Home » Telefonisch sollicitatiegesprek: zó pak je dat slim aan
telefonisch-sollicitatiegesprek

Hoera! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. En dat mag ook wel, want je hebt enorm je best gedaan om een goede motivatie te sturen. Je hebt onderzoek naar de functie en de organisatie gedaan, je hebt je CV aangepast aan de vacature en je denkt zelf dat jij de meest geschikte persoon bent voor deze job. En dan word je gebeld met de mededeling dat je bent uitgenodigd voor een eerste sollicitatiegesprek. Echt helemaal super!

Er is echter een maar… want de persoon aan de andere kant van de lijn zegt dat het eerste gesprek zal plaatsvinden via de telefoon. De telefoon ja! Dus niks geen indruk maken met je begripvolle oogopslag, het enthousiasme dat van je gezicht straalt en je representatieve goed zittende, mooie pak. Een telefonische sollicitatie is wel even andere koek dan een face-to-face gesprek. Hoe bereid je jezelf voor op zo’n gesprek? En wat is handig? In dit artikel geven wij je tips om een goed telefonisch sollicitatiegesprek te voeren.

Bereid jezelf goed voor op een telefonisch sollicitatiegesprek

Lees de vacaturetekst van de functie en je eigen motivatie nogmaals goed door. Zorg dat je helder hebt wat de organisatie van de kandidaat vraagt en wat ze belangrijk vinden en vertaal dit naar je zelf. Vindt een organisatie het belangrijk dat de kandidaat beschikt over leidinggevende kwaliteiten, bedenk dan wat je daarover zou kunnen zeggen tijdens het gesprek.

Check de website en de sociale media van de organisatie. Hier is vaak een schat aan informatie te vinden. Als het goed is, heb je dit ook al gedaan toen je je CV en motivatie schreef, maar het kan geen kwaad om het nog eens grondig door te nemen en te kijken of er sinds die tijd nog nieuws bij is gekomen. Zoek ook je gesprekspartner eens op via LinkedIn.

Bedenk welke vragen je kan krijgen en zorg dat je hier een goed antwoord op kan formuleren. Vind je het lastig om de vragen zelf te bedenken? Dan kan je ook op internet zoeken naar sollicitatievragen en daarmee aan de slag gaan.

Het is natuurlijk zo dat niet alleen jij bij de organisatie moet passen, maar de functie en de organisatie moeten ook bij jou passen. Maak daarom ook een lijstje met vragen die je kan stellen aan de werkgever. Voorbeelden zijn:

  • Hoe ziet het team eruit?
  • Wat zijn de speerpunten voor het komende jaar?
  • Beschrijf eens een dag binnen jullie organisatie…

Oefen het gesprek

Dit voelt misschien een beetje gek of lachwekkend, maar het werkt echt! Vraag iemand in je omgeving (partner, vriendin, broer etc.) om het sollicitatiegesprek met je te oefenen. Laat hem of haar jou bellen en vragen stellen. Op deze manier kan je zelf oefenen met het formuleren van je antwoord en voel je goed aan wat wel en niet werkt. Oefen net zo lang totdat jij het idee hebt dat je volledig in staat bent om op allerlei vragen een goed antwoord te geven.

Het is natuurlijk van belang dat de werkgever je enthousiasme voor deze functie hoort en voelt. Hij kan je immers niet zien en daardoor kan hij het alleen waarnemen via je stem. Probeer daarom te praten met een lach op je gezicht. Op deze manier kan je je enthousiasme overbrengen.

De persoon waar je mee oefent kan aangeven hoe je overkomt en je eventueel nog van tips voorzien. Het is natuurlijk wel handig om iemand te vragen die meedenkend is, maar ook scherp kan zijn en je kan voorzien van goede feedback.

Plan het telefoongesprek van te voren

Tijdens de uitnodiging heb je gehoord wanneer, hoe laat en met wie het gesprek zal plaatsvinden. Jij moet bepalen waar je het gesprek het beste kan voeren. Het is in ieder geval belangrijk dat je tijdens het gesprek niet gestoord wordt door huisgenoten of je blaffende hond. Je wil niet worden afgeleid, maar volle focus hebben op het gesprek. Dus heb je een peuter rondlopen, regel oppas en vraag of ze even naar de speeltuin kunnen gaan. En zeg tegen je overige huisgenoten dat ze niet binnen mogen komen en hun harde muziek maar even uit moeten laten.

Op de dag van je telefonisch sollicitatiegesprek

Op de dag van het gesprek tref je voorbereidingen, zodat je telefonische sollicitatie zo goed mogelijk verloopt.

Het spreekt voor zich dat je mobiele telefoon opgeladen moet zijn. Anders is het erg lastig bellen. Bedenk ook of je in de ruimte waar je wil gaan zitten een goed ontvangst hebt met je mobiele telefoon. Woorden die wegvallen door een storende telefoon is niet handig tijdens een sollicitatiegesprek.

Ruim alle afleiding op je bureau of tafel op. Dan kan je nergens mee gaan spelen tijdens het gesprek en hoort degene die je aan de telefoon hebt geen gekke geluiden.

Leg pen en papier klaar om aantekeningen te kunnen maken. En aangezien ze je niet kunnen zien, kan je spiekbriefjes voor jezelf klaar leggen met daarop je vragen voor de werkgever, je sterke en zwakke kwaliteiten etc.

Zorg dat je een glas water klaar hebt staan en zorg dat je geen honger hebt.

Tijdens het sollicitatiegesprek

Het is goed om 10 minuten voor het gesprek klaar te zitten en even je rust te pakken, zodat je niet gehaast het telefoongesprek in gaat.

Spreek duidelijk tijdens het telefoongesprek. Let er vooral op dat je niet te snel praat, anders is het waarschijnlijk lastig om je te verstaan en (te) snel praten kan overkomen als erg zenuwachtig.

De werkgever probeert te achterhalen of jij geïnteresseerd en enthousiast bent. Hou dit in je achterhoofd en geef dus niet te korte antwoorden, maar laat duidelijk blijken waarom jij de geschikte kandidaat zou zijn.

Grapjes en sarcasme komen over het algemeen niet zo goed over via de telefoon. Dit kan je dus beter achterwege laten.

Luister goed naar de vragen die gesteld worden en onderbreek de persoon aan de andere kant van de lijn niet. Laat een korte stilte vallen na een vraag om er zeker van te zijn dat je niet door elkaar heen gaat praten.

Het spreekt voor zich, maar eet, rook en kauw geen kauwgom tijdens het gesprek. Dit levert namelijk onsmakelijke geluiden op aan de andere kant van de lijn.

Bedank je gesprekspartner aan het einde van het sollicitatiegesprek en vraag wat de verdere sollicitatieprocedure is.

Wij hopen dat je met deze tips verder kan! Succes!

Miranda Adriaanse
Miranda Adriaanse

Deze blog is geschreven door Miranda van Groen. Miranda heeft meer dan 20 jaar ervaring als (senior) HR adviseur bij verschillende organisaties.