Home » Blind cv: wat is het, hoe maak je er een en werkt het?
blind-cv

Als je zoekt naar een nieuwe baan en je bent bang om gediscrimineerd te worden, dan zou een blind cv weleens de oplossing kunnen zijn. Door discriminatiegevoelige gegevens uit het cv te verwijderen, zoals je geslacht en afkomst, hopen sollicitanten dat gelijk behandeld zullen worden en meer kans maken op een baan of sollicitatiegesprek. In dit artikel kijken we naar het concept van blinde cv’s, we laten zien hoe je er een maakt en we delen of het wel echt werkt.

Wat is een blind cv precies?

Een blind cv is een type cv waar geen enkele discriminatiegevoelige gegevens in vermeld staan. Gegevens zoals het geslacht, leeftijd of afkomst worden weggelaten. Dit zijn gegevens die in principe niks zeggen over iemands kwalificaties. Enkel relevante informatie, zoals de werkervaring en opleidingen, staan in het cv.

Waarom zou je een blind cv maken?

Een blind cv heeft als doel om discriminatie te voorkomen. Zo zal er bij elke sollicitant puur gekeken worden naar zijn kwalificaties op basis van de toegevoegde onderdelen (werkervaring, opleidingen, vaardigheden, etc). Hierdoor zijn potentiële werkgevers genoodzaakt om enkel te selecteren op basis van relevante gegevens. Dit maakt het sollicitatieproces wat eerlijker, omdat elke sollicitant gelijke kansen krijgt.

Hoeveel bedrijven gebruiken blinde cv’s?

Alhoewel het gebruik van blinde cv’s toeneemt, zijn er nog maar weinig bedrijven die er echt gebruik van maken. Veel uitzendbureaus anonimiseren de cv’s van hun kandidaten wel. Het effect van blinde cv’s is door middel van meerdere studies gemeten. Hier komt wel uit dat het gebruik van een dergelijk cv discriminatie in het sollicitatieproces kan tegengaan.

Blinde cv’s zijn niet de perfecte oplossing

Het implementeren van blinde recruitment door bedrijven is niet altijd even gemakkelijk. Zoals het nu werkt worden enkel de belangrijkste persoonlijke gegevens uit het cv gehaald. Op basis hiervan worden vervolgens kandidaten uitgenodigd op sollicitatiegesprek. Tijdens het sollicitatiegesprek wordt het echter al vrij snel duidelijk hoe oud iemand ongeveer is, waar die vandaan komt en hoe die heet.

Het selecteren van kandidaten op basis van blinde cv’s, kan dus in eerste instantie wel leiden tot meer sollicitatiegesprekken, maar onderaan de streep is het nog niet duidelijk of het ook daadwerkelijk het beoogde resultaat oplevert.

Discriminatie verboden volgens de AwGB

In de Algemene wet gelijke behandeling is natuurlijk al opgenomen dat er niet gediscrimineerd worden op basis van geloofsovertuiging, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, geaardheid en burgerlijke staat. Het feit blijft echter wel dat het nog steeds gebeurt. Daarom zijn bedrijven genoodzaakt om andere methoden van solliciteren te bedenken die discriminatie tegengaan.

Hoe maak je een blind cv?

Het maken van een blind cv verschilt gelukkig niet zoveel van het maken van een blind cv. Hieronder hebben we de stappen opgenomen die je moet volgen:

1. Sla het vermelden van je persoonlijke gegevens over

In een normaal cv is het vrij gebruikelijk om als eerste onderdeel je persoonlijke gegevens toe te voegen. Denk aan je naam, adres, woonplaats en geboortedatum. In een blind cv hoef je deze gegevens juist niet toe te voegen.

2. Vermeld wel je e-mail en telefoonnummer

Uiteraard moet een potentiële werkgever wel contact met je kunnen opnemen. Daarom is het vermelden van een e-mailadres en telefoonnummer noodzakelijk. Als je een e-mailadres hebt op basis van je naam, dan zou je er natuurlijk voor kunnen kiezen om tijdelijk een anoniem e-mailadres aan te maken. Anders kan de recruiter jou alsnog gaan opzoeken op LinkedIn en via die route meer over jou te weten komen. Let daar dus goed op.

3. Kies zelf of je datums wil vermelden

Een lastig onderdeel van blinde cv’s, is dat je op basis van de datums bij onder andere je wekervaring en opleidingen, vrij gemakkelijk kan achterhalen hoe oud iemand ongeveer is. Dit is in sommige gevallen niet gewenst. Beslis daarom voor jezelf of je wel of geen datums bij deze onderdelen wil vermelden.

4. Vul de rest van je cv in

Tot slot moet het cv natuurlijk wel aan een bepaalde standaard voldoen. Dat betekent dat je de verplichte onderdelen zal moeten toevoegen. Dit zijn:

  1. Persoonlijk profiel
  2. Werkervaring
  3. Opleidingen
  4. Vaardigheden

5. Vul je blinde cv aan met extra onderdelen

Tot slot kun je natuurlijk nog extra onderdelen aan je cv toevoegen, mits deze relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Denk aan cursussen, vrijwilligerswerk of nevenactiviteiten.

De voordelen van een blind cv

Het maken en gebruiken van een blind cv kent verschillende voordelen. Hieronder hebben we die op een rijtje gezet:

Meer kans op gelijke behandeling

Dit is natuurlijk het grootste voordeel. Door gebruik te maken van een blind cv heb je meer kans dat je gelijk behandeld wordt samen met de andere kandidaten. Het wervende bedrijf kan je in ieder geval in eerste instantie niet afwijzen op basis van je leeftijd, geslacht of afkomst.

Je kan niet beoordeeld worden op je uiterlijk

Het is algemeen bekend dat een cv met foto meer sollicitatiegesprekken oplevert dan wanneer geen pasfoto wordt toegevoegd. Aangezien bij blinde cv’s geen foto wordt toegevoegd, kan je hierop ook niet beoordeeld worden.

Diverse werkvloer

Ook voor de werkgever zit er een voordeel aan om blinde cv’s te gebruiken. Zo zal je een meer diverse werkvloer creëren, waar de focus ligt op de kerncompetenties, kwaliteiten en kwalificaties van werknemers in plaats van afkomst en dergelijke.

De nadelen van blinde cv’s

Helaas kleven er ook nog steeds een aantal nadelen aan het gebruik van blinde cv’s. Hieronder hebben we die op een rijtje gezet.

Je ontkomt niet aan discriminatie

Zoals eerder al vermeld, zal het alleen helpen om meer sollicitatiegesprekken te krijgen. Tijdens een sollicitatiegesprek kunnen dezelfde vooroordelen de boventoon krijgen waardoor je uiteindelijk de baan wellicht niet zal krijgen.

Lastig om volledig anoniem te blijven

In je cv staan bijna altijd wel gegevens waarmee recruiters en werkgevers enige inschattingen kunnen maken van je leeftijd of afkomst. Als je bijvoorbeeld een vreemde taal spreekt, dan zou je ervoor kunnen kiezen om die niet op je cv te vermelden, om zo je (dubbele) nationaliteit te verbergen. Datums bij bepaalde onderdelen kunnen een indicatie zijn van je leeftijd.

Conclusie

Momenteel zijn er nog maar weinig bedrijven die gebruik maken van blinde cv’s in het sollicitatieproces. Op de website of in de vacature zal vermeld moeten staan dat dit een mogelijkheid is. Alleen dan kan je een blind cv maken. In de rest van de gevallen ontkom je er niet aan om een standaard cv te maken met je persoonsgegevens, een foto en datums bij de verschillende onderdelen.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.