Home » Een CV met ChatGPT maken: zó pak je dat aan
chatgpt-cv-maken

Iedereen heeft er inmiddels wel van gehoord: ChatGPT. Het is een taalmodel die op basis je vragen kan stellen en gerichte antwoorden terug kan geven. De mogelijkheden van ChatGPT zijn eindeloos. Het is dan ook niet gek dat het ook de recruitmentwereld niet is ontgaan. Je kunt namelijk aan de hand van ChatGPT ook een goed cv maken. In dit artikel laten we zien hoe je het beste resultaat kan krijgen door gerichte vragen te stellen. Ook delen we een aantal voor- en nadelen.

Hoe maak je een cv met ChatGPT?

Je kunt natuurlijk aan ChatGPT vragen om een cv voor je te schrijven, maar de kans is groot dat je hiermee niet per se het beste resultaat krijgt. Hoe goed het cv is die door ChatGPT wordt gegenereerd, hangt volledig af van de vragen die je stelt. Dit zijn de 5 stappen om een cv met ChatGPT te maken:

1. Maak een account aan op de website van OpenAI

De eerste stap is om een account te maken bij het bedrijf achter ChatGPT (OpenAI). Via deze link kun je naar de website gaan om in te loggen of een account aan te maken.

2. Schets de context van je situatie

De volgende stap is om de chatbot wat context te geven over je situatie. Dit zorgt ervoor dat alle relevante gegevens omtrent jouw sollicitatie bekend zijn. Geef bijvoorbeeld de volgende prompt:

Ik wil gaan solliciteren bij een online marketingbedrijf. Ik ben zelf 19 jaar oud en ben inmiddels afgestudeerd aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ik heb de opleiding Ondernemerschap & Retail Management gedaan. De functie waarop ik specifiek solliciteer is een functie als Junior SEO consultant. Kun je een passend cv voor me schrijven met ten minste de volgende onderdelen: persoonlijk profiel, werkervaring, opleidingen en vaardigheden?

Als het goed is krijg je nu een raamwerk voor je cv die je kan gebruiken als opzet. In de volgende stap gaan we hem daadwerkelijk invullen.

3. Verfijn je zoekopdracht per onderdeel van je cv

Nu je een raamwerk hebt voor de onderdelen van je cv, is het tijd om inspiratie op te doen met verfijnde zoekopdrachten. ChatGPT kent natuurlijk jouw behaalde resultaten en prestaties niet, dus op basis daarvan kan die geen werkervaring voor je invullen. Je kunt het echter wel gebruiken om voorbeelden te genereren die je vervolgens zelf kan aanpassen. Voer bijvoorbeeld een van de volgende prompts in:

  • “Schrijf een uniek persoonlijk profiel voor een enthousiaste beginnend online marketeer.”
  • “Geef 3 voorbeelden van werkervaring op je cv voor [functie X] met 5 taken en resultaten in de omschrijving.”
  • “Ten behoeve van een stage tijdens mijn studie heb ik ook SEO-werkzaamheden verricht. Ik heb er toen voor gezorgd dat het bedrijf waar ik werkte op plek #1 rankte op een zoekwoord dat 10.000 keer per maand werd gezocht, kun je daar een mooi resultaat voor schrijven die ik kan opnemen op mijn cv?”

4. Genereer relevante vaardigheden en trefwoorden

Steeds meer bedrijven maken gebruik van sollicitatiesoftware die automatisch het cv inscant en hier een relevantiescore aanhangt. Als je bepaalde trefwoorden niet in je cv hebt staan, krijg je een lage score en zak je minder snel worden uitgenodigd op sollicitatiegesprek. Je cv optimaliseren voor ATS systemen is daarom van belang. Aan de hand van ChatGPT kun je ontdekken welke trefwoorden belangrijk zijn om in je cv te vermelden:

  • “Welke trefwoorden zijn belangrijk om in je cv te benoemen voor een functie als [functieX]?”

Daarnaast is het ook slim om te bekijken welke vaardigheden belangrijk zijn voor jouw betreffende functie. Stel daarom ook de volgende vraag:

  • “Welke vaardigheden zijn belangrijk om in je cv te benoemen voor een functie als [functieX]?”

