Home » Autodidact cv: zó maak je indruk
autodidact-cv

Daar waar je vroeger nog fysieke handleidingen en boeken moest lezen om bepaalde vaardigheden je eigen te maken, is dat met de komst van het internet wel even anders. Eén simpele zoekopdracht op Youtube of Google en je vindt video’s en artikelen van experts die je vrijwel alles kunnen leren, gratis en voor niks. Het is dan ook niet gek dat er steeds meer autodidacten zijn. Mensen zonder specifieke beroepsopleiding kunnen tóch een baan in een bepaald vakgebied vinden. Maar hoe maak je een cv als autodidact? Hieronder delen we handige tips die je helpen.

Maak je wel kans op een baan als autodidact?

Uiteraard zal je voor veel beroepen een gedegen opleiding nodig hebben. Als autodidact zal je bijvoorbeeld nooit advocaat worden, omdat hier simpelweg een universitaire opleiding voor nodig is. Er zijn echter ook meer dan genoeg beroepen waar je zowel voor kan studeren als die je jezelf kan aanleren. Hoeveel kans je vervolgens maakt op een bepaalde baan hangt onder andere af van hoe goed je bent én hoe goed je jezelf kan verkopen in je cv. Met dat laatste kunnen we je in ieder geval een eindje op weg helpen.

Voorbeelden van banen die je zelf kan aanleren:

  1. Programmeur
  2. Grafisch vormgever
  3. Video-editor
  4. Fotograaf
  5. Content marketeer
  6. Schijver/blogger
  7. Online marketeer (SEO, SEA, CRO, etc)
  8. Social media beheer & strategie

Hoe maak je een cv als autodidact?

Dit is hoe je in 5 stappen een cv als autodidact maakt:

1. Zorg dat de basis staat

Een cv maken blijft voor veel sollicitanten een lastige klus. Of je nou een autodidactisch cv schrijft of een ‘gewoon’ cv, de basis moet staan. Dat betekent dat je te allen tijde de verplichte onderdelen vermeldt, zorgt voor een overzichtelijk en goed leesbaar cv en goede en krachtige cv zinnen formuleert. Met een duidelijk cv met overzicht en structuur kom je al een heel eind.

2. Schrijf een uniek persoonlijk profiel

Als autodidact heb je natuurlijk best wel een uniek verhaal. Je hebt immers jezelf een bepaalde vaardigheid aangeleerd, waarvan je zelf overtuigd bent dat je het inmiddels zo goed kan, dat je er wel voor betaald kan krijgen. Hoe je daar bent gekomen dient altijd als een mooie opening die zeker het vermelden waard is in je persoonlijk profiel.

Vertel kort hoe je bent gekomen waar je nu bent, waar komt je interesse vandaan en hoe ben je begonnen? Probeer in een aantal korte zinnen te vertellen wie je bent, wat je kunt en wat voor toegevoegde waarde jij kan bieden. Met jouw unieke verhaal kun jij je natuurlijk onderscheiden ten opzichte van andere sollicitanten.

3. Benoem je werkervaring

Een grote fout die we veel autodidacten zien maken, is dat ze het gedeelte ‘werkervaring’ overslaan, terwijl dit juist het belangrijkste onderdeel van het hele cv is. Ze hebben de verkeerde indruk dat ze nog helemaal geen werkervaring hebben en daarom het onderdeel maar overslaan. Niets is minder waar!

Als autodidact kan het bijna niet anders dan dat je jouw opgedane vaardigheden op wat voor manier dan ook ergens in de praktijk hebt moeten toepassen. Of dat nou een persoonlijk project, een stage, vrijwilligerswerk of iets anders is, de kans dat je iets van werkervaring hebt is zeer groot. Dit overslaan zou een grote gemiste kans zijn. Benoem daarom alle vormen van praktijkervaring. Voorbeelden kunnen zijn:

Uiteraard zijn dit ook onderdelen waar je eventueel een aparte sectie van kan maken op je cv. Dat zal je uiteindelijk zelf moeten bepalen.

4. Benoem al je opleidingen

Uiteraard heb je zelf iets moeten ondernemen om de vaardigheden aan te leren die je nu bezit. Hoe dit tot stand is gekomen mag niet ontbreken van je cv. Of het nou een cursus, YouTube video’s of een ouderwets boek is, benoem onder je opleidingen wat je gedaan hebt om je de vaardigheden eigen te maken.

5. Leg nadruk op je vaardigheden

Tot slot zal je in een apart onderdeel nog jouw vaardigheden moeten laten zien. Dit zijn de vaardigheden die je als het goed is ook al in je andere onderdelen van je cv naar voren hebt laten komen. Als je internetmarketeer bent, dan zal je wellicht iets hebben verteld over het lagen stijgen van bepaalde websites in de zoekresultaten. Als vaardigheid neem je dan “SEO” op. Bij programmeurs kan het verschillende programmeertalen of frameworks zijn. Bij Grafisch vormgevers zou het kunnen zijn dat je bepaalde programma’s, stijlen of manieren waarmee je werkt opneemt.

Laat voorbeelden van je werk zien met een portfolio

Een goede manier om de potentiële werkgever te overtuigen van jouw kwaliteiten, is door je werk te laten zien. Dé manier waarmee je dat tegenwoordig kan doen, is door het maken van een portfolio-cv. Zo kan je bijvoorbeeld een website maken waar je wat meer over jezelf verteld met een aparte pagina om delen van je werk te tonen. Als je liever geen website maakt, kun je er ook nog altijd voor kiezen om een Word document op te stellen met jouw werk die je vervolgens opslaat als pdf-bestand. Deze kun je gewoon meesturen met je sollicitatie.

Wees voorbereid op bepaalde sollicitatievragen

Als autodidact kun je natuurlijk zeker een aantal vragen verwachten tijdens het sollicitatiegesprek. Potentiële werkgevers en recruiters zullen op de een of andere manier willen ‘testen’ of jij ook daadwerkelijk de vaardigheden bezit die jou tot een volwaardige [vul beroep in] maken.

Voorbeelden kunnen zijn:

  1. Waarom heb je geen specifieke opleiding gevolgd?
  2. Hoe verliep de zelfstudie?
  3. Welke methoden en bronnen heb je gebruikt om jezelf XYZ aan te leren?
  4. Waarom moet ik jou kiezen ten opzichte van een kandidaat met een opleiding?
  5. Zijn er vaardigheden die je mist doordat je geen formele opleiding hebt gevolgd?

Zo zijn er waarschijnlijk nog wel meer vragen die gesteld kunnen worden. Probeer voor je eigen situatie te bedenken welke vragen wellicht gesteld kunnen worden. Door je erop voor te bereiden en een antwoord klaar te hebben, weet je in ieder geval zeker dat je niet met je bek vol tanden komt te staan.

Aan de slag met je eigen autodidactisch cv

Nu je de inhoud van je cv scherp hebt, is ook de vormgeving nog een punt van aandacht. Je zou eventueel van een cv-template gebruik kunnen maken die je hierbij wat ondersteunt. Deze geeft je de overzicht en structuur die nodig is voor een goed cv, zodat jij de focus kan houden op de inhoud.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.