Home » Zó pak je een open sollicitatie aan (met sollicitatiebrief)
open-sollicitatie

Je hebt de organisatie van je dromen gevonden, maar er is een klein probleem: ze hebben geen openstaande vacatures. Wat nu? Je denkt waarschijnlijk dat je beter verder kan gaan zoeken, maar laat jij je droombaan zo makkelijk gaan? Je kan beter een open sollicitatie bij die organisatie doen. Niet geschoten is immers altijd mis!

Jij denkt nu: huh? Een open sollicitatie? Dat gaat me tijd en energie kosten, terwijl ze me toch niet gaan aannemen. Maar dat is dus lang niet altijd het geval. Er zijn bedrijven die zoveel open sollicitaties krijgen dat ze nooit meer vacatures open hoeven te zetten. Denk aan een Google. En andere organisaties hebben misschien nu nog geen openstaande vacature, maar wel in de nabije toekomst. Ze zullen je open sollicitatie bij geschiktheid voor die functie, dan zeker meenemen. Zeker in de huidige arbeidsmarkt, waarin het lastig is om geschikte werknemers te vinden.

In deze blog nemen we je mee in het schrijven en doen van een open sollicitatie.

Voorbeeld open sollicitatiebrief

Hieronder volgt alvast een voorbeeld van een goede motivatiebrief voor een open sollicitatie. De gedachtegang achter de verschillende onderdelen en hoe je er zelf een schrijft zullen we direct daaronder behandelen.

Amsterdam, 5 juni 2023

Betreft: een open sollicitatie

 

Geachte mevrouw Bakker,

Mijn vroegere collega, Rob Huizen, heeft voorgesteld om contact met u op te nemen. Ik heb van hem hele goede verhalen over basisschool het Koetje vernomen. Zo goed zelfs, dat ik er helemaal enthousiast van ben geworden. Het feit dat jullie een vrije school zijn trekt mij enorm. Alhoewel ik weet dat jullie op dit moment geen openstaande vacatures hebben, heb ik toch de stoute schoenen aangetrokken en stuur ik u een open sollicitatie voor de functie van leerkracht.

Ik heb meer dan 15 jaar ervaring als leerkracht op een basisschool. In die 15 jaar heb ik voor meerdere groepen gestaan. De afwisseling tussen de verschillende groepen/leeftijden vind ik erg leuk en uitdagend. Ik kan goed schakelen tussen de verschillende niveaus en ben zowel in staat om met een ‘helicopter view’ te kijken als aandacht te hebben voor het individuele kind. Ik ben van mening dat je naar elk kind afzonderlijk moet kijken om te beoordelen welke aanpak het beste zal werken. Ik ga hierbij uit van wat het kind kan en wat het kind (nog) niet kan.

Op uw website zie ik dat u als school erg bezig bent met het leesniveau van de kinderen. Dit heb ik ook enorm hoog in het vaandel staan en op mijn huidige werklocatie zijn we hier ook mee bezig in de vorm van een project. Ik ben projectleider van dit project en lopende jaar zien we al veel goede resultaten van onze inspanningen.

Maar het meest belangrijke is toch wel dat ik werken met kinderen het leukste vind om te doen. En ik beschouw het als een voorrecht dat ik mag bijdragen aan de ontwikkeling van de kinderen tijdens hun basisschoolperiode.

Ik wil u alvast bedanken voor uw tijd om mijn motivatiebrief te lezen. Ik heb mijn CV bijgesloten en ik hoop dat u me zou willen uitnodigen voor een gesprek.

Met vriendelijke groet,

Sasha van Leek

06-12345678

sasha.van.leek@email.nl

Hoe schrijf je een open sollicitatie?

Om een goede open sollicitatie te schrijven zal je een duidelijk en kort beeld van jezelf moeten schetsen. Je zal moeten laten zien hoe jij de organisatie zou kunnen helpen. Kortom: je zal jezelf moeten verkopen.

In dit artikel beperken we ons tot een open sollicitatie in briefvorm die we, samen met het CV, verzenden. Hieronder zullen we de motivatiebrief per onderdeel beschrijven.

Aan wie schrijf je je brief?

Probeer je open sollicitatie altijd aan een persoon te richten. Een algemene email wordt sneller verwijderd, dan een gerichte email.

In veel gevallen kan je een naam vinden op internet. Indien jij al weet op welke afdeling je zou willen werken, kan je gericht zoeken naar de leidinggevende van deze afdeling. Vaak kom je op LinkedIn een heel eind. Als het je niet lukt om de naam van deze persoon te vinden, is het aan te bevelen om de organisatie te bellen een aan de receptie te vragen aan wie je je sollicitatiebrief het beste kan richten.

