Home » Sollicitatievaardigheden inzetten tijdens je sollicitatiegesprek
sollicitatievaardigheden

Gefeliciteerd! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De eerste stap (het schrijven en insturen van je sollicitatie) op weg naar je nieuwe baan is gezet. Zo’n sollicitatiegesprek is natuurlijk erg spannend. Je bent waarschijnlijk niet de enige kandidaat die is uitgenodigd en de andere kandidaten hebben hoogstwaarschijnlijk vergelijkbare kwaliteiten, kennis en talenten.

Dit betekent dus dat je in het sollicitatiegesprek moet laten zien waarom jij het meest geschikt bent voor de functie. Meer geschikt dan de andere kandidaten. Voel je de druk al?

Gelukkig hoef je niet blanco je sollicitatiegesprek in te gaan en kunnen voorbereiding en sollicitatievaardigheden je helpen om dichterbij je droombaan te komen.

In dit blogartikel geven we je tips om sollicitatievaardigheden in te zetten voor en tijdens je sollicitatiegesprek.

Bereid je goed voor

Het begint allemaal met de voorbereiding van je sollicitatiegesprek. Als je goed voorbereid begint aan het sollicitatiegesprek voel je jezelf zelfverzekerd, kalm en weet je waar je over praat. En dat zien je gesprekspartners aan je. Net zoals dat ze het heel goed kunnen zien, als je je niet goed hebt voorbereid. Maar hoe kan je je nu het beste voorbereiden? Hieronder volgen de tips:

  • Lees de vacature goed door en maak een lijstje van de kennis, kwaliteiten, vaardigheden en verantwoordelijkheden, waar de organisatie het meest naar op zoek is. Waarschijnlijk heb je dit al gedaan voordat je je motivatie en CV schreef om dit ook daarin te verwerken. Het kan geen kwaad om nog eens opnieuw te kijken, zodat je heel goed op de hoogte hiervan bent. Dit kan je weer terug laten komen in je sollicitatiegesprek.
  • Lees of kijk je eigen motivatie nog eens goed door en bekijk je CV. Zorg ervoor dat je precies weet wat er in deze documenten staat of wordt gezegd, zodat je tijdens het sollicitatiegesprek ook kan verwijzen naar bijvoorbeeld projecten die in je CV staan.
  • Check de website van de organisatie, lees de missie en visie nog eens door en bekijk of er nog nieuwsberichten zijn verschenen sinds jouw sollicitatie.
  • Bekijk op LinkedIn het profiel van jouw gesprekspartners. Lees hoelang ze al bij de organisatie werken, wat ze hiervoor hebben gedaan en of ze allang werkzaam zijn in hun huidige functie. Kijk ook of ze eventueel raakvlakken hebben met jou. Dit kan bijvoorbeeld een vroegere werkgever zijn of misschien doen ze wel vrijwilligerswerk bij een sportvereniging waar jij ook affiniteit mee hebt.
  • Bedenk welke vragen er gesteld kunnen worden tijdens het sollicitatiegesprek en formuleer een antwoord hierop. Probeer bij deze antwoorden ook voorbeelden te bedenken van situaties die hierop aansluiten. Voorbeelden werken krachtig en misschien wordt er ook gevraagd om een situatie te beschrijven.
  • Maak ook een lijstje met vragen die jij hebt voor je gesprekspartner.
  • Oefen met een vriend(in) of familielid de vragen en de antwoorden. Let hierbij ook op je houding, de rust die je uitstraalt en het enthousiasme dat je laat zien.

Bovenstaande zijn tips hoe je je inhoudelijk kan voorbereiden op het sollicitatiegesprek, maar je kan ook aan een paar praktische dingen denken:

  • Check de route naar het sollicitatiegesprek. Hoelang doe je erover om daar te komen? Kan je op de fiets? Of moet je met de auto? Hoeveel kans is er dat er file staat op dat tijdstip. Hoe laat moet je dus weg om ruim op tijd op het gesprek te verschijnen?
  • Denk alvast na over de kleding die je aan doet naar het sollicitatiegesprek. Bedenk wat bij het bedrijf en de functie past en zorg dat deze kleding schoon en gestreken is. Als je niet precies weet wat de dresscode is binnen de organisatie, kies er dan altijd voor om netjes gekleed te gaan.
  • Als je een videosollicitatie hebt, kan je het best de voorbereidingstips in de blog videosollicitatie Hetzelfde geldt voor een telefonische sollicitatie. Dit staat beschreven in de blog tips voor een telefonische sollicitatie.
  • Zorg dat je voor het sollicitatiegesprek je hoofd even helemaal leeg kan maken en dat je in alle rust je sollicitatiegesprek in kan gaan.
Ook interessant: Bezit auto op cv

Praat duidelijk en kalm

Tijdens het sollicitatiegesprek is het belangrijk om duidelijk en kalm te praten. Als je snel praat, ben je moeilijker te verstaan en kan je het idee geven aan je gesprekspartners dat je erg zenuwachtig bent. Dat is waarschijnlijk ook zo, maar als je je goed voorbereid en van tevoren oefent, dan ben je goed in staat om de meeste vragen goed te beantwoorden. Daarnaast helpt het dus heel erg om je bewust te zijn van deze punten, hierdoor ga je automatisch al in een rustigere stand. Als je het gevoel hebt dat je toch te snel gaat, haal een keer diep adem en wacht een aantal seconden met praten.

