interne-sollicitatie

Stel, je werkt al een tijdje bij een ontzettend leuk bedrijf en je hebt het goed naar je zin. Je hebt de droom om door te groeien naar een hogere functie. Misschien wil je wel een team gaan aansturen? Of ambieer je een seniorpositie? Wellicht voel je geen uitdaging meer in je huidige functie, maar zie je een horizontale stap naar een andere functie of afdeling wel zitten? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om intern te solliciteren op een vacature binnen je eigen organisatie. In deze blog gaan we in op de voordelen van een interne sollicitatie en vervolgens geven we je tips om rekening mee te houden als je besluit intern te solliciteren.

Voordelen van interne sollicitaties

Is het spannend om binnen je eigen organisatie te solliciteren? Jazeker! Er is namelijk altijd een mogelijkheid dat ze besluiten jou niet aan te nemen. Moet dat je ervan weerhouden? Zeker niet! Er zitten namelijk ook veel voordelen aan een interne sollicitatie.

Werkgevers laten met een interne sollicitatieprocedure zien dat ze een eerlijke en transparante werving- & selectieprocedure hebben. Werknemers die geïnteresseerd zijn in vacante functie kunnen hierop solliciteren. De voordelen hiervan voor een werkgever zijn, dat de werknemer al kennis heeft van de organisatie en dat hij makkelijk referenties kan opvragen bij de huidige leidinggevende van de kandidaat en dat ze echt tegemoet kunnen komen aan een loopbaanpad en ontwikkeling voor hun werknemers.

De voordelen voor werknemers zijn dat ze kunnen groeien binnen de organisatie en tegelijkertijd hun voorwaarden en pensioen kunnen voortzetten, zonder zichzelf weer helemaal opnieuw een nieuwe bedrijfscultuur aan te leren bij een nieuwe werkgever.

Hoe pak je een interne sollicitatie aan?

En dan is het zover! Er is een hele leuke job vrij gekomen. Wat nu? Je bezit de gevraagde eisen en je wilt hier graag op solliciteren, maar wat zijn nu de juiste stappen? Hieronder geven we je praktische tips om jouw interne sollicitatie succesvol te laten verlopen.

1. Voldoe aan de gevraagde eisen

Dit is echt de basis voor je interne sollicitatie. Zorg ervoor dat je de gevraagde eisen ook daadwerkelijk bezit. Zowel jij als de werkgever hebben er niets aan als je solliciteert op een functie die te hoog gegrepen is of waarvoor je de kennis niet hebt. Het kost tijd en uiteindelijk zijn beide partijen teleurgesteld.

Wil je graag naar een functie toe groeien waarvoor je (nog) niet de kwalificaties heb? Ga dan in gesprek met je huidige leidinggevende om met elkaar te beoordelen of er toekomstmogelijkheden zijn en zo ja, hoe jullie daar samen kunnen komen. Wellicht is een persoonlijk ontwikkelingsplan een optie binnen de organisatie waar je werkt.

2. Neem je sollicitatie serieus

Het is belangrijk om er niet automatisch vanuit te gaan dat jij de functie wel zal krijgen omdat je binnen de organisatie werkt en de leidinggevende jou al kent. Dus loop niet even langs zijn kantoor en roep naar binnen dat je hierbij solliciteert op de functie. Dat is geen goed idee. Neem het sollicitatieproces serieus. Schrijf een nette en foutloze motivatiebrief, neem een video-sollicitatie op of solliciteer op een andere manier. Denk eraan dat je hierbij rekening houdt met de vacature en de gevraagde kwalificaties.

Zorg er ook voor dat je CV up-to-date is en er verzorgd uitziet. Met andere woorden, besteed aandacht aan je sollicitatie, net zoals je zou doen als je zou solliciteren bij een externe werkgever.

Volg de sollicitatieprocedure zoals beschreven staat in de sollicitatieprocedure. Er is vaak weinig begrip voor sollicitaties die niet volgens de procedure gaan. Er is zelfs een kans dat je sollicitatie daardoor helemaal niet wordt meegenomen. En dat zou toch heel zonde zijn.

3. Informeer je huidige leidinggevende

Dit is misschien best moeilijk, maar het is wel een hele belangrijke stap. Informeer je huidige leidinggevende dat je hebt gesolliciteerd op een andere functie binnen de organisatie. En doe dit snel, voordat hij of zij dit in de wandelgangen van iemand anders hoort.

In het ideale geval is je leidinggevende natuurlijk allang op de hoogte van je ambities en dromen, omdat jullie hier gesprekken over hebben gevoerd in het kader van jouw persoonlijke ontwikkeling. Maar dat is helaas nog niet overal het geval. Dus wees dapper en laat het je huidige leidinggevende weten.

Breng het nieuws zo neutraal mogelijk. Geef aan dat je nog steeds voldoening haalt uit je huidige functie, maar dat je meer uitdaging zoekt en daarom hebt gesolliciteerd op de andere functie.

Ook interessant: Ambities op je cv

4. Het sollicitatiegesprek

Hoera! Je bent uitgenodigd voor een gesprek. Neem de tijd om dit gesprek goed voor te bereiden. Het is immers een echt sollicitatiegesprek, ondanks dat je de mensen waar je een gesprek mee hebt misschien wel heel goed kent. Zorg dat je je van tevoren verdiept in de functie en jouw motivatie goed en krachtig kan overbrengen. Check van tevoren ook even de website van de organisatie om te kijken of er nog nieuwe dingen of het laatste nieuws opstaan die goed zijn om te weten.

Het is goed om even wat tijd vrij te maken voor het gesprek zelf. Fris jezelf op en maak even een wandeling om je hoofd leeg te maken om op een goede en frisse manier het gesprek in te gaan.

5. Bedank de collega’s voor het gesprek

Bedank de collega’s waarmee je in gesprek bent geweest voor de uitnodiging en de kans om het sollicitatiegesprek te voeren. Ook als in het gesprek duidelijk is geworden dat je niet de geschikte kandidaat bent. Wees altijd beleefd en netjes. Je weet nooit wat je toekomst is bij het bedrijf.

6. Tijdens het sollicitatieproces

Een sollicitatieproces kan wel even duren. Er zijn vaak meerdere kandidaten en er vinden meestal meerdere gesprekken plaats. Ondertussen ben jij als sollicitant aan het wachten. Sommige procedures duren wel een paar weken! Blijf tijdens deze periode je huidige functie goed uitvoeren. Zorg dat je er niet automatisch vanuit gaat dat je de nieuwe functie wel zal krijgen, maar blijf aandacht besteden aan je werk tot het laatste moment.

7. Je hebt de baan!

Gefeliciteerd! Je hebt de baan. Ook nu is het zaak om goede afspraken te maken met zowel je oude als nieuwe leidinggevende. Sluit je oude functie op een goede manier af en draag je werk volledig en juist over. Op deze manier start je fijner met je nieuwe baan.

Wat als je de baan niet krijgt?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je de baan niet krijgt. Dat is ontzettend jammer, maar geen reden om bij de pakken neer te zitten. Vraag om feedback en gebruik deze om je vervolgstappen te plannen. Bespreek met je huidige leidinggevende je ambities en dromen en wie weet komen er mooie kansen voorbij!

Heel veel succes met je interne sollicitatie!

Miranda Adriaanse
Miranda Adriaanse

Deze blog is geschreven door Miranda van Groen. Miranda heeft meer dan 20 jaar ervaring als (senior) HR adviseur bij verschillende organisaties.