Home » Cv maken met Canva: zó doe je dat
cv maken met canva

Er zijn tegenwoordig een heleboel manieren om een gratis cv te maken. Een van die manieren is om gebruik te maken van Canva. Een Canva cv maken is gemakkelijk en snel. Wel moet je even een paar stappen volgen om ervoor te zorgen dat zowel de opmaak als de inhoud volledig klopt. Je wil natuurlijk niet op een aantal formaliteiten worden afgewezen.

Hoe maak je een cv in Canva?

Dit is in 5 stappen hoe je een cv met Canva maakt:

1. Kies een template die je aanspreekt

Canva heeft als groot voordeel dat het een zeer grote bibliotheek heeft met honderden cv-templates. Via deze URL kom je in deze bibliotheek terecht. De eerste stap is dan ook om een sjabloon te selecteren die je het meest aanspreekt.

Let er wel op dat het template dat je kiest aansluit bij de functie waarop je solliciteert. Als je op een creatieve functie solliciteert, dan volstaat het om een creatief cv te maken. Als je op een wat meer zakelijke of professionele functie solliciteert, kies dan een redelijk eenvoudige lay-out die voldoende overzicht en structuur biedt voor de verschillende onderdelen.

Het is belangrijk dat je voldoende aandacht besteed aan het zoeken van een template dat je aanspreekt. Je kan achteraf namelijk niet gemakkelijk van template wisselen, zoals dat bij een cv-maker wel kan.

2. Vul het cv in met de belangrijkste onderdelen

Als je eenmaal een format hebt geselecteerd, dan moet je deze invullen met jouw gegevens. Verwerk de volgende onderdelen in het cv:

  • Personalia
  • Persoonlijk profiel
  • Werkervaring
  • Opleidingen
  • Vaardigheden

Een nadeel van een Canva cv, is dat ze niet altijd een foto in het sjabloon hebben verwerkt. Dit heeft ermee te maken dat het bij een Engels cv niet altijd is toegestaan om een foto te gebruiken. In Nederland is dit inmiddels zo gebruikelijk dat je er bijna niet aan ontkomt om een foto op je cv te zetten.

canva-cv-maken

3. Zorg dat de opmaak overal consistent is

Een van de grootste nadelen van het maken van een cv met Canva, is dat je echt goed moet letten op het consistent houden van de opmaak. Net als bij een Word cv kun je hier redelijk wat tijd mee kwijt zijn. Je maakt al gauw de fout dat een bepaald onderdeel wat meer marge of witregels tussen de onderdelen heeft zitten. Het is belangrijk dat de opmaak overal in orde is. Als dat niet zo is, komt het zeer slordig over bij recruiters en potentiële werkgevers.

Ook interessant: Cv opmaak

4. Pas eventueel de kleuren aan

Als je de inhoud volledig hebt ingevuld, dan kun je eventueel nog wat laatste wijzigingen doorvoeren in de vormgeving van het cv. Zo kun je de kleuren eventueel aanpassen of ervoor kiezen om pictogrammen voor de verschillende onderdelen te gebruiken.

Het beste is om het Canva template te gebruiken als leidraad en hier je eigen draai aan te geven. Zo zou je bijvoorbeeld ook de huiskleuren van het bedrijf kunnen gebruiken waar je gaat solliciteren.

5. Download je cv als pdf-bestand

Tot slot kun je het cv downloaden als pdf-bestand. Een pdf-bestand heeft als voordeel dat het op elk apparaat er precies hetzelfde uitziet. Het maakt niet uit of je een Mac of Windows laptop of telefoon hebt, de opmaak en vormgeving zal niet verspringen.

De voordelen van een Canva cv

Het maken van een cv met Canva biedt verschillende voordelen, waaronder:

  1. Het is gratis: Ondanks dat er ook premium templates en functionaliteit beschikbaar is waar je voor moet betalen, is het programma voor het grootste deel gratis.
  2. Grote keuze aan templates: Canva heeft een grote collectie met templates waaruit je kan kiezen.
  3. Bijpassende sollicitatiebrief: Je kan Canva niet alleen gebruiken voor je cv, maar ook voor een bijpassende sollicitatiebrief of andere grafische uitingen.
  4. Gebruiksvriendelijk: Je hebt geen kennis van grafische programma’s zoals Adobe Photoshop nodig om ermee te werken. Het programma werkt intuïtief en gebruiksvriendelijk.
  5. Uniek ontwerp: Ondanks dat Canva je het raamwerk biedt voor de vormgeving van je cv, kan je deze theoretisch gezien helemaal aanpassen met je eigen creatieve ideeën.
  6. Downloaden naar pdf: Canva biedt gelukkig de mogelijkheid om het cv direct te downloaden als pdf-bestand. Hierdoor kun je direct solliciteren als je klaar bent met het opstellen van je cv.

De nadelen van een Canva cv

Naast de voordelen kent Canva natuurlijk ook een aantal nadelen. De nadelen van een Canva cv zijn:

  1. Niet van template wisselen: Als je eenmaal voor een template hebt gekozen, kun je niet meer wisselen als het template je toch niet aanspreekt. Je zal dan de hele inhoud moeten kopiëren en opnieuw moeten beginnen met de opmaak en vormgeving.
  2. Inconsistente opmaak: Er ontstaan al gauw slordigheden in de opmaak van je cv, zoals een extra witregel of aan de ene kant meer marge dan aan de andere kant.
  3. Sjablonen niet uniek: Canva is gratis en wordt veel gebruikt. De kans dat iemand met exact hetzelfde template solliciteert als jij, is vrij groot. Je valt daarom minder snel op bij een potentiële werkgever.

Conclusie en advies

Canva is een handig hulpmiddel waarmee je redelijk eenvoudig een mooi cv kunt maken. Je hebt geen verstand nodig van dure applicaties zoals Adobe Photoshop of Illustrator. Ook kun je kiezen uit talloze sjablonen en formats. Het nadeel is echter wel dat veel mensen met hetzelfde template zullen solliciteren. Ook is het voornamelijk een design platform, waardoor je wat minder flexibel bent in het presenteren van een goede inhoud.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.