Home » Spaans cv maken: Compleet stappenplan [+voorbeeld]
spaans-cv

Spanje is mede dankzij het klimaat een aantrekkelijke vakantiebestemming. Daarnaast kunnen sommige mensen er zo lekker vertoeven, dat ze naar Spanje emigreren om er te gaan werken. Andere lopen een tijdelijke stage. Hoe dan ook, je hebt een Spaans cv nodig om te solliciteren in een Spaanssprekend land. Met het liedje “een, twee, drie is uno, dos, tres een botella dat is een fles” kom je helaas niet zo ver voor wat betreft het maken van een Spaanse cv. In dit artikel laten we zien waar je allemaal op moet letten en delen we handige vertalingen voor je curriculum vitae.

Één groot verschil bij het Spaanse cv

Voor het grootste deel komt het cv in het Spaans overeen met dat van het Nederlands cv. Er zitten echter een paar subtiele verschillen tussen beiden soorten cv’s.

Allereerst wordt het in Spanje steeds gebruikelijker om referenties aan het cv toe te voegen, terwijl hier in Nederland überhaupt weinig om referenties wordt gevraagd. Als ze al gevraagd worden, dan gebeurt dit vaker pas later in de sollicitatieprocedure (bijvoorbeeld tijdens het tweede gesprek).

Ten tweede is het toevoegen van een persoonlijk profiel vaak optioneel, terwijl dat hier in Nederland bijna een verplichting is geworden. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het toevoegen van een foto aan je cv. Denk hier dus goed over na voordat je jouw Spaanse cv opstelt.

De onderdelen van een Spaans cv

Dit zijn de onderdelen van een goed Spaans cv:

 • Persoonlijke gegevens: Datos personales
 • Persoonlijk profiel: Perfil profesional
 • Werkervaring: Experiencia laboral / Experiencia profesional
 • Opleidingen: Formación
 • Vaardigheden: Competencias
 • Referenties: Referencias
 • Talen: Idiomas
 • Hobby’s & Interesses: Hobbies

Uiteraard zijn er ook nog ‘extra’ onderdelen die je kan toevoegen. Deze zijn met name interessant voor starters, stagiairs of sollicitanten met weinig werkervaring.

 • Stages: Prácticas
 • Cursussen & certificaten: Cursos
 • Nevenactiviteiten: Actividades extracurriculares
 • Diverse/ Overige: Diverso

Onder ‘diversen’ kun je informatie opnemen die je relevant acht voor de functie, maar die niet per se toe te schrijven zijn aan een bepaald onderdeel.

Persoonlijke gegevens (Datos personalos)

In een Spaans cv vermeld je de volgende gegevens:

 1. Voornaam
 2. Achternaam
 3. E-mailadres
 4. Telefoonnummer
 5. Adres
 6. Geboortedatum

Vergeet niet de Nederlandse landcode (+31) bij je nummer te vermelden.

Daarnaast raden we aan om de Nederlandse nationaliteit op je Spaanse cv te vermelden, zodat hier geen twijfel over bestaat. Zet dit als volgt op je cv: “Nacionalidad – Holandesa“.

Tot slot mag je zelf beslissen of je een foto aan je cv toevoegt. In Nederland is het inmiddels bijna een verplichting, terwijl het in Spanje een vrije keuze is. Wij raden altijd aan om het wél te doen, zodat je een professionele indruk kan maken en de werkgever een beeld heeft van jou als sollicitant. Dit helpt ook om beter onthouden te worden.

Persoonlijk profiel (Perfil profesional)

In een Spaans cv mag je zelf beslissen of je een persoonlijk profiel toevoegt. Het persoonlijk profiel staat vaak helemaal bovenaan je cv en vertelt in een aantal korte, krachtige zinnen wie je bent, wat je kunt en wat je toegevoegde waarde is. Het is de uitgelezen kans om wat meer over jezelf te vertellen op een ietwat informele manier. Het doel is om de lezer voldoende te interesseren, zodat deze de rest van je cv ook gaat lezen.

Werkervaring (Experiencia laboral)

Je werkervaring vormt de kern van je cv. Hierin laat je zien wat je hebt gedaan. Zorg dat je enkel relevante ervaringen benoemt die van toepassing kunnen zijn in de functie waarop je solliciteert. Benoem naast je taken en verantwoordelijkheden ook zeker je behaalde successen. Als je bijvoorbeeld kan vermelden dat je voor een X aantal euro aan kostenbesparing hebt gezorgd, of een bepaald bedrag aan extra omzet hebt weten te genereren, dan zijn dat fantastische prestaties om in je cv te benoemen.

