Home » Effectief reageren op een sollicitatiegesprek uitnodiging
reageren-op-uitnodiging-sollicitatiegesprek

Je hebt je cv gestuurd en een knaller van een motivatiebrief geschreven. Vol gezonde spanning wacht je op een reactie. Er komt een melding binnen op je telefoon en kijkt meteen. Je hebt een mail gekregen van het bedrijf waar je hebt gesolliciteerd én bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Natuurlijk ben je hartstikke blij, maar hoe ga je hierop reageren? Dat delen we met je in deze blog.

Reageer je wel of niet op een sollicitatie-uitnodiging?

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Wat fijn! Je hebt een goede indruk gemaakt, want ze hebben je uitgenodigd. In de uitnodiging staat vaak een dag en tijdstip waarop je wordt verwacht. Je maakt een goede indruk door hierop te reageren. Hiermee bevestig je namelijk dat je de mail hebt gelezen. De recruiter of eigenaar van het bedrijf weet meteen dat ze op jou kunnen rekenen. Het is natuurlijk niet verplicht, maar je geeft een goede indruk als je het wel doet. Wij raden het daarom zeker aan!

Ben je telefonisch uitgenodigd? Stuur ook een bevestiging per mail. Je laat dan zien dat je proactieve houding hebt en wekt de indruk dat het bedrijf op jou kan bouwen.

Hoe ziet een goede reactie op een sollicitatie eruit?

Hoe je reageert, is voornamelijk afhankelijk van de schrijfstijl van de uitnodiging. Klinkt die formeel of informeel? Beginnen ze hun mail bijvoorbeeld met ‘hoi’ of ‘hi’, dan kan je vaststellen dat de schrijfstijl informeel is. Als ze beginnen met ‘beste’ of ‘geachte’, dan mag je ervan uitgaan dat formaliteit wordt gewaardeerd. Twijfel je? Neem dan een kijkje op hun website en check ook hun vacature nog een keer. Hoe spreken zij hun klanten en potentiële werknemers aan?

Waar moet een reactie op een sollicitatie-uitnodiging aan voldoen?

  1. Houd het kort en bondig

Je hoeft niet lang uit te weiden in je mail. Een kleine alinea is meer dan genoeg. Het is fijn als de recruiter of eigenaar van het bedrijf weet dat ze op jou kunnen rekenen die dag. Houd het daarom kort en bondig.

  1. Reageer met enthousiasme

Straal enthousiasme uit door te vertellen dat je ernaar uitkijkt. Is het een informeel bedrijf? Dan kan je best een uitroepteken in je tekst verwerken. Dit laat ook enthousiasme zien. Houd het wel bij eentje, want anders kan dit schreeuwend overkomen.

  1. Controleer je mail

Je wil natuurlijk je goede indruk behouden. Lees daarom je mail nog eens extra door op spel- en tikfouten. Check ook of je de naam goed hebt gespeld van degene naar wie je de mail stuurt. En check voor de zekerheid het e-mailadres. Je wil natuurlijk niet achteraf ontdekken dat de e-mail niet is verstuurd of bij de verkeerde persoon in de inbox is beland.

Voorbeelden van formele reacties

Bevestiging naar aanleiding van telefonische uitnodiging

Onderwerp: bevestiging sollicitatiegesprek

Beste meneer/mevrouw [Achternaam ontvanger],

Vriendelijk bedankt voor de uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Hierbij de bevestiging van onze afspraak op [dag] [datum] om [tijdstip] uur.

Met veel genoegen kijk ik uit naar dit gesprek om mijn motivatie voor de functie [functietitel] verder toe te lichten.

Hartelijke groet,

[Jouw naam]

Bevestiging naar aanleiding van een e-mail

Beste meneer/mevrouw [Achternaam ontvanger],

Hartelijk dank voor uw uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Hierbij bevestig ik onze afspraak op [dag] [datum] om [tijdstip] uur.

Met veel genoegen kijk ik uit naar dit gesprek om mijn motivatie voor de functie [functietitel] verder toe te lichten.

Hartelijke groet,

[Jouw naam]

Voorbeelden van informele reacties

Bevestiging naar aanleiding van telefonische uitnodiging

Onderwerp: bevestiging sollicitatiegesprek

Beste [Voornaam ontvanger]

Dank je wel voor de uitnodiging om in gesprek te gaan over de functie Recruitment Specialist. Hierbij stuur ik je een bevestiging van onze afspraak op [datum] om [tijdstip] uur.

Ik kijk ernaar uit om meer te horen over de functie en te vertellen over mijn motivatie.

Tot dan!

Met vriendelijke groet,

[Jouw naam]

Bevestiging naar aanleiding van een e-mail

Beste [Voornaam ontvanger]

Bedankt voor je uitnodiging. Ik kijk er naar uit om in gesprek te gaan over de functie [functienaam] en jullie bedrijf.

De dag en tijdstip passen ook in mijn agenda. Ik zie jullie dan op [dag] [datum] om [tijdstip] uur.

Ik kijk uit naar onze kennismaking!

Met vriendelijke groet,

[Jouw naam]

Hoe maak je verder een goede indruk?

  1. Kom 5 tot 10 minuten eerder dan de afgesproken tijd

Je laat zien dat je iemands tijd respecteert en serieus neemt als je op tijd komt. Plan dus zeker wat ruimte in voor oponthoud. Je weet nooit wanneer er een file is op de weg of de trein een storing heeft. Het beste is om 5 tot 10 minuten te vroeg te zijn. Ook voor jezelf is dit fijn. Je hebt namelijk nog even tijd om te wachten in het kantoor of op de werkplek. Zo krijg je ook een goede indruk van je potentiële nieuwe werkplek.

  1. Lees de vacature nog eens door

De beste voorbereiding op je sollicitatiegesprek is om nog eens de vacature door te nemen. Bereid ook je antwoord voor op de vraag: “waarom wil je hier werken?” Deze vraag wordt namelijk vaak gevraagd tijdens een sollicitatiegesprek.

  1. Leg linkjes tussen jouw ervaring en het bedrijf

Wat heb jij gedaan in jouw carrière of als hobby waar het bedrijf ook iets aan heeft? Heb je bijvoorbeeld een keer gewerkt in een supermarkt achter de kassa? Dan kan je bijvoorbeeld aangeven dat je door jouw werkervaring hebt geleerd om klantvriendelijk te zijn. Of heb je een baan als leidinggevende gehad en solliciteer je nu op een managementfunctie? Dan kan je vertellen dat je door deze ervaring weet hoe je een team motiveert om te presteren.

Conclusie

Is deze baan het toch niet helemaal geworden en ga je door in jouw zoektocht naar een nieuwe baan? Maak dan een ijzersterk cv. Leer meer over hoe je een basis cv maakt of maak een cv in onze cv-maker. Je weet dan zeker dat je een goede indruk maakt!

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.