nevenactiviteiten

Nevenactiviteiten op je CV kunnen ervoor zorgen dat de kans om aangenomen te worden met maar liefst 16,7% toeneemt, zo blijkt uit onderzoek.

De nevenactiviteiten moeten echter wel goed vermeld worden en van toegevoegde waarde zijn voor de functie waar je op solliciteert.

Wat zijn voorbeelden van goede nevenactiviteiten en hoe moet je deze in je CV verwerken?

Dat laten we je allemaal in deze blog zien.

Wat zijn nevenactiviteiten?

Nevenactiviteiten zijn betaalde of onbetaalde activiteiten die vrijwel geheel naast een baan of studie plaatsvinden. Hierbij kun je dus denken aan vrijwilligerswerk, maar ook een eigen bedrijf runnen, bloggen, of een bestuursfunctie tijdens de studie zijn nevenactiviteiten.

Het verschil tussen nevenactiviteiten en extracurriculaire activiteiten

Extracurriculaire activiteiten zijn activiteiten die je specifiek naast je studie doet. Hierbij kun je denken aan een bestuursjaar of lid zijn van het debatteam. Nevenactiviteiten zijn niet per se verbonden aan een studie. Lid zijn van een politieke partij of collecteren voor een goed doel zijn wel nevenactiviteiten maar geen extra curriculaire activiteiten.

Daarnaast moet je nevenactiviteiten ook niet verwarren met hobby’s en interesses op je CV. Beiden zijn activiteiten die je naast je werk of studie doet, echter is een hobby echt vrijetijdsbesteding die je voor je plezier en ontspanning doet (bijvoorbeeld hardlopen). Bij nevenactiviteiten komt er toch vaak een bepaalde verantwoordelijkheid bij kijken. Je kunt bijvoorbeeld als hobby hardlopen, en als nevenactiviteit bestuurslid zijn van de hardloopvereniging. Als bestuurslid heb je bepaalde verantwoordelijkheden die je goed dient uit te voeren.

Wanneer nevenactiviteiten op je CV indruk kan maken op werkgevers

Uit onderzoek blijkt dat nevenactiviteiten op je CV de kans op een baan met maar liefst 16.7% kan verhogen. Het vermelden van nevenactiviteiten op je CV kunnen je dus helpen om jezelf goed te verkopen als veelzijdige en competente kandidaat. Er zijn verschillende situaties waarin het bevorderlijk kan zijn om nevenactiviteiten in je CV op te nemen. Hierbij kun je denken aan:

Wanneer leiderschap vaardigheden belangrijk zijn

Leiderschap is een van de meest gewilde vaardigheden onder werkgevers. Bij het lezen van CV’s is dit dan ook iets waar recruiters en werkgevers specifiek naar zoeken. Werkgevers begrijpen dat leiderschap vaardigheden die zijn opgedaan tijdens een studie of bepaalde nevenactiviteiten, ingezet kunnen worden in het bedrijfsleven. Denk aan een trainer of coach bij een muziek, theater of sportvereniging. Of een bestuurs- of commissielid van een studievereniging.

Wanneer je bepaalde vaardigheden extra wilt uitlichten

Een andere reden om nevenactiviteiten in je CV op te nemen, is wanneer je specifieke vaardigheden die je tijdens jouw nevenfuncties hebt geleerd, extra wilt benadrukken. Stel je solliciteert op een functie als copywriter. In je vrije tijd run je een succesvolle blog. Uiteraard is dit uiterst positief om te vermelden op je CV. Je kunt je hiermee onderscheiden van de concurrenten. Maar ook als je bijvoorbeeld collecteert voor het goede doel, laat dat zien dat je niet zelfingenomen bent en het niet erg vindt om iets terug te doen voor de maatschappij. Afhankelijk van de functie, kan dat ook veel waard zijn voor een werkgever.