Neem de tijd voor je antwoord

Het kan gebeuren dat je een lastige vraag krijgt waar je niet direct een antwoord op weet. Neem na de vraag even de tijd om hierover na te denken. Hiermee bedoelen we niet dat je een stilte moet laten vallen van 5 minuten, maar denk wel even goed na over je antwoord. Een weloverwogen antwoord is altijd beter, dan een antwoord waar je niet over hebt nagedacht.

Je zou zelfs tegen je gesprekspartners kunnen zeggen: “Dat is een hele interessante vraag die ik nog niet eerder heb gehoord. Mag ik daar even een paar seconden over nadenken?” Hiermee laat je zien, dat je serieus bent en goed nadenkt over de vraag.

Wees niet bang om verduidelijking te vragen

In het verlengde van de vorige tip, kan het je soms gebeuren dat je een vraag krijgt die niet helemaal duidelijk is voor je. Je weet niet precies wat je gesprekspartner bedoelt en welke richting hij of zij op wil gaan.

In dat geval is het helemaal niet erg om te vragen of je gesprekspartner de vraag nog eens wilt stellen of te verduidelijken. Wat ook goed kan werken is de vraag nog eens in je eigen woorden te herhalen en bij je gesprekspartners te checken of ze dit bedoelen. Dit is beter dan een antwoord te geven die niet aansluit bij de vraag.

Sterker nog, het geeft veel voordelen om een sollicitatiegesprek als een tweerichtingsgesprek te beschouwen. Als kandidaat kan je je vragen stellen over de functie en de organisatie. Dit laat zien dat je je goed hebt voorbereid en geïnteresseerd bent in alle aspecten die met de vacature te maken hebben.

Luister goed

Luisteren is zo’n beetje het sleutelwoord tijdens sollicitatiegesprekken (en misschien zelfs wel in alle gesprekken, maar daar hebben we het hier niet over). Door goed en actief te luisteren ben jij in staat de vragen goed te begrijpen en een duidelijk antwoord te geven. Dat is soms best lastig, want tijdens de vraag ben jij in je hoofd natuurlijk al een antwoord aan het formuleren. Hierdoor kan het gebeuren dat je de helft van de vraag mist. Houdt in je achterhoofd, dat je beter een paar seconden kan nemen om de vraag goed te beantwoorden, dan de helft van de vraag te missen en een antwoord te geven die niet matcht bij de vraag.

Blijf dus gefocust en laat je gedachten niet met je aan de haal gaan.

Wees je bewust van je lichaamstaal

Net als duidelijk en rustig praten en actief luisteren kan je dit punt goed van tevoren oefenen met een vriend(in) of familielid. Met lichaamstaal bedoelen we dat je tijdens het sollicitatiegesprek een actieve houding aanneemt. Je gaat niet tijdens het gesprek onderuit gezakt zitten met de handen achter je hoofd. Het zou toch een beetje gek zijn als je je benen op tafel legt. Je neemt een actieve houding aan, zit rechtop en maakt oogcontact met je gesprekspartners.

Laat zien dat je je de verhalen en vragen begrijpt door te knikken of te lachen op de juiste momenten. Sowieso is het goed om veel te (glim)lachen tijdens het gesprek, want dat laat zien dat je erg enthousiast bent. En dat willen potentiële werkgevers graag zien. Daarnaast voel je jezelf zelfverzekerder en krachtiger met een lach op je gezicht. Dus win-win.

Wees positief

Het is belangrijk dat je laat zien dat je een optimistisch en positief persoon bent. Een organisatie zit echt niet te wachten op een negatieve nieuwe werknemer.

Spreek niet slecht over je huidige of vorige werkgever of collega’s. Dit willen potentiële werkgevers echt niet horen, dus laat dat rugzakje lekker thuis.

Bedank voor het gesprek

Zorg er altijd voor dat je laat zien dat je dankbaar bent voor het sollicitatiegesprek. Bedank je gesprekspartners voor het gesprek, hun tijd en de informatie die je hebt gekregen over de functie en de organisatie. Geef het aan als je het sollicitatiegesprek fijn vond en dat je nog enthousiaster bent over de rol.

Vraag ook direct wat de verdere sollicitatieprocedure is. Dit laat zien dat je geïnteresseerd en serieus bent.

Tot slot

Zoals je kunt lezen kost het nog best wel wat werk om een goed sollicitatiegesprek te voeren. Je zal eerst moeten oefenen, oefenen en oefenen. Maar zeg nou zelf, dat is je droombaan je toch ook wel waard? Wij hopen dat we je met bovenstaande tips in ieder geval al een eind op weg hebben geholpen. Heel veel succes!

Miranda Adriaanse
Miranda Adriaanse

Deze blog is geschreven door Miranda van Groen. Miranda heeft meer dan 20 jaar ervaring als (senior) HR adviseur bij verschillende organisaties.