Home » 5 tips voor het solliciteren na een burn-out (andere baan)
solliciteren-na-burn-out

In 2020 hadden 1,2 miljoen Nederlandse werknemers last van burn-outklachten, zo blijkt uit een onderzoek van de onafhankelijke onderzoeksorganisatie TNO. Een burn-out is de laatste fase van een langdurige periode van stress en spanning. Hierdoor heb je last van zowel mentale als fysieke klachten. Een burn-out heeft in veel gevallen te maken met werkstress, maar kan ook ontstaan door spanningen in de privésfeer of een combinatie hiervan.

Na behandeling komt er misschien wel een moment dat duidelijk wordt dat re-integreren in je oude functie geen goede optie meer is. Je bent erachter gekomen dat die werkomgeving niet meer goed is voor je. Dan wordt het dus tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. (Indien je in de ziektewet zit moet je een sollicitatie eerst met je contactpersoon van UWV bespreken) Maar hoe solliciteer je na een burn-out? Waar begin je? In deze blog helpen we je op weg!

 

Weet de redenen van je burn-out

Waarschuwing: Een burn-out is ernstig. Bij een burn-out is het van groot belang om hulp te zoeken. Ga met je klachten naar een huisarts en hij zal je doorverwijzen naar de juiste behandelaar om ermee aan de slag te gaan.

Voordat je je weer op de arbeidsmarkt gaat begeven is het goed om te weten waarom je een burn-out hebt gehad. Waarschijnlijk ben je onder behandeling bij een psycholoog (geweest) en daardoor heb je een flinke portie zelfkennis gekregen. Voor een eventuele volgende baan is het belangrijk om te weten wat de ´triggers´ voor jou zijn die ervoor zorgen dat jij stress en spanning ervaart. Je kan bijvoorbeeld denken aan:

  • Waren de werkuren teveel?
  • Werd je te weinig betaald?
  • Was de relatie met je leidinggevende niet goed?
  • Had je te weinig passie voor je baan?
  • Waren er teveel taken voor het aantal uren die je zou moeten werken?
  • Was het moeilijk een balans te vinden tussen werk en privé?

En zo zijn er nog veel meer vragen te stellen. Zet voor jezelf de redenen die hebben geleid tot je burn-out op een rijtje.

Maak voor jezelf een lijstje waaraan je nieuwe baan moet voldoen

Als bovenstaande duidelijk is kan je voor jezelf een lijstje maken waar een nieuwe baan aan moet voldoen zodat jij niet in je oude patroon gaat vervallen. Heb je ontdekt dat een fulltime baan teveel is? Dan kan je misschien minder uren gaan werken. Ontdek waar je passie ligt. Misschien is dat helemaal niet in je oude werkveld, maar is dat iets heel anders. Stel jezelf vragen als:

  • Werk ik graag zelfstandig? Of in een team?
  • Word ik blij als ik achter een computer zit? Of werk ik liever met mijn handen?
  • Krijg ik energie van een commerciële organisatie? Of werk ik liever in de non-profit?
  • Werk ik graag met mensen? Of juist niet?

Denk ook aan wat je zelf kan doen in de toekomst. Zorg ervoor dat als je stress en spanning ervaart, dit met je leidinggevende te bespreken. In een vroeg stadium, want je leidinggevende heeft er veel meer aan als jij goed in je vel zit. Vind je het lastig om nee te zeggen? Ga hier dan mee aan de slag met een lifecoach of psycholoog.

Het is van belang om realistische doelen te stellen voor jezelf. Het is namelijk niet de bedoeling dat je een terugval krijgt als je een nieuwe baan hebt.

Onderzoek welke banen en organisaties bij je passen

Je hebt nu een lijstje met ‘triggers’ en een lijstje waar je nieuwe baan aan moet voldoen. Ga nu op onderzoek uit op vacaturesites en sociale media om te kijken naar functies en organisaties. Waar ligt jouw interesse? Waar word jij blij van? Check ook eens wat vroegere werknemers over hun organisatie zeggen.

Praat ook eens met je familie en vrienden. Zij kunnen vaak veel beter zien en beoordelen waar jouw krachten en kwaliteiten liggen. Wellicht hebben ze goede ideeën over mogelijke functies waar jij zelf niet aan zou denken.

Solliciteren maar!

Als je een leuke en geschikte vacature tegenkomt kan je gaan solliciteren. Dit is uiteraard heel spannend, maar ook weer een stap verder in je ontwikkeling. Tips om te solliciteren kan je hier op de website vinden.

Benoem je een burn-out?

Indien je aan het eind van je herstelfase van de burn-out zit en er nog aanpassingen nodig zijn op een werkplek is het nodig om je burn-out te benoemen bij een nieuwe werkgever. Als je bijvoorbeeld alleen met een noise cancelling koptelefoon op kan werken, terwijl dit eigenlijk niet is toegestaan op de afdeling, is het wel handig als jouw leidinggevende dit wel weet. Of als je in eerste instantie maar halve dagen kan werken.

Als je helemaal hersteld bent van je burn-out, ben je niet verplicht om dit te benoemen tijdens een sollicitatiegesprek. Je moet je echter afvragen wat verstandig is. Als jij veel sterker uit je burn-out bent gekomen is het goed om dit te benoemen en laat dat jouw kracht juist zien. Je hebt immers veel geleerd de afgelopen periode, weet wat je wilt en kan ook beter je grenzen aangeven. Daarnaast is het zo dat als je werkgever weet wat je “triggers’ zijn, hij of zij je kan helpen door het hier regelmatig met elkaar over te hebben.

Natuurlijk is het spannend om een burn-out te benoemen tijdens je sollicitatiegesprek. Je bent toch bang dat je daardoor de baan niet krijgt. Als dat geval is, moet je jezelf afvragen of je sowieso wel voor deze werkgever had willen werken. Een werkgever die kandidaten afwijst vanwege een vroegere burn-out heeft waarschijnlijk niet veel coulance als er sprake is van verzuim van welke aard dan ook.

Het is echter aan jou of je het ter sprake brengt tijdens je sollicitatiegesprek. Een werkgever of recruiter mag nooit naar ziekte of andere medische gegevens vragen.

Je hebt de baan

Gefeliciteerd! Je hebt de baan. Wat ontzettend leuk en fijn. Hopelijk zit je goed op je plek en kan je je burn-out echt achter je gaan laten. Toch is het nog heel belangrijk dat je goed blijft letten op je ‘triggers’ en op tijd aan de bel trekt als je stress en spanning ervaart.

We wensen je heel veel succes met het solliciteren!

Miranda Adriaanse
Miranda Adriaanse

Deze blog is geschreven door Miranda van Groen. Miranda heeft meer dan 20 jaar ervaring als (senior) HR adviseur bij verschillende organisaties.