Wanneer je weinig werkervaring hebt

Tot slot kan het voorkomen dat je weinig of geen werkervaring hebt. Dit probleem doet zich voornamelijk voor onder studenten en starters. Nevenactiviteiten kunnen ervoor zorgen dat je jouw CV opvult en dat je de recruiter kan laten zien dat je wel degelijk over relevante werkervaring bezit. Vertel over je taken en verantwoordelijkheden en de vaardigheden die je hebt opgedaan. Welke taken en verantwoordelijkheden kun je gebruiken die je nu kunt inzetten bij de functie waar je op solliciteert? Onderaan de streep gaat het erom dat jij moet proberen te bewijzen dat jij over de juiste competenties beschikt om de betreffende functies uit te voeren. Nevenactiviteiten is een van de middelen die je hiervoor kan inzetten.

Lees verder: Weten hoe je een perfect CV maakt die aan aantoonbaar meer kans maakt op een baan? Lees: Hoe stel je een CV op?

De 10 beste voorbeelden van nevenactiviteiten voor op je CV

Nevenactiviteiten is een vrij breed begrip waar van alles onder valt. Om die reden hebben we 10 voorbeelden van nevenactiviteiten opgesomd.

1. Vrijwilligerswerk

Hierbij kun je denken aan vrijwilligerswerk in het dierenasiel, voor stichtingen of verenigingen. Vrijwilligerswerk op je CV toont dat jij het niet erg vindt om iets terug te doen voor de maatschappij en je handen vuil te maken. Zeker een meerwaarde om te vermelden dus.

2. Bestuurs- of commissielid van een studenten/studievereniging.

Tijdens een bestuursjaar doe je talloze vaardigheden op die je kunt gebruiken op de werkvloer. Vaak moet je in een team samenwerken bij het plannen en organiseren van bepaalde events/ studiereisjes. Daarnaast laat het zien dat je verantwoordelijkheid kan dragen. Deze vaardigheden zijn van onschatbare waarde voor werkgevers.

3. Bestuursfuncties voor (sport)clubs en verenigingen.

Net zoals bij een bestuursjaar tijdens je studie kun je in het bestuur zitten van een bepaalde sportclub waar je de verantwoordelijkheid moet dragen dat de betreffende vereniging goed loopt en functioneert. Ook hier zijn er taken en verantwoordelijkheden die in het bedrijfsleven uitstekend van pas komen.

4. Actief lid van een politieke partij

Je kunt bijvoorbeeld werken als afdelingsbestuurder of lid van het campagneteam of van een andere commissie. Werk jij in het campagneteam? Dan heb je vast ervaring met grafische vormgevingen ontwikkelen, public relations en het trekken van aandacht naar de politieke partij. Allemaal vaardigheden die in een marketing-gerelateerde functie prima van pas komen.

5. Bloggen, vloggen of het hebben van een succesvolle website

Vind jij het in je vrije tijd leuk om blogs te schrijven? Dan is dat relevante werkervaring voor elk online marketingbureau. Heb je een eigen YouTube kanaal, dan kun je bij elk videoproductiebedrijf solliciteren. Onderaan de streep draait alles om relevante werkervaring. En met nevenactiviteiten kun jij bewijzen dat je dit bezit.

6. Freelancer

Wanneer je werkt als freelancer heb je ervaring met het zoeken naar klanten (sales), weet je hoe je bepaalde processen efficiënt kunt inrichten en snap je als geen ander dat je hard moet werken om een zakcentje te verdienen.

7. Collecteren voor het goede doel

Het steunen van goede doelen laat zien dat jij een vrijgevend persoon bent. Wanneer je solliciteert bij een maatschappelijk verantwoorde onderneming en je hebt een nevenactiviteit gedaan als collecteren, dan mag het vanzelfsprekend zijn dat je al automatisch een klik hebt met het bedrijf. Jij vindt maatschappelijke verantwoordelijkheid namelijk belangrijk en het bedrijf waar je solliciteert ook.

8. Mantelzorg voor zieke vrienden of familieleden

Mantelzorg laat zien dat jij een loyaal persoon bent. Iemand waar je op kunt rekenen als het erop aan komt. Een zeer waardevolle eigenschap voor het bedrijfsleven.

9. Trainer of coach bij een sport/theater/muziekvereniging

Hierbij kun je denken aan organisatorische werkzaamheden zoals het opzetten van een evenement of het in goede banen laten leiden van een toernooi. Ook dit staat als mooie nevenfunctie op je CV.

