoor zal je wel een kleine zelfstudie van één of twee dagen moeten doen.
Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.