Als je niet weet voor welke afdeling je zou willen werken, dan kan je vaak op de website van de organisatie een naam vinden van een recruiter. Veel organisaties hebben een tabblad op hun website gericht op vacatures. Als je echter geen naam kan vinden voor een recruiter, is het ook verstandig om te bellen naar de organisatie met de vraag wie er over de sollicitaties gaat.

De eerste alinea

In dit eerste gedeelte van je sollicitatiebrief moet duidelijk worden waarom je een open sollicitatie doet bij deze organisatie. Hierin laat je zien hoe je de organisatie kent. Als je iemand kent die hier werkt en het is relevant voor je open sollicitatie is het goed om dit meteen in deze eerste alinea van je brief te vermelden.

De middelste alinea’s

In dit gedeelte ga je jezelf ‘verkopen’. Je zal duidelijk moeten beschrijven waarom jij goed bij deze organisatie past. Benoem je kwaliteiten, vaardigheden en ervaringen. Maar let er wel op dat deze relevant zijn voor de organisatie.

Voor dit gedeelte zal je voorwerk moeten doen in de vorm van onderzoek naar de organisatie. Dit kan als volgt:

  • Check de website van de organisatie.
  • Kijk op LinkedIn naar profielen van werknemers van deze organisatie en op de bedrijvenpagina.
  • Google de organisatie.
  • Check overige sociale mediakanalen.

Na het onderzoek heb je als het goed is een beeld van de organisatie en welke dingen zij belangrijk vindt. Het is je duidelijk wat de kernwaarden zijn en wat de speerpunten zijn.

Dit neem je vervolgens mee in het stukje over jezelf. Op deze manier laat jij al zien dat er een match is tussen jou en de organisatie. Laat zien wat jij de organisatie te bieden hebt. Het moet voor de organisatie helder zijn welke posities jij kan vervullen binnen de organisatie

De laatste alinea

In de laatste alinea is het goed om de lezer van je open sollicitatie te bedanken voor haar of zijn tijd en om te vermelden dat je hoopt te worden uitgenodigd voor een gesprek om ‘live’ met elkaar van gedachten te wisselen over een eventuele positie binnen de organisatie.

In deze alinea verwijs je ook naar je CV.

Einde van de brief

Sluit je brief af zoals je een gerichte sollicitatiebrief ook zou afsluiten. Zorg ervoor dat je je contactgegevens goed in de brief hebt staan.

Je CV toevoegen

Bij een open sollicitatie voeg je naast je sollicitatiebrief ook je CV toe aan de email. Belangrijk hierbij is dat je je CV aanpast aan de organisatie. Je hebt uiteraard geen functiebeschrijving of vacaturetekst waar je specifieke eisen en kwaliteiten uit kan halen. Maar je hebt wel de website en andere internetpagina’s om je informatie uit te halen.

Als bijvoorbeeld een kernwaarde van de organisatie samenwerken is, kan je dit vertalen naar je CV als onderdeel van een (project) team. En als je weet dat de organisatie volgend jaar een nieuw personeelsinformatiesysteem wil implementeren en jij hebt daar ervaring mee, dan is het goed om dit te vermelden op je CV.

Klaar? Proeflezen maar!

Het is heel erg aan te bevelen dat je je sollicitatiebrief en CV nog een paar keer goed doorleest voordat je ze gaat verzenden. Je wilt niet dat er foutjes in staan. Het is goed om ook door een vriend/vriendin of familielid te laten lezen. Soms zie je zelf de kleine foutjes niet meer, omdat je er al zo lang mee bezig bent.

Versturen maar

Als je zeker weet dat je brief en CV klaar zijn om te versturen, dan kan je ze gaan versturen. Je kan ze het beste als bestand bijvoegen in je email. Voor het sturen van een begeleidende email bij je sollicitatie verwijs ik je naar de blog: begeleidende mail bij je sollicitatie.

Tot slot

Wees niet bang om te solliciteren bij de organisatie van je dromen. Nee heb je, maar ja kun je misschien wel krijgen. Maar dan moet je wel uit die comfortzone en je open sollicitatie sturen. Met bovenstaande tips weten we zeker dat je een heel eind zult komen. Als je uitgenodigd wordt op sollicitatiegesprek, zorg dan dat je jezelf goed voorbereid. Succes!

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.