Home » Ziekte vermelden op je CV: hoe doe je dat?
Ziekte op je cv

Het opstellen van een goed cv is een belangrijke stap in het sollicitatieproces. Het document geeft een beknopte samenvatting van je ervaring, vaardigheden en prestaties. Een veelvoorkomende vraag die bij sollicitanten opkomt, is hoe om te gaan met het vermelden van ziekte op het cv. In dit artikel zullen we vanuit verschillende invalshoeken bekijken hoe je het beste met deze situatie kan omgaan.

Het belang van professionaliteit op je cv

Een cv is bedoeld om een werkgever een overzicht te geven van je professionele loopbaan. Het benadrukken van relevante werkervaring, prestaties en vaardigheden is essentieel. Het is belangrijk om persoonlijke informatie tot een minimum te beperken, omdat werkgevers vooral geïnteresseerd zijn in hoe je een waardevolle bijdrage kunt leveren aan hun organisatie. Met die gedachtegang kun je je afvragen hoe relevant het is om een (langdurige) ziekte op je cv te vermelden.

Is het vermelden van ziekte verplicht op je cv?

Sollicitanten zijn niet verplicht om een potentiële werkgever te informeren over een handicap, chronische ziekte of een eerdere uitkering uit de ziektewet. Deze meldingsplicht bestaat echter wel als je aandoening van invloed kan zijn op je werkprestaties of werkuren. Dit is bijvoorbeeld het geval als je vanwege je gezondheidstoestand aangepaste werktijden nodig hebt.

Vermeld geen ziekte op je cv als het niet hoeft

Aangezien het niet verplicht is, raden we af om gezondheidsgerelateerde informatie op je cv te vermelden. Het niet vermelden van je ziekte kan echter wel zorgen voor een gat in je cv. Om die reden kun je simpelweg aangeven dat er een periode van ziekteverlof was en vervolgens een herstel. Dit kan je als volgt aangeven: 

Periode van ziekteverlof en herstel
(maand/jaar – maand/jaar)

 Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je jouw ziekte liever helemaal niet in je cv benoemt. Een effectieve manier om een gat in het cv als gevolg van ziekte te ‘opvullen’ of te ‘verklaren’, vooral als je inmiddels volledig bent hersteld en geen meldplicht hebt, is door je te richten op de activiteiten en ontwikkelingen die je hebt doorgemaakt tijdens je herstelperiode. Dit kan helpen om het gat te verklaren zonder direct te focussen op de ziekte zelf. Hier is een voorbeeld hoe je dit zou kunnen aanpakken:

Persoonlijke ontwikkeling
januari 2022 – december 2023

  • Gedurende deze periode heb ik actief gewerkt aan mijn professionele ontwikkeling door het volgen van diverse online cursussen en trainingen op het gebied van [relevant vakgebied of vaardigheid].
  • Actief betrokken geweest bij [naam organisatie of project], waar ik vaardigheden zoals [noem specifieke vaardigheden] heb kunnen inzetten en verder ontwikkelen.
  • Gerealiseerd project [noem een project, bijvoorbeeld een blog, website, kunstproject etc.] dat betrekking heeft op mijn vakgebied en waarbij ik [noem de verworven vaardigheden] heb toegepast.

Geef een positieve draai aan je ziektebeeld

Hoewel het cv beknopt moet zijn, biedt het sollicitatieproces de mogelijkheid om transparantie over je (eerdere) gezondheidstoestand te geven. Als een werkgever je uitnodigt voor een interview, overweeg dan om de ziekte aan te stippen als dit de functie of jouw werkzaamheden binnen deze functie zou beïnvloeden. Dit geeft jou de gelegenheid om jouw gezondheidssituatie te verhelderen en om mogelijke vragen te beantwoorden. 

Geef hierbij aan hoe je persoonlijk bent gegroeid als gevolg van de gezondheidsuitdaging. In het sollicitatiegesprek kan je duidelijk een connectie maken met jouw gezondheidssituatie en de functie. Geef aan hoe jouw ervaring met je gezondheidsprobleem jou heeft geholpen om obstakels te overkomen die je ook in zou kunnen zetten in het werkveld. Of hoe jouw gezondheidssituatie jou in je werk je niet zou belemmeren.

Wetgeving en werkgeversverplichtingen

Het is belangrijk op te merken dat in veel landen anti-discriminatie wetten van kracht zijn die werkgevers verbieden om te discrimineren op basis van gezondheid, fysieke of genetische eigenschap, handicap, en nog meer. Werkgevers hebben de verplichting om sollicitanten eerlijk te beoordelen op basis van hun vaardigheden en ervaring, ongeacht gezondheidsstatus.

Ondanks dat het bij de wet verboden is om te discrimineren op deze gronden, is het helaas simpelweg feit dat het wel nog steeds gebeurd. Om die reden raden we ook aan om je ziekte niet te vermelden als je hiervoor geen meldingsplicht hebt.

Hoe treed je de arbeidsmarkt weer in na ziekte?

Als je na een periode van ziekte weer aan het werk gaat, overweeg dan strategieën om je cv te versterken. Hoe kan je dat doen? Dit kan je doen door bijvoorbeeld cursussen te volgen of relevante bijscholing te volgen voor het verbeteren van je harde- of zachte vaardigheden.

Ook kan je deelnemen aan online cursussen en certificeringen. Op deze manier hou je je vaardigheden actueel en up-to-date en kan je jouw professionele ontwikkeling aantonen. Dit geeft je een voordeel ten opzichte van andere kandidaten.

Daarnaast zou je lid kunnen worden van professionele netwerken en brancheverenigingen. Dit biedt je de kans om te netwerken en nieuwe trends in de gaten te houden.

Wat zeggen loopbaanexperts?

Loopbaanadviseurs zeggen dat je op je cv je sterke punten en je prestaties in je vorige banen moet benadrukken. Focus je niet op de gaten in je werkverleden maar leg de nadruk op uitdagingen in je carrière en hoe je deze hebt aangepakt. Hoe heb je bepaalde obstakels overwonnen in je loopbaan? Hoe hebben deze activiteiten jou gevormd tot een expert in jouw werkveld?

Conclusie

Het is belangrijk om goed na te denken of (en hoe) je omgaat met het vermelden van ziekte op je cv. In veel gevallen raden we aan om je ziekte in ieder geval niet op je cv te vermelden. Als er om die reden een gat ontstaat, probeer deze dan zo goed mogelijk te verklaren. Bedenk dat je in een eventueel sollicitatiegesprek wellicht wel vragen kan verwachten over de periode dat je zonder werkt hebt gezeten. Bedenk van tevoren ook al welke antwoorden je op deze vragen wil geven.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.