10. Actief zijn in de ouderraad op een school

Jij geeft om de ontwikkeling en groei van de leerlingen op school en je zet je daar graag voor in.

Wanneer je nevenactiviteiten beter kunt weglaten

In veruit de meeste gevallen zijn nevenactiviteiten op een CV positief voor de betreffende kandidaat. Echter, het kan ook voorkomen dat er belangenverstrengelingen zijn waar een potentiële werkgever niet zo blij mee is. Hierbij kun je denken aan een kandidaat die na de kantooruren en in het weekend bepaalde nevenactiviteiten uitvoert. Dit kan zorgen voor oververmoeidheid bij de werknemer wat kan leiden tot een burn-out.

Daarnaast kan het voorkomen dat een werkgever waarschijnlijk niet staat te juichen om jou aan te nemen wanneer je een eigen bedrijf hebt die in dezelfde branche opereert als het bedrijf waar je solliciteert.

Hoe vermeld je nevenactiviteiten op je CV

Als je meer kans wil maken op een baan, is het belangrijk dat je jouw nevenactiviteiten correct op je CV vermeldt. In het kort komt het op het volgende neer:

  1. Maak een apart kopje op je CV genaamd “Nevenactiviteiten”.
  2. Begin met de ‘functie’ of activiteit die je uitgeoefend hebt.
  3. Volg dat op door het bedrijf/ organisatie/ vereniging waar je de nevenfunctie hebt uitgevoerd.
  4. (Optioneel) Vermeld de plaats/ stad waar je gewerkt hebt.
  5. Vermeld altijd een begin- en einddatum in het formaat MAAND-JAAR.
  6. (Optioneel) geef een omschrijving van de werkzaamheden.

Een omschrijving van de werkzaamheden is vaak wel gewenst. Zeker als de nevenactiviteit goed aansluit bij de functie waar je op solliciteert is dit zeker aan te raden.

Probeer daarbij ook resultaten te noemen gekoppeld aan cijfers. Bijvoorbeeld:

Voor de lokale tennisvereniging nieuwsbrieven ontworpen en uitgezet voor 3000+ abonnees.

Verantwoordelijk voor het maken van de nieuwsbrief.

Of:

Als vrijwilliger een team van 5 vrijwilligers geleid bij dierenkliniek Stintz. Hierbij heb ik bijgedragen aan het ontwikkelen van nieuw beleid die heeft gezorgd voor minder inslapingen.

Als vrijwilliger gewerkt bij een dierenkliniek.

Waar vermeld je nevenactiviteiten op je CV

Nevenactiviteiten staan dus altijd in een apart kopje op je CV. Maar waar plaats je dit kopje?

Het is gebruikelijk om nevenactiviteiten ná je werkervaring en opleidingen te plaatsen.

Het belangrijkste om te onthouden is dat het jouw belangrijkste prestaties bovenaan moeten staan. Ben je net afgestudeerd, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om te beginnen met je opleidingen, gevolgd door je werkervaring en daarna eventueel nevenactiviteiten.

Heb je ook nog een stage gevolgd? Dan moet je zelf welke van de twee (nevenactiviteiten of stages) je eerst vermeldt. Degene die volgens jou de meeste bewijzen levert dat jij een geschikte kandidaat bent die plaats je dan na je opleidingen op je CV.

Nevenactiviteiten op CV: een voorbeeld

Onderstaand zie je een compleet CV met nevenactiviteiten in het CV verwerkt. Zoals je kunt zien zijn de nevenactiviteiten in een apart kopje ná de opleidingen geplaatst.

nevenactiviteiten-op-cv

Conclusie

Of het nou vrijwilligerswerk is of coach bij de lokale tennisvereniging, jouw nevenactiviteiten zijn het waard om op je CV te vermelden.

Wanneer je ze in je CV verwerkt, onthoud dan het volgende:

  • Zorg ervoor dat de nevenactiviteit goed aansluit bij de functie waar je op solliciteert.
  • Probeer resultaten en cijfers te koppelen aan jouw taken en verantwoordelijkheden om extra indruk te maken.
  • Maak er een aparte sectie van op je CV.
Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.