Pro Tip: Vermeld je werkervaring in omgekeerd chronologische volgorde. Met andere woorden; sorteer ze van meest recent naar minst recent.

Opleidingen (Formación)

Bij het vermelden van je opleidingen begin je bovenaan met de hoogst genoten opleiding. Als je er meer hebt werk je opnieuw van meest recent naar minst recent. Vermeld per opleiding de volgende gegevens:

 1. De naam van je opleiding
 2. Het opleidingsinstituut
 3. Een begin- en einddatum
 4. Een omschrijving

De omschrijving hoef je alleen toe te voegen als je weinig relevante werkervaring hebt. Vertel bijvoorbeeld over je vakken, projecten en behaalde successen.

Houdt er daarnaast rekening mee dat Spaanse werkgevers niet bekend zullen zijn met het Nederlandse onderwijssysteem. Probeer de juist vertaling van jouw gevolgde opleiding te vinden. Als je deze niet kan vinden leg dan uit wat je opleiding inhield en benoem je kernvakken.

Vaardigheden (Competencias)

Ook in een Spaans cv is het gebruikelijk om een aantal belangrijke vaardigheden toe te voegen. Lees de vacature grondig en probeer te begrijpen waar de werkgever naar op zoek is en welke vaardigheden in het werk nodig zullen zijn. Probeer deze vaardigheden vervolgens aan je cv toe te voegen, zodat deze aansluit bij de criteria van de werkgever.

Referenties (Referencias)

Alhoewel referenties niet verplicht zijn, worden ze dus steeds vaker toegevoegd. Vermeld per referentie de naam, functie, telefoonnummer (met landcode) en het e-mailadres. Een zakelijke referentie, zoals een oud-leidinggevende of manager, kan natuurlijk vertellen hoe goed jij op de werkvloer functioneert.

Denk eraan referenties te vragen die Spaans indien de recruiter of potentiële werkgever geen Engels spreekt. Eventueel kun je ook ‘Referenties op aanvraag’ opnemen.

Talen (Idiomas)

Zeker als je als Nederlander gaat solliciteren in Spanje is het belangrijk om jouw talenkennis op je cv te tonen. Vermeld daarbij per taal hoe goed je de betreffende taal beheerst. Dit doe je door gebruik te maken van de internationale standaard (CEFR):

 • C2; moedertaal
 • C1; zeer gevorderd/vloeiend
 • B2; goed gevorderd/uitstekend
 • B1; gevorderd/goed
 • A2; elementair niveau/redelijk
 • A1; basisniveau/matig (Niet vermelden)

Handige woorden en zinnen voor je Spaanse cv

Hieronder vind je een aantal handige zinnen en woorden die je kan gebruiken om je Spaanse cv op te stellen:

 • Geachte heer/mevrouw: Estimados Señores
 • Beste [voornaam]: Querido [voornaam]
 • Vloeiend in taal & geschrift: Fluidez oral y escrita en
 • Goede computervaardigheden: Conocimientos de informática
 • Verantwoordelijkheden: Responsabilidades
 • Ik hoor graag van je: Espero tener noticias suyas pronto
 • Met vriendelijke groet: Cordiales saludos

Kun je jouw cv direct vertalen naar het Spaans?

Je cv vertalen naar het Spaans zonder enige controle is natuurlijk niet verstandig. In geen enkel land is het verstandig om je cv direct te vertalen. Dus ook niet bij een Frans cv of Duits cv. Het is allang bekend dat onder andere Google Translate geen goede vertaler is. Alhoewel varianten zoals DeepL wellicht wat beter zijn, is het nog steeds verre van perfect. In Nederland is het al ‘not-done’ om spelfouten in je cv te hebben, in Spanje geldt dat uiteraard ook. Juist als ‘buitenlander’ wil je dat jouw cv perfect is om de meeste kans te maken op een baan.

Daarnaast zitten er wel degelijk een aantal verschillen tussen een Spaans cv. Als je deze dus direct vertaald, voldoet je cv niet aan de verwachtingen van een Spaanse werkgever. Dit kan resulteren in het feit dat je direct op de afwijsstapel belandt.

We raden altijd aan om je cv te laten lezen door een ‘native speaker’ (iemand die van origine uit Spanje komt en de taal goed beheerst). Op online marktplaatsen zoals Fiverr kun je binnen enkelen minuten in contact komen met Spaanssprekende personen die voor een paar tientjes je hele cv doorlezen en verbeteren.

Lerensolliciteren redactie
Lerensolliciteren redactie

Op Lerensolliciteren hebben we al honderden mensen aan een baan geholpen. In onze blogs delen we tips van HR- en carrière-experts die jou helpen een baan-winnend cv te maken.