ongeschreven cv regels

Uiteraard wil je niet dat je al met 3-0 achterstaat als een recruiter jouw CV voor het eerst bekijkt. Toch komt dit vaker voor dan je misschien zou verwachten. Om te voorkomen dat je direct op de ‘nee-stapel’ belandt is het aan te raden om rekening te houden met de volgende 12 ongeschreven regels.

Dit zijn de 15 ongeschreven CV regels

1. Geef je CV een correcte naam

Te vaak zien we een CV die bijvoorbeeld “cv-3-piet.pdf” heet. Dit kan natuurlijk niet door de beugel. Het ziet er niet professioneel uit, maar heeft ook een ander nadeel. Wanneer je jouw CV upload naar jobboards (zoals indeed), zal jouw CV niet snel gevonden worden. Werkgevers kunnen namelijk naar CV’s zoeken. Als jij jouw CV dan bijvoorbeeld “Piet-Jansen (accountant).pdf” noemt en er wordt op ‘accountant’ gezocht, heb je kans dat jij bovenaan komt te staan.

2. Spits je CV toe op de vacature

Een recruiter zal maar heel beperkt (enkele tientallen seconden) de tijd nemen om jouw CV door te nemen. In die tijd moet jij dus voldoende indruk zien te maken. Dat gaat je niet lukken met een generiek CV. Kijk goed naar de wensen en behoeften van het bedrijf en kijk hoe jij hierop kan inspelen met jouw kennis, vaardigheden en ervaring.

3. Kies een professionele CV lay-out

Naast het feit dat recruiters niet graag een generieke inhoud lezen, geldt hetzelfde voor de vormgeving. Met een gratis Word template kom je er vaak niet meer. Een goed cv-template is overzichtelijk, duidelijk te lezen en maakt slim gebruik van de beschikbare ruimte. Zorg ervoor dat je solliciteert met een verzorgd, professioneel CV template die direct indruk maakt.

4. Maak je CV makkelijk leesbaar

Zoals aangegeven heb je maar weinig tijd om indruk te maken op werkgevers. Met een onoverzichtelijk CV kom je er niet. Vermijd lange lappen tekst, maar maak slim gebruik van overzichtelijke bulletpoints. Gebruik daarnaast voldoende witregels en zet de verschillende onderdelen elk op een nieuwe alinea. Maak het lettertype ook zeker niet te klein. Houdt gewoon 11pt of groter aan.

5. Focus op resultaten in plaats van taken en verantwoordelijkheden

Wat écht magisch werkt is het benoemen van cijfers en getallen (harde data). In plaats van aangeven dat je verantwoordelijk was voor het verhogen van het conversiepercentage, moet je aangeven met hoeveel % die is gestegen. Kosten bespaard? Benoem hoeveel kosten je per maand met jouw acties hebt bespaard.

6. Vermijd spelling en grammatica fouten

Onderzoek heeft aangetoond dat fouten in het CV door 80% van de recruiter als negatief werd ervaren. Logisch ook, het komt onverzorgd over. Laat je CV dus altijd even nalezen door een vriend of vriendin. Dat kan overigens sowieso nooit kwaad. Derden hebben er vaak toch een andere kijk op.

7. Hanteer de omgekeerd chronologische volgorde

Met de omgekeerd chronologische volgorde wordt bedoeld dat je de verschillende onderdelen van je CV (werkervaring, opleidingen, etc), presenteert van heden naar verleden. Als we werkervaring als voorbeeld nemen, betekent dat dus dat je bovenaan begint met je meest recente werkervaring en van daaruit terugwerkt in de tijd.

8. Vermijd ‘hippe’ functietitels

‘PHP Ninja’ en ‘Chief Hapiness Officer’, het zijn van die functietitels die intern in een bedrijf prima gebruikt kunnen worden. Op een CV kennen ze echter niet echt een plaats. Als een recruiter of werkgever jouw CV niet kan begrijpen, hoe verwacht je dan dat je uitgenodigd gaat worden op sollicitatiegesprek?

9. Vermeld geen referenties

Het is ongebruikelijk om tijdens een sollicitatie gelijk referenties in je CV op te nemen. Hier wordt vaak pas later in de sollicitatieprocedure om gevraagd. Ook “Referenties op aanvraag” hoef je niet per se op je CV te zetten. Recruiters weten namelijk dat ze dit aan jou kunnen vragen.

10. Vermeld alleen relevante zaken

Een goed CV is er een die perfect aansluit om de wensen en behoeften van de werkgever. Dat doe je niet door letterlijk alles te benoemen wat je gedaan hebt. Dit doe je door slim te kiezen in hetgeen je presenteert in je CV. Benoem dus alleen de meest relevante en belangrijkste zaken die de bewijzen leveren dat jij een geschikte kandidaat bent.

11. Vermijd de clichés en standaardzinnen

Een cliché is niet voor niets een cliché. Zogeheten “cv clichés” werken vaak averechts. Vermijd dus zinnen en woorden die al zo vaak gebruikt en geschreven worden dat het niet veel meer betekent. “Een échte duizendpoot” en “Een spin in het web” zijn hier voorbeelden van. Prima als deze woorden jou omschrijven, maar de kunst is om het nou nét even anders te doen dan de rest. Waar ben jij goed in? Wat zijn jouw sterke punten? Waar blink jij in uit? Dat is waar de focus op moet liggen.

12. Zorg dat al jouw social media profielen professioneel zijn

De kans is zeer aannemelijk dat werkgevers jou gaan opzoeken op social media als jouw CV voldoende indruk heeft gemaakt. Als ze dan op jouw social media kanalen vervolgens allemaal teleurstellende dingen komen, betekent dit natuurlijk niks goeds voor jouw kansen om aangenomen te worden.

13. Een foto zegt meer dan 1000 woorden

In tegenstelling tot veel andere landen is het in Nederland zeer gebruikelijk om een foto op je CV te zetten. Wij raden ook zeker aan dit altijd te doen. Iemand die een foto op zijn CV zet heeft namelijk bewezen meer kans om aangenomen te worden. Het is vaak toch de eerste indruk die je hiermee afgeeft. Als je er verzorgd en professioneel uitziet, dan geeft jou dit een streepje voor.

14. Gebruik een professioneel e-mailadres

Waarschijnlijk is het overbodig om te zeggen, maar gebruik altijd een professioneel e-mailadres. Dus iets van “voornaam.achternaam@gmail.com”. Met een e-mail als: “teun_ajax_4_ever@hotmail.com” maak je bewezen minder kans om uitgenodigd te worden op sollicitatiegesprek.

15. Sla je CV op als .pdf

Je CV opslaan als pdf heeft als grote voordeel dat deze op elke machine en elke browser er precies hetzelfde uitziet. Bij Word bestanden wil het nog weleens voorkomen dat de hele opmaak verspringt als je deze opent op een andere computer.

Meer handige tips? Bekijk: “CV opstellen” om erachter te komen hoe je precies een baan-winnend CV maakt.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.