Zorg er wel voor dat de vaardigheden en werkervaring die je genereert en opneemt in je cv, aansluit bij de wensen en behoeften van de potentiële werkgever.

5. Laat ChatGPT je cv toespitsen op de vacature

Een van de grootste cv-fouten die je kan maken, is om één cv te maken en met dat cv vervolgens op alle functies te solliciteren. Wat veel beter werkt, is om per vacature te bekijken wat belangrijk is om in je cv te zetten. Dat betekent dus vaak wel dat je per sollicitatie je cv telkens een klein beetje moet aanpassen en ‘tweaken’. Om tijd te besparen, kun je hier ook ChatGPT voor inschakelen.

Voer bijvoorbeeld de volgende 2 prompts in:

  • “Lees en begrijp de volgende vacature: [plak de vacaturetekst hier]”. Druk op enter.
  • “Schrijf nu 2 voorbeelden van werkervaring voor op je cv voor een [jouw functie] die goed aansluit op de behoeften uit deze vacature. Benoem daarbij ook resultaten.”.

Je zal zien dat ChatGPT nu met voorbeelden komt die je in je cv kan benoemen. Eventueel zou je ook je huidige cv in ChatGPT kunnen plakken en vragen om concrete verpeterpunten.

De grootste valkuil van het gebruik van ChatGPT voor je cv

Een van de grootste valkuilen van het laten schrijven van je cv door ChatGPT, is dat je zinnen niet meer menselijk overkomen. ChatGPT is een getraind taalmodel op basis van terrabytes aan data. Het model kan daardoor extreem goede zinnen voor op je cv formuleren. De zinnen zijn soms ‘zo goed’, dat het dus robotachtig overkomt. Op een gegeven moment herken je gewoon of iets door ChatGPT is geschreven of niet. Recruiters die dagelijks honderden cv’s lezen en bekijken krijgen dat op een gegeven moment ook door.

Ook worden kunstmatige intelligentie detectietools steeds beter. Dat betekent dat potentiële werkgevers steeds vaker controleren of je cv of sollicitatiebrief geschreven is met behulp van AI. Als dit zo is, dan loop je natuurlijk het risico dat je niet op sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd, of op zijn allerminst dat je hier vragen over krijgt tijdens een eventueel sollicitatiegesprek. Tot slot mist het soms een beetje creativiteit, waardoor je cv saai over kan komen.

Ook interessant: Creatief cv maken

De voordelen van je cv maken met ChatGPT

  1. Het bespaart veel tijd
  2. Het is volledig gratis
  3. ChatGPT geeft je ideeën en inspiratie voor je cv
  4. Het kan spel- en grammaticafouten herkennen
  5. Je kunt moeiteloos je cv afstemmen op de vacature

De nadelen van ChatGPT gebruiken voor je cv

  1. Soms is het niet feitelijk correct
  2. De zinnen komen minder persoonlijk en menselijk over
  3. De teksten zijn algemeen en gestandaardiseerd
  4. Het is grammaticaal niet altijd 100% foutloos

Aan de slag met je eigen cv

Zoals je hebt kunnen lezen kun je aan de hand van gerichte vragen een goed cv opstellen voor zo’n beetje iedere functie. Toch is de inhoud maar één deel van het cv. Het oog wil namelijk ook wat. Je kunt hiervoor het beste een cv-sjabloon gebruiken. Die kan op een aantrekkelijke en overzichtelijke manier de inhoud zo weergeven, dat het goed leesbaar is voor recruiters en werkgevers.

Conclusie en advies

We raden aan om absoluut niet je hele cv te laten schrijven door ChatGPT. Uiteraard is het natuurlijk verleidelijk om dat te doen, maar de valkuil is dat je zelf niet meer kritisch naar de inhoud van je cv kijkt. Ook kan het zijn dat het bedrijf waar je solliciteert erachter komt, waardoor je kansen op die baan sowieso in duigen vallen. Gebruik het als inspiratiebron voor je cv, maar kopieer niet letterlijk.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.